Actief Luxemburg: sportieve uitstapjes in de natuur

Ben jij niet zo van het luieren op het strand tijdens je vakantie? Probeer Luxemburg!

Wat het te kort komt aan strand en zee, maakt het meer dan goed met prachtige bergen, kabbelende riviertjes en ruige bossen waarvan iedereen spontaan zin krijgt om erop uit te trekken. Gelukkig zijn er in Luxemburg tal van mogelijkheden om een beetje actief te doen. Wij zetten de leukste sportieve uitstapjes in Luxemburg voor je op een rijtje!

Kilometers wandelpaden

Door heel Luxemburg liggen talloze wandelpaden waarvan de mooiste in de Mullerthal regio liggen. Voor de echte diehards is er de Mullerthal trail van 112 km. In zes etappes kun je op ontdekkingstocht door de regio. Zie je dit niet helemaal zitten maar wil je wél actieve uitstapjes in Luxemburg maken? Loop dan de tocht van Echternach naar Berdorf. Met deze 8 km lange tocht kom je langs schitterende uitkijkposten, kronkelige riviertjes en indrukwekkende rotspartijen. En mocht je na de tocht zere voeten hebben: vanaf Berdorf kun je heel gemakkelijk met bus 111 terug naar Echternach.

uitstapjes in Luxemburg

Huur een mountainbike

gaat wandelen jou niet snel genoeg, dan kun je ook mountainbiken in de Mullerthal regio. Veel van de wandelpaden zijn namelijk ook geschikt om te mountainbiken. Deze pittige uitstapjes in Luxemburg zijn te doen met diverse georganiseerde tours. Probeer bijvoorbeeld de 27 kilometer lange tocht vanuit Echternach langs alle culturele bezienswaardigheden in de regio. Ben je niet zo van de georganiseerde tours en ga je er liever zelf op uit? Huur dan een mountainbike, bij Rent a Bike bijvoorbeeld. Voor vijftien euro heb je een hele dag een mountainbike en helm tot je beschikking. Er zijn verschillende locaties in de regio waar je fietsen kunt ophalen en weer kunt inleveren. En mocht je nou met pech onderweg komen te staan dan hebben ze een gratis pechservice. Wel zo handig.

Watersporten

Ook voor fans van watersporten zijn er genoeg uitstapjes in Luxemburg, met name in het noorden van het land waar genoeg riviertjes te vinden zijn. Bij de jeugdherberg in het plaatsje Lultzhausen zit een kano- en kajakverhuur. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je wel overnachten in de herberg. Een kamer inclusief ontbijt en beddengoed kost €24,20 per nacht. Maar ook vanuit Insenborn, Michelau, Diekirch en Ehnen worden verschillende tochten georganiseerd. Let op, dit is wel alleen op afspraak. Tijdens deze tochten vaar je over rivier de Sûre. Deze vormt over een afstand van vijftig kilometer de grens met Duitsland.

uitstapjes in Luxemburg

Ontdek Luxemburg te paard

Ook paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen natuur van die Groothertogdom. Vanaf verschillende campings worden buitenritten georganiseerd. Hiervoor is vaak wel minimaal drie of vier jaar ervaring nodig. Daarnaast is in het Luxemburgse gedeelte van de Ardennen, in het noorden van het land, de mogelijkheid om met je eigen paard de omgeving te ontdekken. In het natuurcentrum van Esch-sur-Sûre kun je voor tien euro een set kaarten kopen van de omgeving. Hierop staan niet alleen routes die je kunt rijden maar ook accommodaties waar je kunt overnachten met je paard. Deze slaapplaatsen zijn onder andere te vinden in de plaatsjes Harlange, Pommerloch, Liefrange, Wiltz en Bilsdorf.

uitstapjes in Luxemburg

Meer uitstapjes in Luxemburg

Genoeg te beleven dus! Je kunt je hier gemakkelijk een hele week bezig houden, maar de meeste van deze uitstapjes in Luxemburg zijn ook goed in één dag te doen. Ze zijn bijvoorbeeld ook prima te combineren met een stedentrip naar Luxemburg stad of roadtrip langs de de vele kastelen, natuurgebieden en mooie stadjes die Luxemburg binnen de grenzen heeft!

Foto’s: Tristan Schmurr, Fan D, Paul Barker Hemings (incl. header)

Geschreven door - Daisy Schalkens is student journalistiek. Met haar artikelen hoopt ze mensen enthousiast te maken om de wereld te gaan verkennen. Daar is ze zelf deze zomer mee begonnen tijdens haar reis naar Nepal en Australië.

Wat vind jij? Laat van je horen!