stedentrip Lille

5 x doen tijdens een stedentrip Lille

Shoppen, struinen en cultuursnuiven in deze Franse verrassing!

Het is de stad waar we ’s zomers op onze weg naar het zuiden massaal aan voorbijrazen, maar de afgelopen jaren heeft Lille hard gewerkt om een bestemming op zich te worden. En met succes. De vierde stad van Frankrijk is geen saaie industriestad zoals veel vooroordelen doen vermoeden. Lille is leuk, levendig en jong: met ongeveer de helft van de inwoners onder de 25 jaar hangt er een fijn sfeertje en is er altijd wel iets te doen.

Plan je stedentrip Lille

Lille is net over de grens in Frankrijk gelegen, en daarmee perfect te combineren met een andere stad. Zo ligt het op een uurtje rijden van zowel Gent als Mons. Ga je uitsluitend voor een stedentrip Lille? Dan is de bus of trein een goede uitkomst. Per trein ben je er vanaf Amsterdam in iets meer dan 2,5 uur. Daarnaast kan je met OUIBUS met de bus naar Lille vanaf Amsterdam. Je doet er dan iets langer over, maar bent echt spotgoedkoop uit. Een enkeltje heb je namelijk al voor 9 euro en dat is geen uitzondering! Ideaal als je je stedentrip Lille low budget wil houden. En wat je dan niet mag missen als je eenmaal in de stad bent aangekomen? Dít:

stedentrip Lille

Lees ook: 5 x doen tijdens een stedentrip Nice

1. Struinen door Vieux Lille

Dat Lille alles behalve een grijze industriestad is, bewijst het middeleeuwse en sfeervolle Vieux Lille wel. Slingerende straatjes met kinderkopjes brengen je hier langs imposante oude panden. Luxe modezaken hebben hier hun plekje gevonden, net als eigenzinnige boetiekjes en vintage winkels. Plof neer bij een van de typerende brasseries of boulangeries en vergeet niet regelmatig naar boven te kijken om de gevels van de eeuwenoude herenhuizen te bewonderen!

2. Shoppen in Euralille

Waar Vieux Lille de plek is voor vintage en luxe, is er aan de andere kant van de stad geen groter contrast denkbaar. Het immense Euralille maakt van Lille de grootste shopstad na Parijs. Wie van winkelen houdt kan met een stedentrip Lille dus niet fout gaan. Het hypermoderne complex bestaat uit meer dan 120 winkels en warenhuizen en is volledig overdekt- ook perfect dus als het weer even tegenzit.

stedentrip Lille

Meer Frankrijk: Low budget Parijs

3. Stadspark Citadel

Schijnt er wel een zonnetje? Dan trekken de inwoners van Lille massaal naar de Citadel. Tussen de picknickkleedjes en muziek is het dan heerlijk bijkomen voor je weer verder gaat met je sightseeing. Het park is ruim 50 hectare groot en ligt maar een paar honderd meter van het oude stadscentrum vandaan. Prima te lopen dus. Bizar genoeg kent de citadel ook een eigen dierentuin, die helemaal gratis te bezoeken is!

stedentrip Lille

4. Bezoek de grootse musea

Behalve om te shoppen staat Lille ook bekend om de vele musea. Als je er meerdere wil bezoeken dan doe je er goed aan om de Lille City Pass aan te schaffen. Je betaalt dan eenmalig 25 euro en kan nagenoeg alle bezienswaardigheden gratis bezoeken. De must sees? In ieder geval het Palais des Beaux-Arts, het grootste Franse museum buiten Parijs. En sla ook La Piscine niet over: een mooi museum op een bijzondere locatie: het gemeentelijke zwembad werd voor deze kunsttempel volledig voor getransformeerd!

stedentrip Lille

5. De Brocante markt

Als je wel van gezellige drukte houdt, plan je stedentrip Lille dan tijdens de Brocante braderie van Lille die jaarlijks in september wordt gehouden. Het is er eentje van formaat namelijk: de markt is de grootste in Frankrijk en trekt zo’n twee miljoen bezoekers. De volledige stad verandert tijdens dit weekend in een reusachtige vlooienmarkt met kramen die een slinger van bijna 100 kilometer(!) vormen door de straatjes van het centrum. Struin dus urenlang naar verloren schatten of neem gewoon plaats op een van de terrasjes en kijk je ogen uit terwijl je een grote pan Vlaamse mosselen verorbert met de locals!

Beeld: Frédérique Voisin-Demery, Guillaume Baviere, Bishib, Vacation2

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!