Wegwijs in de keizerlijke miljoenenstad Beijing
Veel reizigers stoppen alleen in Beijing om de Chinese Muur te bezoeken. Zonde, want er is zoveel meer!
Een dag of vier, stond in de planning. Dat werd uiteindelijk een week, simpelweg omdat er nog te veel dingen op mijn lijstje stonden die ik wilde zien en doen. Veel reizigers gebruiken Beijing als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Chinese Muur, maar er is veel meer in en rondom de Chinese hoofdstad te ontdekken!
Overnachten
Ik sliep tijdens mijn stedentrip Beijing in het Qianmen Hostel in de Mei Shi Jie straat. Het hostel ligt op ongeveer tien minuten lopen van de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede, oftewel het Tiananmen-plein. Er komen reizigers in alle soorten en maten, de prijzen zijn prima en de sfeer is erg goed; de binnenplaats is een heerlijke plek om met een Bintang na te genieten van je dag.
Culinaire ontdekkingstocht
Koeienlongen, varkensstaarten en kippenklauwen – het is zeker geen mythe dat Chinezen letterlijk alles eten en dat is ook terug te zien op de Chinese menukaart. Hoewel ik avontuurlijk ben ingesteld wilde ik me niet iedere avond afvragen wat er nu precies op mijn bord lag. Een van de beste plekken waar ik in heel China heb gegeten was in een restaurant net om de hoek van het Qianmen Hostel. Ze hebben hier de ‘traditionele’ gerechten zoals hierboven beschreven, maar ook heerlijke gerechten zoals wij ze min of meer bij onze Chinese restaurants kennen. Bovendien kun je hier ook hotpotten, wat veel weg heeft van fonduen.
Hoewel ik zelf geen vlees eet, stond dit bij mijn medereizigers hoog op het to do lijstje: Pekingeend eten. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar het schijnt de prijs meer dan waard te zijn. Voor een Pekingeend, enkele bijgerechten en een drankje ben je in de meeste restaurants al snel 25 euro per persoon kwijt. Maar dan heb je ook wat!
Huur een fiets!
Hoewel de metro prima verbindingen heeft met alle uithoeken van de stad is het ook ontzettend leuk om Beijing per fiets te verkennen. Zo kwam ik tijdens een fietstocht op een lokale vogeltjesmarkt terecht, waar mannen hun kooien met zangvogels vasthielden alsof hun leven ervan af hing. Vraag van tevoren wel even of je het zadel en het stuur kunt verstellen; de meeste Chinezen zijn een stuk kleiner dan de gemiddelde Nederlander.
Tempels en parken
Tenzij je voor je stedentrip Beijing weken hebt uitgetrokken, ga je lang niet alle tempels en parken van de stad bezoeken, dus zal je moeten kiezen. Een van mijn favoriete plekken in Beijing is het Zomerpaleis. Je kunt hier makkelijk een hele dag doorbrengen, want er valt genoeg te zien in dit complex. Na het beklimmen van honderden traptreden sta je boven op de heuvel bij de prachtige Lamatempel. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het Kunming-meer. De lange wandelgang met de honderden schilderingen is zeker een bezoek waard. Iedere meter ontdek je weer iets nieuws! Persoonlijk vond ik het Zomerpaleis indrukwekkender dan de Verboden Stad, dus ik zou aanraden om de Verboden Stad eerst te bezoeken. Laat daarna je voeten uitrusten in het Jingshanpark. Maar niet voordat je de heuvel hebt beklommen, vanwaar je wederom een prachtig uitzicht hebt.
Serene plekken
In de Tempel van de Hemel werden vroeger ceremonies en rituelen gehouden en het is vandaag de dag een populaire trekpleister. Een minder bekende tempel is de Confuciustempel. Ook als je niet geïnteresseerd bent in Confucius raad ik deze plek aan; een stedentrip Bejing is hectisch en dan moet je serene plekken als deze tempel zeker een kans geven. Bovendien wordt deze tempel omringd door de typisch Chinese hutongs, kleine ommuurde wijken met smalle straatjes. Wie zich tussen de locals wil mengen kan het beste naar het Yuyuantanpark. Het zweet van een van de Mahjongspelers druppelt op het bord, een groep ouderen volgt danslessen of werkt aan de conditie en kinderen laten trots hun vliegers los. In dit park gebeurt er altijd wel iets en het is een genot om het allemaal te volgen!
Als je originele souvenirs wilt inslaan kun je het beste naar de zijstraten van de Qianmenstraat. De straten lijken smal, maar soms schuilen er in de kleinste gebouwen de grootste labyrinten met kraampjes waar iedere centimeter optimaal wordt benut. Tip: schaf zo snel mogelijk een point-it boekje aan. Chinees is een lastige taal die je moeilijk onder de knie krijgt en zo’n boekje zal je bij veel situaties uit de brand helpen!
The Great Wall bezoeken
Als je in China bent, wil je natuurlijk naar de Chinese Muur en een stedentrip Beijing leent zich daar perfect voor. Er zijn talloze plekken waar je dit wonder kunt bewandelen. De meest bekende, en daardoor ook de drukste, plek is Badaling. Veel families en ouderen komen hier omdat dit stuk van de muur redelijk makkelijk te bewandelen is. Maar je kunt het natuurlijk zo avontuurlijk maken als je zelf wilt. Zelf ben ik enkele dagen naar het Jinshanling-gedeelte geweest. Het is zo’n drie uur reizen vanuit Beijing naar dit rustige gedeelte van The Great Wall. In de verste verte zie je hier geen andere mensen; als je vier bezoekers op een dag tegenkomt is het veel. Houd echter wel rekening met nationale feestdagen – een van de dagen dat ik hier was werd de muur overspoeld door renners die meededen met de Great Wall Marathon.
Combineer je stedentrip Beijing
Vanwege de lange vliegreis zullen maar weinig reizigers kiezen voor een losstaande stedentrip Beijing. Reizen per trein in China is bovendien goed te doen, dus je kunt de hoofdstad prima als beginpunt van een rondreis gebruiken. Andersom is het ook een prachtig eindpunt: onder andere de Trans Mongolië Express heeft als eindpunt de Chinese hoofdstad. Het is dan ook populair om aan de waanzinnig mooie treinreis een stedentrip Beijing te plakken.
Foto’s: Julien Lozelli, Harvey Barrison, Faung, Vin Crosbie
One thought on “Wegwijs in de keizerlijke miljoenenstad Beijing”