Snæfellsnes

Snæfellsnes, de ansichtkaart van IJsland

Een schiereiland met het allerbeste van IJsland

Watervallen, gletsjers en massieve bergen: IJsland heeft een enorme rijkdom aan natuurlijke schatten. Schiereiland Snæfellsnes heeft al deze ingrediënten in zich, maar dan op een gebied van slechts honderd bij dertig kilometer. Op de kaart bekeken is dit het middelste ‘staartje’ van West-IJsland, gelegen op honderd kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Wil je niks van de natuur van IJsland missen maar heb je niet genoeg tijd om het hele land te bereizen, dan is Snæfellsnes de plek om een paar dagen door te brengen. Dit kleine stukje land herbergt het beste van heel IJsland.

Snæfellsnes

Lees ook: een roadtrip door IJsland

De kloven en lavavelden van Snæfellsnes

Pak je wandelschoenen in voor je reis hier naartoe, want er wordt een beroep gedaan op je klautervaardigheden. Voel je als Frodo die de ring in de vulkaan gooit bij Raudfeldsgjá, ofwel een barst in de berg. Volg de kabbelende waterval vanaf de parkeerplaats omhoog en spring steen voor steen de kloof in. Als je waterdichte schoenen hebt, kun je de steeds smaller wordende schacht trotseren. Aan het einde kunnen waaghalzen met een touw boven een grote waterval klimmen. Het daglicht valt mooi op de groene algen op rotsen in de kloof en het gevoel in een berg te lopen is erg bijzonder.

Buitenaardse lavavelden zijn hier stille getuigen van vulkanisch geweld in vervlogen tijden

De wandelschoenen kunnen aan blijven wanneer je de mooie wandeling tussen de dorpjes Arnarstapi en Hellnar maakt. Hier aan de zuidelijke kust beuken de golven van de oceaan genadeloos op de fraai gevormde basaltkliffen. Met paaltjes is de route aangegeven. Naast vergezichten over de kliffen en bergen, zijn de buitenaardse lavavelden hier stille getuigen van vulkanisch geweld in vervlogen tijden. In de herfst zijn de velden bedekt met veelkleurig mos, een fotogeniek tafereel. Het beginpunt van de route bevindt zich bij de opvallende stenen trol in Arnarstapi.

Snæfellsnes

Kerkje van Budir

De meest bekende attractie van Snæfellsnes is ongetwijfeld het zwarte mini-kerkje van Budir. De kerk stamt uit 1848 en is daarmee een van de oudste houten kerkgebouwen van het land. Elk jaar trouwen duizenden stellen op deze bijzondere locatie, met aan de ene kant de Atlantische Oceaan en aan de andere kant een bergrug met watervallen.

Zwart strand

De autoroute 574 neemt je verder mee over het fascinerende schiereiland, langs de bizarre rotsen Púfubjarg en Lóndrangar. Deze enorme formaties zijn te zien vanaf een platform, maar een lavapad leidt je er ook naartoe. In de zomermaanden zijn hiervandaan gletsjerbeklimmingen te boeken naar de Snæfellsjökull, de hoogste berg op Snaefellsnes. Deze gletsjer is bij helder weer van verre te zien, en vormt ook de achtergrond bij het bijzondere zwarte strand van Djúpalónssandur. De grove kiezels op het strand zijn bewerkt door de eentonige golfslag, waardoor ze allemaal dezelfde vorm hebben. Op dit strand liggen de resten van een Engels schip dat hier verging, een bewijs van de kracht van het water.

Snæfellsnes

Op reis naar IJsland? We geven tips om het Noorderlicht te bekijken

Het beste zicht op de Snaefellsjökull en diens gletsjer heb je vanaf de vulkaankrater Saxhóll. Via een pad kun je de kraterrand beklimmen, op 109 meter boven de zeespiegel. Je kijkt in de krater, en voelt de kracht waarmee het magma hier 4000 jaar geleden spuwde. Ver achter de krater ligt de schitterende gletsjer. Vanaf Saxhóll heb je verder een mooi uitzicht over de omliggende lavavelden.

De stilte van Snæfellsnes maakt een diepe indruk, zelfs de hoofdwegen zijn verlaten

Noordelijke dorpen

Na Saxhóll begint de noordkust, die voornamelijk bestaat uit dorpen en steile bergwanden met watervallen. Ook hier kun je regelmatig de auto neerzetten om van de intense stilte en natuur te genieten. Het dorp met de meeste charme is Grundarfjördur, dat een pitstop waard is. De trekpleister is de perfect gevormde berg Kirkjufell, waarvan men zegt dat hij de meest gefotografeerde berg van IJsland is. Tel de watervallen en besneeuwde bergtoppen erbij op en je begrijpt waarom. De kleurrijke huizen en de vishaven smeken om vastgelegd te worden. Langs vele riviertjes, fjorden en IJslandse paarden bereik je het havenstadje Stykkishólmur, dat schilderachtig gelegen is tussen eilanden en vissersboten.

Snæfellsnes

De stilte van Snæfellsnes maakt een diepe indruk. Zelfs de hoofdwegen zijn verlaten, iets dat bijvoorbeeld niet geldt voor de ringweg 1. Meren fungeren als een spiegel en de bergen gaan gebukt onder sneeuwval. In de meren zie je kerkjes die rechtstreeks vanuit Madurodam lijken te zijn verplaatst, witte toppen en wat vredig grazende schapen. Snæfellsnes is IJsland in een notendop. Maar dan wel een hele mooie.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!