stedentrip Belgrado

Een stedentrip Belgrado: 6 must do’s in de Servische hoofdstad

Zin in een (na)zomerse citytrip naar een bestemming waar nog bijna niemand naartoe gaat? Reis dan naar up and coming Belgrado! Slechts twee uurtjes vliegen en je zit middenin de grootste stad van de Balkan. Ik tip de leukste dingen om te doen tijdens je stedentrip Belgrado!

Fietsen langs Donau en Sava

Een absolute must als fietsgekke Nederlander in de Servische hoofdstad is een fietstocht maken langs de Donau en de Sava. De twee rivieren ontmoeten elkaar in de stad en domineren het uiterlijk van Belgrado. Het water zorgt voor een aangename verkoelende bries op de warme Belgradose zomerdagen. Bij iBikeBelgrade kun je een fietstour boeken of een fiets huren om zelf de stad te verkennen. De Nederlandse eigenaar Ralph neemt je onder meer via de nieuwe boulevard, langs socialistische gebouwen uit de tijd van heerser Tito, mee naar het schiereiland Ada.

stedentrip Belgrado

Cultuurles tijdens het eten

Eten, eten, eten en nog eens eten. Daar houden ze in Servië van. Toch zijn de meeste mensen die ik zie ontzettend slank. Waarom? Geen idee, maar zelf proeven van heerlijke traditionele gerechten en je niet schuldig voelen kan prima. Ga mee met de Food & Culture Tour Belgrade. De spontane en goedlachse Jovana Travica leidt de Nederlandstalige tour. Ik geniet van een kopje Turkse koffie en een Oostenrijkse knödel terwijl Jovana ons binnen een kwartier de complete geschiedenis van Belgrado in een notendop uitlegt. Daarna snap ik ook wat Turkse en Oostenrijkse gerechten in de Servische keuken te zoeken hebben, die landen hebben het land namelijk allebei een tijd lang overheerst.

Chillen in het kasteelpark

Wat hebben Romeinen, Hongaren, Turken en Serviërs gemeen? Weinig, maar allen hebben ze wél een militaire basis in het Fort van Belgrado gehad. Het ligt hoger dan de rest van de stad, precies op de plek waar de Sava en Donau samen komen. Tegenwoordig is het kasteel overgenomen door de inwoners van de stad. Met name het bijbehorende Kalemegdanpark is populair als hangplek bij jong en oud. Veel studenten bevolken ’s avonds de kasteelmuren om de zon onder te zien gaan in de rivier, uiteraard onder het genot van een flink blik bier of wat slokken rakija: een Servische sterke drank. In de zomermaanden is het park zo nu en dan decor van gezellige muziekfestivals, een aanrader om je tijdens je stedentrip Belgrado te mengen onder de locals! Ook de dierentuin van Belgrado ligt in het Kalemegdanpark.

stedentrip Belgrado

Dineren in Skadarlija

Natuurlijk ga je ook lekker uit eten op de zwoele zomeravondjes. Zonder twijfel kan dat het beste in de Boheemse wijk, de meest romantische wijk van Belgrado. Hoofdstraat Skadarlija, waar de wijk haar naam aan dankt, is geplaveid met klinkers. Samen met het oranje-gele licht van de 19e-eeuwse straatlantaarns krijgt Skadarlija een Franse uitstraling. Overal vind je gezellige restaurantjes waar volksmuzikanten bij iedere tafel een serenade komen brengen en overheerlijk vlees van de Balkan-barbecue stoomt. Er is voor vegetariërs trouwens ook meer dan genoeg om uit te kiezen. Ik schoof aan bij Tri šešira, dat omstreeks 1860 haar deuren opende en een van de oudste restaurants van de stad is.

stedentrip Belgrado

Feesten op het water

’s Nachts stroomt de jongere generatie van Belgrado richting de rivier. Niet om te zwemmen, te vissen of rond te hangen, maar om er een geweldig feest te bouwen. Drijvende partyclubs geven Belgrado een uniek uitgaansleven, dat zelfs wanneer de zon bovendrijft nog even doorgaat. Er zijn zowel discotheken als cocktailbars en feestkroegen, dus wat voor stapper je ook bent, tijdens je stedentrip Belgrado beleef je zeker een mooie nacht. Locals vertellen me dat je ’s nachts nog veilig over straat kunt, ook als vrouw alleen. Gezond verstand is natuurlijk overal belangrijk en wel oppassen voor taxichauffeurs die je te veel in rekening willen brengen.

stedentrip Belgrado

Ontspanning of actie op Ada

Ada Ciganlija is een schiereiland in de Savarivier en is hét recreatiegebied van de stad. Hier tref je weinig auto’s, goede fietspaden en kiezelstrandjes. Je kunt er prachtig lunchen bij een van de eethuisjes met uitzicht op de rivier en het kunstmatige meer op het eiland. Verse riviervis staat bij alle tenten op het menu. Of neem een picknickmand mee en vleit neer op een van de grasveldjes terwijl je naar de skatende, rolschaatsende of wandelende mensen kijkt. Zin in wat actiefs tijdens je stedentrip Belgrado? Noem een sport en je kunt het hier doen! Waterskiën, tennis of zelf bungeejumpen kan allemaal op Ada. De leukste manier om er te komen is per miniferry, waar je ook je fiets op mee kunt nemen.

Stedentrip Belgrado: zo kom je er

Vanaf Amsterdam vlieg je vanaf 120 euro (retour) in iets meer dan twee uur met Air Serbia naar de luchthaven van Belgrado. Ook vanaf Eindhoven gaan er vluchten naar de hoofdstad van Servië. Het Nikola Teslavliegveld ligt ongeveer een half uur per taxi of bus van het centrum van de stad.

Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

Wat vind jij? Laat van je horen!