stedentrip Canberra

Canberra: historie in de Australische hoofdstadWaarom een uitstapje ondanks de vooroordelen wél de moeite waard is

!

Vaak is de hoofdstad van een land één van de populairste trekpleisters voor toeristen. In Australië ligt dat net iets anders. Aan Canberra kleeft het imago van een saaie stad waar niet veel te zien en te beleven is. Veel reizigers slaan de hoofdstad dan ook over tijdens hun trip door Australië. En eerlijk is eerlijk, Canberra is inderdaad niet de spannendste of mooiste stad die je gaat zien tijdens je reis Down Under, maar dat wil niet zeggen dat de stad het bezoeken niet waard is. Zeker voor geschiedenisliefhebbers is een uitstapje naar Canberra juist een aanrader!

stedentrip Canberra

Stedentrip Canberra

Aan geschiedenis geen gebrek in de hoofdstad van Australië en tijdens een stedentrip Canberra kom je daarover een hoop te weten. De stad is speciaal ontworpen als hoofdstad omdat men niet kon beslissen welke van de twee grootste steden – Sydney of Melbourne– de hoofdstad moest worden. En dus werd in 1908 besloten een geheel nieuwe stad aan te leggen, tussen de twee andere steden in. Dat Canberra speciaal is ontworpen en aangelegd als hoofdstad is heel duidelijk te merken aan de infrastructuur. De stad oogt opvallend gestructureerd, netjes en modern. Canberra heeft niet de uitstraling en cultuur die Melbourne heeft en is lang niet zo groot en druk als Sydney, maar dat is juist wat een stedentrip Canberra de moeite waard maakt.

Het Den Haag van Australië

Het Australische parlementsgebouw is één van die dingen je niet mag missen tijdens een stedentrip Canberra. Het parlementshuis is elke dag geopend voor bezoekers en je kunt er zelf rondlopen of met een tour meegaan. Als je geïnteresseerd bent in de Australische politiek, kun je ook gratis ‘Question Time’ bijwonen, vergelijkbaar met het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hiervoor moet je wel van te voren een ticket boeken en zorgen dat je op tijd aanwezig bent. Om een bijeenkomst van de Senaat bij te wonen, is het niet nodig om je vooraf aan te melden en kun je zo binnenlopen.

stedentrip Canberra

Kunst en cultuur

Buiten het politiek hoofdkwartier, is er in Canberra ook een groot aanbod aan musea en exposities. Zo kun je bijvoorbeeld naar het National Museum of Australia, het National Science & Technology Centre of de National Portret Gallery. Niet te missen is de Australian War Memorial, het nationale oorlogsmonument van Australië. Het grote witte gebouw ligt tussen het centrum en Capitol Hill in en kun je niet over het hoofd zien. Het museum is dagelijks geopend en de entree is gratis.

Mount Ainslie Lookout

Het beste uitzicht over Canberra heb je vanuit het uitkijkpunt op de Mount Ainslie. Je kunt de berg te voet beklimmen, met de fiets of met de auto. Ook vanaf de Red Hill Lookout heb je een mooi uitzicht over de stad. Als je honger hebt gekregen van de wandeling naar de top, kun je bij het restaurant Onred een hapje eten met een spectaculair uitzicht over de stad. Het restaurant ligt op 175 meter hoogte en dankzij de hoge glazen wanden kun je tot ver over de stad kijken.

stedentrip Canberra

Meer reistips voor Australië

Vanwege de ligging is een stedentrip Canberra een leuke toevoeging aan je bezoek aan andere steden als Sydney en Melbourne. Als je vanaf Sydney een roadtrip maakt naar Melbourne kom je zelfs zo goed als langs Canberra, dus reden genoeg om even een tussenstop te maken. Het is geen enorm grote stad en je hebt aan één of twee dagen genoeg om de stad op je gemakje te verkennen. Heb je meer tijd? Rij dan door naar de zuidkust voor een ritje langs de waanzinnig mooie Great Ocean Road! Meer reistips in deze regio én de rest van het land vind je op onze landenpagina Australië.

Foto’s: Simon Sees (incl. header), Edward Dalmulder, Ken Summers

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!