stedentrip Krakau

Een stedentrip Krakau: stad van superlatieven

De stad die nog vaak over het hoofd wordt gezien maar eigenlijk alles in zich heeft voor een ultieme stedentrip

Het wordt door UNESCO erkent als een van de belangrijkste historische steden ter wereld, is door Zoover voor de derde keer op rij uitgeroepen tot beste stedentrip bestemming van Europa én is hard op weg om een grootse studentenstad te worden. Krakau, na Warschau de grootste stad van Polen, is een stad van superlatieven.

Doen tijdens je stedentrip Krakau

Wat meteen opvalt als je het centrum van Krakau bezoekt, is het middeleeuws Rynek Glowny marktplein: een van de grootste pleinen ter wereld met een ruime keus aan restaurants en terrassen. En wat het nog aangenamer maakt, is de goedkope kaart. Voor een halve liter Żywiec bier betaal je ongeveer 6 zloty, wat overeenkomt met 1,40 euro.

Op het plein vind je ook het symbool voor de rijke handelstraditie van de stad: De gele Lakenhal. Onder de gewelven en bogen van de hal, vind je typisch Poolse souvenirtjes, zoals de authentieke handgemaakte Poolse pantoffels, die je voor nog geen zeven euro koopt bij een van de vele kraampjes. Geen zin om het plein op eigen houtje te ontdekken? Bekijk het plein dan op een traditionele manier met een paardenkoets. Een rit van een half uur over het plein en door de winkelstraten van Krakau kost je dan zo’n twintig euro.

TIP: Neem de reisgids Krakau mee van Time to Momo! Hierin staan goede stadswandelingen beschreven én heel veel leuke adresjes.

stedentrip Krakau
Ostap Senyuk/Unsplash

Verbazingwekkend goedkoop

Op nog geen tien minuten lopen van het plein, kom je bij gemoedelijke straatjes vol met cafeetjes. Van een pizzeria tot Sushi of een alternatieve kroeg, je vindt het er allemaal. Ben je in de buurt van het winkelcentrum Galeria Krakowska, ga dan bijvoorbeeld lunchen of dineren bij de sfeervolle Czarnym Orlem pub, gelegen aan de Podgórska 30. Ze bieden je een uitgebreide kaart vol met typisch Poolse gerechten. Liever een bratwurst mit curry of een pizza? Dat kan ook. Voor nog geen twee euro heb je een volledige maaltijd en voor een euro extra heb je er een halve liter bier bij.

De Wieliczka zoutmijnen

Naast het grootste plein ter wereld, vind je in Krakau ook de grootste zoutmijn ter wereld, die jaarlijks bezocht wordt door ongeveer 800.000 bezoekers. Wieliczka, gelegen op vijftien kilometer van Krakau, is de plaats waar de zoutmijn te vinden is. Tevens is het ook nog eens de oudste mijn ter wereld; in 1044 werd er voor het eerst zout gewonnen.

Je bereikt de mijnen te voet via kleine trappetjes. Eenmaal beneden kom je in de gangen van de mijn, die in totaal 300 kilometer lang zijn en een diepte bereiken van 327 meter. De tocht duurt ongeveer twee uur, waarbij je langs verschillende standbeelden komt van historische en mythische figuren, allemaal uithouwen in het rotsachtige zout. Trek wel iets warms aan, want het kan er nogal koud zijn. En geen zorgen, je hoeft vanuit de mijnen niet meer de trappetjes omhoog te lopen, daar hebben ze een- ietwat claustrofobische- lift voor geïnstalleerd.

stedentrip Krakau
Severinus Dewantara/Unsplash

De Joodse wijk Kazimierz

De wijk Kazimierz was het toneel voor de film Schindlers’s list. De fabriek waar de film zich afgespeelde is omgebouwd tot ‘Oskar Schindler’s Factory’; een museum dat het verhaal vertelt van de stad vanaf 1939 tot 1946. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Joodse wijk grotendeels in verval geraakt. Daar is vandaag de dag bijna niets meer van te merken. Nadat de film is uitgebracht is de wijk goed opgeknapt: het is vol met restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes. Je vindt er ook een Joodse synagoge en typisch Joodse restaurants waar je op traditionele manier kan tafelen.

➸ TIP: Krakau is niet alleen een hele voordelige stad om te verblijven, je kunt er ook spotgoedkoop naartoe vliegen. KLM en Transavia bieden allebei rechtstreekse vluchten Krakau aan vanaf Schiphol en Eindhoven. Wanneer je gunstige data kiest kan dat al vanaf zo’n 50 euro retour.

Auschwitz en Birkenau

Vlakbij Krakau vind je ook de voormalige concentratie – en vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau. Als je maar kort de tijd hebt in en om Krakau, dan is het ook een optie om beide kampen op een dag te bezoeken. Ondanks dat zowel Auschwitz als Birkenau een grote trekpleister zijn, blijft een bezoek enorm indrukwekkend. In Auschwitz wordt je al meteen met beide benen op de grond gezet zodra je de woorden ‘Arbeit macht frei’ ziet staan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier 1,3 miljoen gevangenen naar toe getransporteerd waarvan er 1,1 miljoen zijn omgekomen. In diverse ruimtes vind je er stapels kleding, brillen, schoenen, koffers en zelfs haren die bewaard zijn gebleven van de gevangenen.

Een bezoek doet je realiseren dat Europa er 70 jaar geleden heel anders heeft uitgezien. In Birkenau vind je nog het treinspoor, dat gebruikt werd om de gevangenen naar het kamp te brengen. Vanaf een van de vele uitkijktorens heb je een overzicht over het kamp van maarliefst 175 hectare. Het is aan te raden om tijdens je bezoek een gids bij je te hebben die je alles over de plek kan vertellen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: je betaalt ongeveer 40 zloty (10 euro) voor een rondleiding met gids en op die manier krijg je echt mee wat er zich op deze plek heeft afgespeeld.

Meer tips over Polen? Lees ook onze minigids voor een stedentrip Warschau.

Geschreven door - Iris is al van kleins af aan een fanatieke reiziger. Het reizen gecombineerd met haar passie voor schrijven, zorgen vaak voor bijzondere verhalen. Met als haar favorieten Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika.

Wat vind jij? Laat van je horen!