citytrip Buenos Aires

Een stedentrip Buenos Aires: op pad in het Parijs van Zuid-Amerika

Het Parijs van Zuid-Amerika: dat is hoe Porteños – de trotse inwoners van Buenos Aires – ook wel naar hun stad verwijzen. Met name de chique wijk Recoleta ademt Europese historie dankzij haar brede avenidas, geflankeerd door hoge gebouwen met schattige Franse balkonnetjes en deuren voorzien van elegante gouden details. Maar neem je vervolgens een bus naar San Telmo, de oudste wijk van de stad, dan stap je een geheel andere wereld binnen. Luxe restaurants en dure flatgebouwen maken hier plaats voor bescheiden antiekwinkeltjes, smalle straatjes met kinderkopjes en huizen waar de verf vanaf bladdert. En het is precies dat rauwe randje dat ervoor zorgt dat een stedentrip Buenos Aires niet mag ontbreken tijdens je reis door Argentinië of Zuid-Amerika.

Met een inwoneraantal van bijna dertien miljoen (buitenwijken meegerekend) en een totaal van maar liefst 48 verschillende wijken is Buenos Aires de grootste stad van Argentinië en de nummer drie binnen Latijns-Amerika. En hoewel de stad vaak in één adem wordt genoemd met de tango en lekkere steaks, is Buenos Aires veel meer dan dat. Wij zetten op een rijtje wat je zeker niet mag missen tijdens je stedentrip Buenos Aires!

stedentrip Buenos Aires

Bezoek Plaza de Mayo

In het microcentro van Buenos Aires bevindt zich het Plaza de Mayo: het oudste plein van de stad dat tevens het decor vormde voor vele belangrijke gebeurtenissen in de nationale geschiedenis. Zo zie je hier het balkon van het presidentieel paleis Casa Rosada vanaf waar de beroemde oud-president Juan Domingo Perón en zijn vrouw Evita het Argentijnse volk meermaals toespraken. Daarnaast vormde Plaza de Mayo van oudsher een plek waar mensen samenkwamen om te demonstreren, zoals bijvoorbeeld de ‘Moeders van Plaza de Mayo’ die hier aan het eind van de jaren zeventig wekelijks verzamelden en eisten dat de regering hen duidelijkheid zou geven over de kinderen die waren verdwenen tijdens de zogenaamde Vuile Oorlog. Het plein grenst tevens aan de grootste kathedraal van de stad, en je kan vanaf hier de bekende Obelisk van Buenos Aires aanschouwen.

Buenos Aires in je broekzak:
Wat nou als je telefoon je in één klap overal mee kan helpen tijdens je ontdekkingstocht door deze miljoenenstad? Als je op reis gaat met een Huawei mate 20 pro in je broekzak, dan heb je dankzij de Artificial Intelligence Camera gelijk allerlei bijzondere hulpmiddelen bij de hand. Sta je op Plaza de Mayo en richt je de camera op het paleis, dan herkent je telefoon wat voor gebouw het is en helpt je aan informatie en afbeeldingen. Ook een hele fijne eigenschap voor als je Spaans niet top is: richt je telefoon op een informatiebord, menukaart of andere tekst en hij vertaalt het voor je. Een ideale telefoon voor reizigers, niet alleen op verre avontuurlijke reizen maar ook heel handig tijdens stedentripjes dichter bij huis!

stedentrip Buenos Aires

Slenter rond op de zondagsmarkt van San Telmo

Wat je tijdens een stedentrip Buenos Aires absoluut niet mag missen, is de feria de San Telmo. Deze gezellige zondagsmarkt is dé gelegenheid bij uitstek om souvenirs in te slaan: je vindt hier bijvoorbeeld mate bekers waar de Argentijnen hun bekende thee uit drinken maar ook sieraden, antieke snuisterijen en leren tasjes en portemonnees. Zelfs als je niet van plan bent iets te kopen, is de markt een aanrader dankzij de gezellige sfeer die er hangt én het feit dat op zonnige dagen regelmatig in de openlucht de tango wordt gedanst.

Meer Argentinië: Een legendarische roadtrip over de Ruta 40

Ontdek Palermo op de fiets

Palermo is behalve de grootste wijk van Buenos Aires ook de meest groene en volgens velen ook de hipste. Een leuke manier om tijdens je stedentrip Buenos Aires dit deel van de stad te ontdekken, is op de fiets. Begin je tocht met een rondje door stadspark Las Bosques de Palermo, waar in het weekend veel families en vriendengroepen samenkomen om mate te drinken en te picknicken. Fiets daarna door in de richting van Plaza Serrano om de straten rondom het plein te verkennen. Hier vind je onder andere trendy winkeltjes van lokale ontwerpers, evenals vele gezellige restaurantjes en koffietentjes. Blijf ook vooral hangen na zonsondergang: het nachtleven in Palermo is dankzij de vele studenten die hier wonen de hele week door levendig.

stedentrip Buenos Aires

Bewonder cementerio de Recoleta

Van oud-presidenten en hooggeplaatste militairen tot grote schrijvers: zo goed als iedereen die iets heeft betekend in de Argentijnse geschiedenis ligt begraven op de begraafplaats van Recoleta. Hoewel een begraafplaats bezoeken nu niet echt iets is wat je op iedere trip doet, is het tijdens een stedentrip Buenos Aires absoluut een must do. Van imposante marmeren zuilen en metershoge standbeelden tot huizenhoge torentjes: veel graven die je hier vindt, zijn heuse mausolea waar de pracht en praal van af straalt. Mocht je niet heel veel tijd hebben, breng dan in ieder geval een bezoekje aan het graf van voormalig first lady Evita Perón. Geen haast? Kom dan langs om elf uur ’s morgens of drie uur ’s middags en sluit je aan bij de gratis tour met gids.

stedentrip Buenos Aires

Bekijk de kleurrijke huisjes van ‘el Caminito’

Google je Buenos Aires, dan is el Caminito één van de eerste plaatjes die in de zoekresultaten verschijnt. Dit kleurrijke straatje in de wijk La Boca is misschien wel één van de meest bekende stukjes van Buenos Aires, en dat is ook wel te zien aan de grote aantallen toeristen die hier dagelijks te vinden zijn. Eerlijk is eerlijk: authentiek is el Caminito absoluut niet te noemen, maar het zou zonde zijn om dit straatje over te slaan als je er bent. Wanneer de zon schijnt en de bomen in bloei staan, heeft el Caminito namelijk absoluut zijn charme.

stedentrip Buenos Aires

Kijk uit over de stad vanuit Palacio Barolo

De leukste manier om tijdens je stedentrip Buenos Aires letterlijk in één oogopslag de hele stad te bekijken, is vanuit de lucht. Onze tip is dan ook om een rondleiding te volgen in Palacio Barolo. Met een totale hoogte van 100 meter, was het Palacio de eerste wolkenkrabber van Latijns-Amerika. Architect Luis Barolo liet zich tijdens het ontwerpen inspireren op het werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri, en de bouwstijl van het complex bevat een mix van gotische en romantische kenmerken. Het gebouw was bestemd als kantoorruimte, en ook vandaag de dag vervult het deze rol nog. Wanneer je besluit een rondleiding te volgen in het Palacio, kies er dan voor om rond zonsondergang te gaan voor het beste uitzicht.

   
   

Vragen over je stedentrip Buenos Aires?

Buenos Aires is geen stad waar je even doorheen snelt: je doet er goed aan om er in ieder geval een paar dagen voor uit te trekken. Begin je reis door Argentinië bijvoorbeeld met een stedentrip Buenos Aires, de stad is namelijk een hele fijne en vriendelijke eerste kennismaking met dit Zuid-Amerikaanse land. Heb je vragen over je verblijf in deze stad? Stel ze hieronder in de comments, want als inwoner van deze metropool helpt May-Anne je graag op weg!

Dit artikel betreft een samenwerking.
Geschreven door - May-Anne heeft een master in marketing op zak, maar droomt stiekem van een carrière waarbij ze de twee dingen waar ze het meeste van houdt kan combineren: verhalen vertellen en reizen. Ze heeft het geluk gehad veel mooie plekken over de hele wereld te mogen ontdekken, maar Spanje heeft toch echt een speciaal plekje in haar hart veroverd.

Wat vind jij? Laat van je horen!