Een stedentrip Edinburgh: stad van koningen en mysterie

De stad van Schotse koningen en mysterieuze straatjes

Het donkere, dreigende wolkendek komt iets dichterbij en verraadt dat het rauwe weer straks toeslaat. Vanaf de richel van de Salisbury Crags in Holyrood Park kijk ik uit over Edinburgh en de weidse baai waaraan de Schotse hoofdstad ligt. Ik ben onderweg naar Arthur’s Seat, een heuvel middenin de stad die vermomd is als een berg. Het waait echter inmiddels zo hard dat ik besluit maar niet via de steile weggetjes helemaal naar de top te hiken. Het uitzicht vanaf de flanken is al overweldigend, met mijn blik gefixeerd op het machtige Edinburgh Castle.

stedentrip Edinburgh

“Denk het moderne verkeer weg en je waant je rechtstreeks in 15e-eeuws Schotland”

De Koninklijke route

Om bij het kasteel te komen, hoef je enkel de Royal Mile te volgen. De hoofdstraat van oud-Edinburgh loopt van Holyrood Palace, de Schotse residentie van het Britse koningshuis, tot aan Edinburgh Castle. The Royal Mile valt binnen de categorie ‘zo stelde ik me de stad voor, maar dan zo veel beter’. De vele winkels huizen in middeleeuwse gebouwen van grijze baksteen, die de tand des tijds schitterend hebben doorstaan. Denk het moderne verkeer weg en je waant je rechtstreeks in 15e-eeuws Schotland. Tijdens mijn wandeling over de Royal Mile, zie ik talloze smalle steegjes met steile trappen, die zich vooral aan de noordkant bevinden. Zo’n steegje heet een close en vroeger was dit waar het grootste deel van de bevolking woonde.

stedentrip Edinburgh

Griezelige doorgangen

De huizen aan de smalle closes werden zo hoog mogelijk de lucht in gebouwd en op iedere verdieping woonde een ander gezin. Was je arm, dan woonde je op de onderste verdieping of juist bovenin. Was je wat rijker, dan nam je een huis daar tussenin geklemd. Hoge wenteltrappen verbonden jouw voordeur met de close. Wil je het volledige verhaal van de closes horen? Neem dan een rondleiding door The Real Mary King’s Close. Deze steeg ligt tegenwoordig onder de fundatie van de Royal Exchange en alleen het rondlopen zorgt voor een spookachtige vibe. Oh, had ik al verteld dat er een geest van een klein meisje woonde?

Speelplaats van de doden

En dat is echt niet het enige spookverhaal dat je tijdens je stedentrip Edinburgh zal horen. De stad staat bekend als speelplaats van de doden. En dan vooral de geesten van vermoorde inwoners én hun geëxecuteerde moordenaars zouden hier rondwaren. Loop over de Royal Mile en je ziet om de haverklap uit horrorfilms gestapte figuren die tours aanbieden. Zo heb je Mercat Tours, waarmee je ondergronds gaat, of Cadis & Witchery Tours, waar je een spookverhaal in de kelder van een pub onderzoekt. Maar een tip voor de echte durfallen is de City of the Dead Graveyard tour. Na zonsondergang word je flink bang gemaakt met gruwelijke horrorverhalen, waarna je een verlaten kerkhof bezoekt. Durf jij?

Overnachten in Edinburgh deed ik bij The Inn Place. Niet duur, erg netjes én op een echte A-locatie. Het hotel ligt op twee minuten lopen van zowel oud-Edinburgh, met de Royal Mile, en nieuw-Edinburgh, met winkelstraat Princess Street. Ook de aankomst- en vertrekhalte van de transfers naar het vliegveld is op een steenworp afstand.

Zetel van de koning

Eenmaal terug in de frisse lucht, vervolg ik mijn wandeltocht naar Edinburgh Castle. De indrukwekkende burcht is strategisch bovenop Castle Rock gebouwd. De steile kliffen van de rots en de aanwezigheid van het tegenwoordig gedempte meer Nor Loch beschermden de koningen van Schotland tegen belegeringen. En die waren er volop! Nu is het kasteel een van de meest bezochte betaalde toeristische trekpleisters van Schotland (gratis Loch Ness is gewoon niet te verslaan) en je kunt er onder meer de Schotse kroonjuwelen bewonderen. Drukbezocht is ook het dagelijkse afvuren van the One O’Clock Gun, van oudsher een signaal voor de scheepvaart, die in de dichte Schotse mist de gebruikelijke lichtsignalen niet kon zien. Je kunt vast wel raden hoe laat je er moet zijn!

stedentrip Edinburgh

Lekker eten aan de Royal Mile? Er zijn meer dan genoeg restaurants met lokale Schotse gerechten. Een heerlijke haggis vind je in The Royal McGregor, waar je een heuze haggistoren krijgt. Erg betaalbaar. Meer zin in iets bekends? Ga dan op zoek naar Just Burgers & Beers. De naam zegt het al: je vindt er sublieme burgers en buitengewoon bier.

Museumtips tijdens je stedentrip Edinburgh

Een klein stukje terug de Royal Mile op, staat aan de linkerkant een witte toren. Hier moet je zijn voor een van de meest vermakelijke attracties van Edinburgh: Camera Obscura and World of Illusions. In het museum vind je een breed scala aan kleine experimenten die je hersenen nogal in de war gooien. Serveer je hoofd op een bord, zie hoe je eruit zou zien als chimpansee, of jaag je medereiziger (of een nietsvermoedende omstander) schrik aan door elektriciteit via jouw lichaam te geleiden naar dat van de ander. Helemaal bovenin vind je de Camera Obscura zelf, die werkt als een eeuwenoude live beveiligingscamera, en zie Edinburgh van dichtbij en van bovenaf tegelijkertijd.

Uitwaaien in levendig Leith

Sluit je citytrip af door uit te waaien in Leith, het havenstadje dat in de loop der tijd binnen de stadsgrenzen van Edinburgh is komen te vallen. Wandel vooral langs het water, waar dezelfde prachtige oude huizen staan als in oud-Edinburgh. Of bekijk de resten van een voormalige citadel of geniet van het uitzicht op de overkant van het water. Daar zie je in de vorm van rollende groene heuvels een voorproefje van de Highlands. En dat, mocht je daar nog niet geweest zijn, is waar je naar hunkert bij het verlaten van de stad. Je wil gewoon meer zien van dit land, waar Edinburgh je zo goed aan heeft voorgesteld.

Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

Wat vind jij? Laat van je horen!