budget Moskou

De meest verrassende stedentrip bestemmingen 2014

Vijf Europese steden, vijf stedentrips die onverwachts leuk waren.

In de maand december blikken we terug op publicaties van afgelopen jaar met steeds een nieuw lijstje vol mooie bestemmingen die we in 2014 hebben bezocht en beschreven. Vorige week maakten we al een top 10 met onze favoriete bestemmingen. Bovenaan de lijst topte Berlijn, maar naast de Duitse hoofdstad werden er nog vele andere steden door ons bezocht. Onder die steden waren er een aantal die niet direct bekend staan als een van de populairste stedentrip bestemmingen. Des te meer verrast waren we toen bleek hoeveel ze de nieuwsgierige reiziger te bieden hadden. Daarom in deze tweede terugblik onze top 5 met meest verrassende stedentrip bestemmingen van 2014!

Krakau

Met afstand op 1 staat Krakau. Zo hoor je nooit wat over een stad en zo heeft ineens iedereen het erover. Op verschillende media doken de afgelopen maanden ineens lyrische berichten op over deze Poolse stad. En ook wij waren onder de indruk. Het wordt door UNESCO erkent als een van de belangrijkste historische steden ter wereld, is door Zoover uitgeroepen als ‘stedentrip bestemming van 2014’ en is hard op weg om een grootse studentenstad te worden. Krakau overtreft op veel punten, waaronder onze verwachtingen vooraf. Fijn is natuurlijk dat de stad ook nog eens spotgoedkoop is. En een stedentrip naar deze stad is perfect te combineren met een confronterend maar leerzaam bezoek aan de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau.

2. Riga

Niet zo goedkoop als bovengenoemde, maar zeker zo de moeite waard is de Letse hoofdstad Riga. Het droeg in 2014 de titel Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor het toerisme een flinke boost heeft gekregen. Wij verwachten dat de stad ook de komende jaren aan populariteit zal toenemen want Riga heeft alles in huis voor een paar volle dagen sightseeing. Manon ontdekte er de bonte mix tussen oud en nieuw en historisch en hip. Een perfecte combi van cultuur, geschiedenis, vermaak en lekker eten. Wat wil je nog meer?

budget Moskou
Moskou State University, Evgeniy Ivanov/Unsplash

3. Moskou

Bespottelijk duur, onvriendelijk volk en gelegen in een omstreden land. De Russische hoofdstad Moskou moet het bekopen met een twijfelachtig imago. De vooroordelen schoven wij even aan de kant toen we ontdekten dat er reuze veel te beleven valt en je er niet eens per se een grote zak geld voor nodig hebt. Jessica had ook haar twijfels over de stad waar een kop koffie even duur is als een theatervoorstelling maar maakte het juist daarom haar missie om de betaalbare kant van de stad op te zoeken. Met verrassend resultaat! Gratis naar het Kremlin, voor weinig naar het befaamde Russisch theater en keuze genoeg uit gratis musea in het hippe Red Factory District.

4. Bratislava

Het melancholische reisverslag van Jos’ bezoek aan de hoofdstad van Slowakije verraste ons afgelopen maand. Het typisch Oost-Europese Bratislava riep bij ons de nodige troosteloze beelden op, maar juist dat rauwe randje maakte ons uiteindelijk nieuwsgierig naar deze bestemming. De stad ademt niet alleen historie maar heeft met de schilderachtige Donau, parken en kastelen ook genoeg te bieden voor het oog. Een verrassend boeiende stad die ons afgelopen jaar nieuwsgierig heeft gemaakt maar meer!

stedentripbestemmingen
Warschau, Jimmy Moon/Unsplash

5. Warschau

Van de tweede stad van Polen op nummer 1 naar de hoofdstad op 5. Warschau verdient namelijk ook een plek in onze lijst met meest verrassende stedentrip bestemmingen van 2014. Net als in Krakau ligt ook hier de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog op straat. Een stadswandeling neemt je mee langs al deze plekken en voor de echte cultuursnuiver is er een scala aan interessante musea om te bezoeken. De stad is compact en meer dan een weekendje heb je niet nodig om deze stad echt goed leren kennen. Boeien musea en tentoonstellingen je niet in het bijzonder, dan zijn er waarschijnlijk betere stedentrip bestemmingen. Maar duik je graag de geschiedenis van een stad in, dan is Warschau een absolute aanrader voor komend jaar!

Oost-Europa’s stedentrip bestemmingen

Één ding is duidelijk. Oost-Europa heeft wat ons betreft de meeste verrassende stedentrip bestemmingen in huis. Het is er meer dan betaalbaar, er zijn culturele bezienswaardigheden te over en de rauwe randjes maken het misschien wel tot het meest fascinerende deel van Europa dat steeds weer blijft verrassen. Volgende week gaan we nog even door op betaalbare reisjes, met een top 10 van onze lowbudget tips uit 2014!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “De meest verrassende stedentrip bestemmingen 2014”

Wat vind jij? Laat van je horen!