best gelezen artikelen

Citytrippen in Zuid-Afrika: veelzijdig Kaapstad

Het staat bekend als de beste stedentripbestemming ter wereld. Hoog tijd voor een bezoek aan deze Afrikaanse schone!

Geen betere manier om je stedentrip Kaapstad te beginnen dan te voet in de benedenstad. Struin door de Company Gardens en wip de Iziko South African National Gallery binnen, aangetrokken door de puike tijdelijke kunsttentoonstellingen. Een ander niet te missen museum in de buurt is het District Six Museum. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de gedwongen verhuizing van 60.000 inwoners van verschillende rassen in het voormalige stadsdistrict. Het gebied is nu een van de meest schrijnende – en nog tastbare – getuigen van de apartheid. Ook Bo-Kaap, een Maleise wijk met huisjes in alle kleuren van de regenboog, mag op je tocht niet ontbreken.

stedentrip Kaapstad

Free Nelson Mandela

Voor een bijzonder pakkende ervaring tijdens je stedentrip Kaapstad, dien je het Kaapse vasteland even te verlaten. Scheep in voor een boottocht naar het Robben Island Museum en zet voet aan wal op het eiland waar Mandela 18 jaar gevangen zat. Vandaag de dag staat het op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en word je er rondgeleid door ex-gevangenen.

Hotspot Woodstock

Woodstock, een van Kaapstads oudste voorsteden, is momenteel onder impuls van de recente stadsvernieuwing een levendige wijk die dorps- en grootstadsleven weet te combineren. The Old Biscuit Mill in Woodstock, ooit een koekjesfabriek, is nu een hippe markt vol kleine designwinkeltjes. Elke zaterdag is het ook de thuishaven van de Neighbourgoods Market. De filosofie van de markt? Lokale en verantwoorde productie, heel eigentijds of net authentiek traditioneel. Op de bijhorende foodmarket is het lastig kiezen tussen champignonspiesjes, smoothies, noedels… en zelfs Brusselse wafels en poffertjes! Trefwoorden hier zijn huisgemaakt, ambachtelijk en biologisch.

stedentrip Kaapstad

Creatieve hub

Verderop op Albert Road vind je The Woodstock Exchange, een creative hub die onderdak verleent aan designers en artiesten. Loop zeker eens langs Wolf & Maiden Creative Studio voor mooie lederen tassen en andere accessoires. Ontbijten, brunchen of lunchen doe je bij Superette. Blijf nog even hangen in Woodstock voor The Woodstock Foundry, een historisch gebouw dat werd aangekocht en herbestemd door lokale kunstenaars. Je vindt er onder andere het Stardust Theatrical Dining restaurant. Nog in de buurt is de Woodstock Co-op, een verzameling maar liefst 44 mini-shops waarmee Woodstock haar reputatie van design neighbourhood bevestigt.

Beklimming van de Tafelberg

Haast niemand eindigt zijn stedentrip Kaapstad zonder een bezoek aan dé iconische berg. Actievelingen nemen de Platteklip Gorge Walk die in een paar uur naar het plateau op de top leidt en dalen af via de Table Mountain Aerial Cableway.

stedentrip Kaapstad

Smullen, shoppen en shaken downtown

Een kilometer lang culinair mekka vind je langs Kloof Street. In haar verlengde ligt Long Street, een gezapige snuisterstraat. Je vindt er antiekwinkels, boekhandels en bistro’s zij aan zij. Wie het nachtleven wil induiken kan zich hier ook aan de Long Street Shuffle (jargon voor een kroegentocht langs alle bars) wagen. De hippe parellelstraat van Long Street is Bree Street waar je niet voorbij kan aan de South African Market, een platform voor Zuid-Afrikaanse mode, meubels, juwelen en nog veel meer.

Lange tijd was Loop Street het kneusje tussen Long en Bree Street. Nu vind je er onder meer Stable, een winkel boordevol innovatief Afrikaans design. Voor meer design en crafts stap je de Watershed aan de V&A Waterfront binnen.

Praktische info voor je stedentrip Kaapstad

– Overnachten bij Belgen deden we tijdens onze stedentrip Kaapstad in de voortreffelijke De Tafelberg Guesthouse. De guesthouse is rustig gelegen op de flank van de Tafelberg en biedt mooie zichten op zowel berg als benedenstad.
– Een uitgebreide eetgids vind je op EatOut. Aan vegetarische adresjes trouwens geen gebrek!
– Handig overzicht van de populairste markten. Tip: de Earth Fair Market in St Georges Mall op donderdagmiddag.

stedentrip Kaapstad

Combineer je je stedentrip Kaapstad met meer van Zuid-Afrika? Kijk dan op onze bestemmingspagina. Bezoek bijvoorbeeld een Township, spot nijlpaarden en geniet van de Zuid-Afrikaanse keuken.

Foto’s: Sylvie de Weze

Geschreven door - Sylvie is fotografe en gepassioneerd door eilanden. Het liefst dweilt ze die te voet af. Haar trefwoorden zijn natuur, cultuur, duurzaam, veggie en afgelegen plekken. Van die plekken die ze eigenlijk niet wil delen, maar hier toch over schrijft.

One thought on “Citytrippen in Zuid-Afrika: veelzijdig Kaapstad”

Wat vind jij? Laat van je horen!