stedentrip Chefchaouen

Een stedentrip Chefchaouen: Het blauwe hart van MarokkoIn Marokko draait het leven op volle toeren. Scooters rijden in volle vaart door smalle steegjes, op elke hoek van de straat staat wel een moskee en de vele verschillende geuren en kleuren zetten je zintuigen op scherp. Marokko is intens, en daarom is het fijn om zo nu en dan tijdens je reis aan deze overdaad aan indrukken te ontsnappen en even tot rust te komen. Chefchaouen is zo’n plek. Een stadje in het Rifgebergte in het noorden van Marokko, volledig gewaand in het blauw. Hier zijn geen honderd verschillende geuren en kleuren, maar honderd verschillende tinten van één. Een stedentrip Chefchaouen is een welkom rustpunt tijdens je reis door Marokko.

Chefchaouen wordt ook wel de blauwe parel van Marokko genoemd. En je moet er wat voor over hebben want de stad ligt niet direct naast de bekendere plekken van Marokko. Vanuit Fez ben je ongeveer vier uur onderweg met de auto, waarbij je wel meteen een prachtige roadtrip pakt door de binnenlanden. De droge gele vlaktes met een enkele boerderij veranderen langzaam in een ruig, groen landschap wanneer je het Rifgebergte nadert. De blauwe gloed die over de stad valt is al van veraf te zien.

Lees ook: Een 3 weekse reisroute door Marokko

stedentrip Chefchaouen

Een stedentrip Chefchaouen

Chefchaouen staat voornamelijk bekend om de medina. Medina betekent ‘stad’ en wordt gebruikt om het oudste gedeelte van een stad aan te geven, vaak omringt door een stadsmuur. De blauw gekleurde medina van Chefchaouen is ontstaan in de tijd van Joodse vluchtelingen, die zich in deze stad settelden. Zij zijn een traditie begonnen waarbij ze hun deurposten blauw verfden. Uiteindelijk is de traditie overgeslagen op de rest van de stad en baadt de hele medina nu in witte en blauwe tinten. Chefchaouen vormt tot de dag van vandaag een decor voor fotografen die vanuit alle hoeken van de wereld speciaal naar deze stad toekomen. 


Verdwalen in de Medina

Tijdens een stedentrip Chefchaouen kan je nog heerlijk dwalen door de eeuwenoude straatjes van de stad. Toch kunnen ze ook voor wat verwarring zorgen, want alles lijkt hier op elkaar. Verdwaald? No worries! Er is een trucje om te voorkomen dat je geheel de weg kwijt raakt. In doodlopende straatjes zijn de trappen namelijk blauw geverfd. Mocht je een trap zien die niet blauw is, dan weet je dus dat je rustig door kan lopen. Nog een tip: wanneer je naar beneden blijft lopen kom je vanzelf weer op het grote plein uit; het centrale punt van de stad.

stedentrip ChefchaouenLokale producten


Wanneer je tijdens je stedentrip Chefchaouen door de medina loopt, zul je verschillende winkeltjes tegenkomen waar allerlei lokale producten verkocht worden. Gekleurde tapijten, kaarsen, dekentjes, wollen kleding en allerlei kruiden en specerijen zijn er te koop. Loop ook even naar binnen bij La Botica de la Abuela Aladdin, alleen al voor de heerlijke geur. Hier verkopen ze handgemaakte zeepjes, olies en shampoos. Wooninspiratie opdoen? Bij Local Berbere Artisanal kan je terecht voor handgeweven tapijten met opvallende kleuren en patronen. De handgemaakte producten zijn een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van de stad. Je kan zien dat er veel tijd en aandacht wordt besteed aan het maken hiervan. Vergeet niet om te onderhandelen over de prijs, het is zelfs onbeleefd in Marokko als je dat niet doet!

De keuken van Chefchaouen

De Marokkaanse keuken staat bekend om het rijke gebruik aan kruiden en een explosie van smaken. Wil je de echte traditionele gerechtjes proeven? Liefhebbers van de Marokkaanse keuken kunnen hun hart ophalen in Chefchaouen. Er is een scala aan lokale restaurantjes te vinden waar je kunt genieten van een echte Marokkaanse maaltijd. Restaurant Beldi Bab Ssour is gelegen in een van de zijstraatjes van de medina. Ook de vegetariërs en veganisten kunnen zich te goed doen aan de gerechten die hier geserveerd worden. Voor het adembenemende uitzicht over de medina kan je terecht bij Chez Hicham. De tajines hier worden gemaakt van groenten, kip, couscous en verse kruiden. Een maaltijd in Marokko wordt natuurlijk traditioneel afgesloten met een kopje muntthee. Genieten! Tijd over? Breng dan een bezoekje aan het Etnografische museum. Het museum ligt verscholen middenin in de medina, omringt door een Andalusische tuin met tal van kleurrijke bloemen. Duik in de Noord-Marokkaanse geschiedenis en bewonder de collectie van onder andere muziekinstrumenten, potten, pannen en schilderijen.

stedentrip Chefchaouen

Meer Marokko: 11 x doen in Fez Uitstapje tijdens een stedentrip Chefchaouen: het Rifgebergte

Heb je even genoeg gezien van de stad? Trek er dan op uit in het Rifgebergte. Vanuit Chefchaouen kan je allerlei hikes doen in het Rifgebergte. Dit gebied is nog vrijwel onontdekt door toeristen. Boek daarom een excursie en ga op pad met een lokale gids. Zij kunnen je alles vertellen over het gebied en nemen je mee naar de mooiste uitzichtpunten van de omgeving. Een excursie boeken kan onder andere via Rifplanete. Een mooie wandeling dichterbij de stad is die bij de Spaanse Moskee, gelegen op een berg net buiten de stad. Klim naar boven en geniet van een uitzicht over de hele stad en omgeving van Chefchaouen! 
Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.