snorkelen in IJsland

Snorkelen in IJsland, op één van de mooiste plekken ter wereld

Snorkelen voor diehards in de Silfra Kloof bij een temperatuur van twee graden

“Jullie hebben geluk”, lacht de instructrice breed. “Het water heeft een heerlijke temperatuur van 2 graden!” Een paar mensen kijken elkaar vertwijfeld aan, maar mijn hart maakt een sprongetje: ik ga snorkelen in IJsland! We zijn in het Þingvellir National Park en staan op het punt om de onderwaterwereld te ontdekken tussen twee tektonische platen in waanzinnig helder water.

De mooiste snorkellocatie ter wereld

Bij IJsland denk je misschien niet meteen aan geweldige duik- en snorkellocaties, maar er is er eentje die wordt gezien als een van de mooiste van de wereld. Op ongeveer een uur rijden van Reykjavik ligt het prachtige Þingvellir National Park, UNESCO werelderfgoed en de eerste stop van de befaamde “Golden Circle” tour. In dit park ligt het þingvallavatn meer. Precies onder dit meer komen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen vlak bij elkaar en vormen de Silfra Kloof. Het water in deze kloof is smeltwater afkomstig van de Langjökull gletsjer en de temperatuur ligt het hele jaar net iets boven het vriespunt.

snorkelen in IJsland

Speciale uitrusting

Aangezien het water ijskoud is, is een speciale uitrusting tijdens het snorkelen in IJsland noodzakelijk. Je begint met je eigen kleding; het liefst een thermolegging, een thermoshirt met lange mouwen en dikke wollen sokken. Over je kleding trek je een overall aan voor extra isolatie, waarna je ook nog een droogpak aantrekt. Dit pak is vrij stroef, waardoor het even kan duren voordat je het aanhebt. Vooral de strakke rubberen band bij de polsen en nek maken het extra moeilijk en zorgen voor een oncomfortabel gevoel. Dit gevoel is onderwater echter meteen verdwenen. Om de uitrusting compleet te maken, volgen tot slot dikke rubberen wanten, een rubberen muts, en de bekende flippers en snorkel.

Simpelweg adembenemend

Ondanks de vele lagen kleding valt het eerste contact met het water niet mee. Het onbedekte deel van je gezicht lijkt door naalden te worden doorboord. Gelukkig duurt dit maar heel even en kun je gaan genieten van de fenomenale omgeving. Want fenomenaal, dat is snorkelen in IJsland zeker! Het zicht dat tot wel honderd meter reikt is adembenemend.

snorkelen in IJsland

Door de stand van de zon en de al dan niet aanwezige wolken zijn het licht en de kleuren van het onderwaterlandschap iedere dag anders. In de zomermaanden zorgt de midzomerzon voor een kleurenpalet zoals je nog nooit eerder hebt gezien. Je kunt je haast niet voorstellen hoe de prachtige groene algen ritmisch mee bewegen met de stroming, hoe waanzinnige mooi de goudgele en oranje rotsen zijn en hoe rustgevend de groene planten afsteken tegen de blauwe gloed van het water. Geen seconde denk je meer aan de worsteling met het pak en de kou. De lichte stroming in het water en het droogpak zorgen ervoor dat je ontspannen vooruit drijft en haast niets hoeft te doen. Het is bijna alsof je zweeft.

Aan het einde beland je in een grote lagoon waar je nog zo lang mag snorkelen als je wilt. Vergeet niet om nog even een slok te nemen van het water. Zo rein als het water hier is, vind je het namelijk nergens. Na het snorkelen loop je weer terug naar het startpunt en sluit je deze unieke ervaring af met een heerlijke warme kop chocolademelk.

snorkelen in IJsland

Snorkelen in IJsland: organisatie en kosten

Je kunt de snorkeltrip boeken bij verschillende aanbieders, maar het IJslandse bedrijf DIVE.IS is een aanrader. Zij zijn erg professioneel, hebben goed materiaal en naast snorkelen is het ook mogelijk om met hen te duiken. Je kan opgehaald worden in Reykjavik of op eigen gelegenheid naar Þingvellir National Park rijden. Goedkoop is snorkelen in IJsland niet, maar realiseer je dat je daarvoor ook echt een unieke ervaring krijgt. De excursie duurt inclusief de transfer vanuit Reykjavik ongeveer vijf uur en kost 20.990 IJslandse kronen (ongeveer 140 euro). Als je op eigen gelegenheid naar het Nationaal Park rijdt bespaar je daarop ruim 15%.

Geschreven door - Backpacken is Jaimy’s grootste passie. Het liefst dompelt ze zich zoveel mogelijk onder in de lokale cultuur en gaat ze op zoek naar ongebaande paden. Ze heeft haar hart verloren aan Guatemala, maar stiekem staat de hele wereld op haar bucketlist.

Wat vind jij? Laat van je horen!