stedentrip Londen

Een stedentrip Londen als een local deel I

Voorbij de iconische bezienswaardigheden, rechtstreeks naar de echt unieke plekjes

Tower Bridge, Big Ben en London Eye: geen toerist verlaat de Britse hoofdstad zonder foto van deze iconische plekken. Voeg voor de afwisseling ook eens onderstaande kiekjes toe aan je stedentrip Londen en ontdek de stad als een local.

Noord-Londen

Het gebied rondom het King’s Cross station wordt herontwikkeld. Hier schieten de hotels, restaurants en culturele locaties momenteel dus uit de grond. Vooral langs het Regent’s Canal is het voor de toerist goed vertoeven. Langs het Regent’s Canal kun je prachtig wandelen. Het kanaal loopt door Noord-Londen, van Paddington naar de Thames in Oost-Londen. Aan dit kanaal ligt het Filling Station; een verlaten benzinestation omgetoverd tot restaurant en evenementenruimte. Uiteindelijk moet het gebouw tegen de grond maar tot die tijd kun je hier terecht bij Shrimpy’s voor heerlijk seafood, American style en bij de bar voor bier en zelfgemaakte pizza’s. Voor de kunstliefhebber is er bovendien een kleine kunstgalerij.

Een ander hoogtepunt tijdens een wandeling langs het Regent’s Canal, is het St. Martins College of Art. Naast een reputatie van een uitstekende school voor de kunsten, heeft St. Martins ook een bijzonder gebouw. Het pand is van buiten een oud monument, maar van binnen geheel in moderne stijl opgeknapt. Een must-see voor architectuurliefhebbers.

Uniek eten & drinken

Camden Town en Kentish Town zijn vervolgens in het noorden de wijken die je tijdens een stedentrip Londen niet mag missen. De straatmarkten in Camden zijn hierbij een aanrader, maar zeker niet onontdekt. Vooral in de weekeinden zijn de markten een grote toeristentrekker. Wél off the beaten track is Southampton Arms. Deze bar verkoopt uitsluitend ale (Engels bier dat getapt wordt uit vaten), cider en vlees. In dezelfde categorie valt de Camden Town Brewery, een brouwerij die op donderdag, vrijdag en zaterdag open gaat als bar. Mis deze bar niet als je van (uniek) bier houdt en altijd al in een brouwerij rond hebt willen kijken. Plus: je tapt er je eigen bier!

stedentrip Londen

Multifunctioneel

Nog een gebouw met meerdere bestemmingen is de Union Chapel in Islington. Deze “liberale” kerk opent voor gigs haar deren en bijna iedere dag kan je hier genieten van optredens in een unieke setting. Even uitblazen in de buitenlucht? Hampstead Heath is absoluut het mooiste park in Noord-Londen. Vanuit ‘The Heath’ kun je uitkijken over de gehele stad, het is namelijk een van de hoogste punten in Londen. Verder kun je er zwemmen, wandelen, sporten en natuurlijk lekker hangen in het park.

Heb je geen zin of tijd om lang te lopen? Bovenstaande bestemmingen liggen allemaal langs de London Overground Route. Een tocht langs deze bestemmingen kan dan ook deels gemaakt worden met de trein.

Zuid-Londen

De oerbritse Fish ’n Chips kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens je stedentrip Londen. Op elke hoek van de straat vind je wel een tentje dat je hier aan kan helpen, maar voor de lekkerste variant zit je in Zuid-Londen op de juiste plek. Bij Fish! zit je gebakken voor de beste vis (én chips). Liefhebber van festivals? Daarvoor ga je naar de wijk Brixton,die bekend staat om zijn prominente straatmarkten en de levendige Afro-Carribeanbuurt.

In Zuid-Londen vind je ook de nieuwe Emirates Air Line. Deze kabelbaan gaat over de Thames heen van Noord- naar Zuid-Londen. Omdat de kabelbaan nog zo nieuw is, is hij nog vrij onbekend en Londen zien vanuit een cabine in de lucht, is absoluut de moeite waard.

Meer inspiratie op doen voor een stedentrip Londen? Lees hier deel twee voor de insider tips van Oost- en Centraal Londen.

Geschreven door - Julia schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!