Stedentrippen in Engeland: een weekendje Liverpool
Liverpool een grauwe industriestad? Echt niet!
Toegegeven, ik dacht aanvankelijk dat Liverpool een van de vele fletse Engelse industriesteden was. Gevormd door arbeidershuizen, troosteloze pubs en fabriekskokers die het stadsgezicht bepalen. Daaromheen een eeuwige dampkring van uitlaatgassen en productiestoffen. Twee dagen Liverpool gaven een ander beeld. Geen glansloos gebeuren, maar een bloeiende stad met een eigen karakter. De compacte binnenstad biedt musea, werelderfgoed, muziek en gezellige kroegen. Gerichte keuzes maken is dan ook nodig. Met deze tips helpen we je alvast op weg voor een stedentrip Liverpool!
Gelukszoekers
Sinds Liverpool in 2008 tot culturele hoofdstad van Europa werd uitgeroepen, heeft de stad een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Oud- en nieuwbouw toeven naast elkaar in het stadshart. Zo zijn de winkelstraten verrijkt met een grote shopping mall, Liverpool ONE, en beschikt de gemeente over grootste plannen met het havengebied aan de rivier Mersey. In 2004 veroverden de dokken een plaats op de Werelderfgoedlijst. Samengebundeld vertellen ze een deel van de geschiedenis van de stad. In de negentiende eeuw was de haven de belangrijkste aanlegplaats van Groot-Brittannië. Rederijen hadden er hun thuishaven. Miljoenen immigranten trokken via Liverpool naar Amerika, Canada of Australië. Op zoek naar geluk.
Weggeblazen cappuccinoschuim
Albert Dock is een restant van dit verleden. Vijf pakhuizen uit 1846 staan er rond een bassin. Hun roodbakstenen uiterlijk stond er tot eind jaren 70 verloren bij. Tot in 1981 werd besloten de opslagplaatsen een nodige opknapbeurt en nieuwe bestemming te schenken. En dat is gelukt. Winkels, musea en restaurantjes hebben hun weg gevonden naar het complex. Neus rond op de werven en ontdek het huis van de havenmeester, de werkplaats van de kuiper en het voormalige ‘Dock Office’. De scherpe zeewind laat zo nu en dan zijn aanwezigheid merken. Het wist zelfs de schuim van onze cappuccino’s weg te blazen.
Must sees en musea
Het nabijgelegen Merseyside Maritieme Museum toont met diverse tentoonstellingen de verbondenheid van Liverpool met de zee. Vooral de exposities over de schipbreuken van de Lusitania en Titanic maken een diepe indruk. Een bezoekje aan het museum is gratis, wat voor meerdere musea in de stad geldt. Even verderop ligt Pier Head. Daar staat het Museum of Liverpool, gehuld in een modern, wit gevaarte. De stad wordt hier vanuit uiteenlopende oogpunten benaderd. Sport, popcultuur en Liverpool als wereldstad zijn een aantal van de thema’s.
Nabij het museum bevinden zich de ‘Drie gratiën van Liverpool’: Royal Liver Building, Cunard Building en Port of Liverpool Building. De drie bouwwerken symboliseren de voorspoed van de stad gedurende het einde van de negentiende – en begin van de twintigste eeuw. Het Royal Liver Building is het thuishonk van de beroemde Liver Birds. Beide schitteren op de twee klokkentorens van het statige gebouw.
Op het dak van Liverpool
Vanuit de ‘docks’ glip je langs het winkelcentrum Liverpool ONE de binnenstad in. Church street en Lord Street zijn de winkeladers van Liverpool. Vanuit Church Street zie je in de verte al Radio City Tower. De radiotoren biedt voor vijf pond een topuitzicht op 138 meter over de stad en Mersey. Over de 558 traptreden hoef je je geen zorgen te maken, een lift brengt je binnen 30 seconden naar boven!
Op een steenworp afstand van de radiotoren zit de Cavern Club. Bakermat voor de carrière van The Beatles. In het café maakten ze hun debuut en gaven 292 optredens. Ondanks de Fab Four raakte de discotheek in 1970 in verval. In 1984 werd de club in zijn authentieke stijl hersteld. Op driekwart van de originele oppervlakte, met 15.000 bakstenen uit de tijd van de Beatles en een ingang die 14 meter is verkast. Binnen ademt het interieur van de Cavern Club vervlogen tijden. Geniet van een liveoptreden of vergaap je aan de fotocollecties aan de muur uit een vorig muzikaal tijdperk.
Gevangenis en concertzaal ineen
Aan de rand van het centrum houdt zich William Brown Street op. Ook wel bekend als Cultural Quarter. Ook hier vind je een aantal gebouwen die tijdens je stedentrip Liverpool een kijkje waard zijn. Te beginnen met de Walker Art Gallery. De galerij verleent onderdak aan een van de fraaiste kunstcollecties van Groot-Brittannië. Werken van onder meer Rembrandt en Rubens wachten op een aanblik. Saint George Hall vertoeft tegenover Limestreet Station. Het klassieke voorkomen van het pand doet anders vermoeden, maar eens was het een gevangenis. Tegenwoordig een rechts- en concertzaal.
Paddy’s Wigwam
Vanaf de meeste plekken in de stad zijn ze zichtbaar: de twee kathedralen van Liverpool. Allebei gebouwd in de twintigste eeuw, echter totaal verschillend. De robuuste Liverpool Cathedral stamt werd in 1978 in gebruik genomen nadat de eerste steen in 1904 werd gelegd. Het uitbreken van de Eerste – en Tweede Wereldoorlog stremde de bouw. De kerk is een van de grootste kathedralen ter wereld. Bij het binnenstappen, ondervind je dat direct. Het overdondert. Het immense schip, de kleurrijke glas-in-loodramen, eigenlijk alles. De Lady Chapel is de eyecather van Liverpool Cathdedral. De kapel, alleen al zo groot als een kerkgebouw, herbergt een sierlijk altaar en verschaft een rustpunt om al het moois in je op te nemen.
De Metropolitan Cathedral kende net als zijn buur problemen met de bouw. Niet enkel door Wereldoorlogen, ook geldtekort. De opvallende constructie uit 1967 doet denken aan een moderne sportarena. Het heeft dan ook niet voor niets bijnamen als ‘Paddy’s Wigwam’ en ‘Mersey Funnel’ verworven. Toch heerst er in het cirkelvormige schip een aangename sfeer, met unieke kapellen die elk door een andere kunstenaar zijn gecreëerd.
Voetbalwalhalla
Voetballiefhebber en op het juiste moment present? Dan biedt je stedentrip Liverpool je letterlijk dubbel zoveel plezier met twee clubs, die beide uitkomen in de Premier League. Liverpool FC is de grootmacht van het duo. Een rondleiding in het historische stadion Anfield is aan te raden, maar een wedstrijdbezoek is haast onmogelijk. Alle thuiswedstrijden zijn standaard uitverkocht, behalve voor degenen die zich op de zwarte markt scheel willen betalen voor een ticket (denk aan 100 euro per persoon). Een wedstrijdbezoek aan stadsgenoot Everton geldt als alternatief. De sfeer en het stadion zijn stukken minder, maar je kunt in de binnenstad makkelijk voor zo’n 35 pond per stuk kaartjes kopen voor een thuisduel in het typisch Engelse stadion Goodison Park.
Een pint met scousers
Sluit je stedentrip Liverpool in stijl af in Bold Street, de uitgaansstraat van de stad. Tussen de verscheidene clubs en discotheken is makkelijk een tentje gevonden die je past. Drink een pint (meer bier, minder schuim) en maak een praatje met Scousers, de inwoners van Liverpool. Een trip naar Liverpool is niet compleet zonder een ontmoeting met hen. De lokale tongval is moeilijk te ontcijferen, maar door hun hartelijkheid en ontwapende humor vergeef je ze het. Een gesprek is zo begonnen, als ze het al zelf niet openen. ‘How are you doing, my love?’
Foto’s: Andrew & Annemarie,Tim Dutton (incl. header), Michael Beckwith, Ronald Saunders