stedentrip Brno

Een stedentrip Brno: de onontdekte trots van Tsjechië

Als tweede stad van Tsjechië trok Brno tot nu toe aan het kortste eind. Praag lijkt niet meer in te halen. Maar de geliefde studentengemeente Brno is inmiddels in opkomst als originele citytripbestemming. De stad is namelijk historisch, maar bovenal ook jong en gezellig. Een stedentrip Brno hoort dan ook op je rader tijdens een bezoek aan Tsjechië.

Aan de inwoners van Brno ligt het in elk geval niet. Zij zijn namelijk hartstikke klaar voor de grote stroom toeristen die hun stad verdient. Op het puntje van hun tong liggen de verhalen over heden en verleden, hun doeken zijn nog nat van het oppoetsen van de biertaps en hun ogen, die glimmen van verwachting.

stedentrip Brno

Even terug in de tijd
Ooit was Brno half Tsjecho-Slovaaks, half Duits. Eigenlijk meer Duits dan Tsjechisch en daarom droeg de stad toen de naam Brünn. Veel zin om dingen samen te doen, had de bevolking niet en daarom kwamen er van alles twee. Een Duitse bakker en een Tsjechische bakker bijvoorbeeld. En ook van universiteiten, dorpshuizen en alle andere bedrijven waren er twee varianten. Iets wat zorgde voor wrijving.

In 1918 wisselde de wacht en veel Duitstaligen verlieten de stad. Het waren vooral de Joodse mensen die bleven. Dit was zo tot de Duitse bezetting van Tsjecho-Slowakije in 1940. De stad werd weer Brünn genoemd en de 10.000 Joden die er nog woonden, werden afgevoerd. Toen er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog pakten de Tsjecho-Slovaken hun land terug en de nog niet gevluchte Duitse inwoners werden op dodenmars gestuurd. Vanaf toen was Tsjecho-Slowakije weer Tsjecho-Slowakije en Brno gewoon weer Brno.

Brno groeide razendsnel uit tot een industrieel centrum. Het aantal inwoners verdubbelde en het geld leek wel gratis. Na de val van het IJzeren Gordijn stagneerde dit. Het was over met de pret en de mensen vertrokken net zo hard als dat zij gekomen waren. Maar de historische stad, die tijdens de oorlogen praktisch gespaard is gebleven, behield haar charme.

  HIGHLIGHTS  
   

Een wandeling in de binnenstad

De modernistische architectuur siert het historische centrum. Vooral met de gedetailleerde sculpturen en de schilderingen op de gevels van de gebouwen schiet jij je camera al vol. Slenter op je gemak verder en overal waar je kijkt, zie je kleine verrassingen. Soms iets authentieks, soms een grapje uit deze tijd. Het plein met het meest bruisende karakter is Áměstí Svobody (Vrijheidsplein), midden in de binnenstad. Daarnaast ligt Zelný Trh, de koolmarkt. Dit plein is een stuk kleiner en wordt regelmatig helemaal vol gezet met marktkramen. Wanneer deze tentjes er niet staan, komt vooral de 17e eeuwse Parnas Fontein goed tot zijn recht. Als je toch op het Vrijheidsplein bent, ga dan ook naar de bijzondere astronomische klok. Je kunt zelf vast al raden welke bijnamen deze klok allemaal heeft. Zorg dat je hier stipt 11:00u bent. Wees dan getuige van de fanatieke strijd om het balletje dat door de klok rolt en luister naar de verhalen over de fout die de ontwerper gemaakt heeft toen hij de klok presenteerde.

stedentrip Brno

UNESCO Erfgoed

Een lijstje van gebouwen in Brno die ook UNESCO niet zijn ontgaan, is redelijk makkelijk te maken. Het Oude en het Nieuwe Stadhuis bijvoorbeeld, het Kapucijnerklooster (+ park) en de gotische Petrus en Pauluskathedraal. Verdiep je ook even in het verhaal van Villa Tugendhat. Deze bijzondere woning is helemaal naar de ideeën van architect Ludwig Mies van der Rohe en sinds enkele jaren pas weer open voor publiek. Er worden zelfs rondleidingen gegeven. Andere bezienswaardigheden, waar je gewoon naar toe kunt wandelen, zijn bijvoorbeeld de Špilberk, Burcht Spielberg, stadpark Lužánky en de theaters Mahenovo divadlo en Janáčkovo divadlo. En iets verder uit de stad, bij het stuwmeer van Brno, vind je Burcht Veveří.

Hahaha…. Nazdravi!
Een ander hoogtepunt tijdens een stedentrip Brno is geen gebouw, maar de lokale bevolking. Naast hartelijk en gastvrij zijn zij ook nog eens gek op lachen en proosten. Hun trots zorgt ervoor dat zij altijd een verhaal klaar hebben waarmee zij toeristen vermaken. Het is een cadeau om, onder het genot van een lokaal biertje natuurlijk, naar hen te luisteren. Achter elke bezienswaardigheid schuilt wel een grapje. Het liefst een beetje vunzig, want wie griffelt daar nou niet om?

Een luguber bezoek aan het ondergronds museum

Ik kan me niet voorstellen dat je ooit zoiets gezien hebt als het Ossuarium onder de Sint Jacobskerk (Kostnice u sv. Jakuba). Pas in 2001 werd er een enorme stapel skeletten gevonden. Dit bleken slachtoffers te zijn van o.a. de pest, cholera, de Dertigjarige oorlog en de Zweedse belegering van Brno. De overblijfselen lagen hier al sinds de 17e eeuw en vertegenwoordigen zo’n 50.000 mensen. Nu is het een ondergronds museum. Een klein beetje luguber, maar bovenal indrukwekkend. Donkere gangetjes presenteren de schedels en botten van de overledenen.

➸ Heb je meer tijd in Brno te besteden? Neem een kijkje op de website van Czech Tourism voor meer informatie over alle bezienswaardigheden in en om de stad.

stedentrip Brno

Uitgaan tijdens je stedentrip Brno

➸ Drie vrienden uit Brno vonden dat het uitgaansleven ook wel een schop onder de spreekwoordelijke kont verdiende. En dit heeft de stad geweten. Het eerste concept dat zij bedachten was het Super Panda Circus. Een bar op een verborgen plek waar een circusdirecteur je toegang geeft, of niet. Eenmaal binnen is alles bijzonder. Van de menukaart tot de cocktails die speciaal voor jou bedacht worden. Deze cocktailbar is een echte aanrader, als je hem tenminste kunt vinden.

➸ De drie vrienden kregen plezier in het bedenken van borrelconcepten. En met succes. Zo lanceerden zij The Bar That Doesn’t Exist. Ook een bar die je moet zoeken, maar die natuurlijk niet onvindbaar is. Het leuke is dat je bij ieder drankje dat je bestelt, een mini-hamburgertje krijgt. Tegen sluitingstijd worden en kommen soep uitgedeeld zodat niemand met een lege maag naar huis hoeft.

➸ Steek ook even je neus binnen bij 4pokoje. Hier schijnt het interieur vier keer per dag te wisselen. Liever even buiten chillen? De drie creatieve vrienden zijn ook de bedenkers van de kleine barretjes en vele strandstoelen op diverse pleinen en in parken. Zij weten duidelijk wat leuk is.

stedentrip Brno

Beste reistijd voor een stedentrip Brno

Brno is een echte studentenstad. Dit staat synoniem aan goed gevulde pleinen en barretjes waar een gezellige drukte heerst. In de zomermaanden zijn de studenten er niet en zijn het vooral toeristen die de terrassen en pleinen vullen. Brno wordt verder gekenmerkt door behoorlijk koude winters maar ook echt warme zomers, wat het zowel voor een winterse als zomerse stedentrip geschikt maakt. Kom je in juni, zorg er dan voor dat je er tijdens Ignis Brunensis bent. Een internationale vuurwerkwedstrijd waar jaarlijks zo’n 200.000 mensen op af komen.

Renée van Hees
Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!