stedentrip Mechelen

Op stap in de Vlaamse kunststad Mechelen

Van kerkhotel tot skywalk en van pakkend mensenrechtenmuseum tot prijzenwinnende brouwerij.

Mechelen, enigszins verscholen halverwege Antwerpen en Brussel, kan uit verschillende vaatjes tappen. De Dijlestad is een van de vijf zogenaamde Vlaamse kunststeden, maar mag zich ook Kinderstad van Vlaanderen noemen. Voor fuifbeesten is het aanbod eerder beperkt, maar gezinnen met kinderen onder de 12 jaar zijn beslist aan het juiste adres. Cultuurliefhebbers en levensgenieters die van een ontdekking houden kunnen tijdens een stedentrip Mechelen ook hun hart ophalen.

Slapen in een kerk

Het Martin’s Patershof in Mechelen mag zich tot ‘de coolste hotels ter wereld’ rekenen, met dank aan de razend populaire website BoredPanda. Het hotel is een schoolvoorbeeld van hoe een eeuwenoud bouwwerk een hedendaagse invulling kan krijgen. In dit geval een metamorfose van kerk-met-klooser tot viersterrenhotel. Wat moet dat allemaal kosten, hoor ik je denken? Voor de prestigieuze locatie vallen de prijzen behoorlijk mee, dus leuk om mee te pakken als unieke overnachting tijdens je stedentrip Mechelen. Ook gezinnen zijn er welkom met een Kinderstad arrangement.

stedentrip Mechelen

360° panorama van 7 hoog

Dé landmark van Mechelen is de Sint-Romboutstoren. Een beklimming van dit belfort en UNESCO Werelderfgoed is alvast het letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan Mechelen. Een lift is er niet, maar je kan tijdens je klim naar boven op adem komen in zes verschillende kamers. Het meest imposant zijn de beiaard- en de klokkenkamer. Maar de kers op de toren is de skywalk, een panoramisch platform vanwaar je een onbelemmerd uitzicht hebt over Mechelen en omstreken. Bij helder weer reikt de blik helemaal tot de Antwerpse haven en het Brusselse Atomium.

Intense plaats van herinnering

Vanuit de 18de-eeuwse Dossinkazerne, die pal tegenover het Museum Kazerne Dossin gelegen is, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden en zigeuners weggevoerd. Amper 5% keerde levend uit Auschwitz- Birkenau terug. Het museum belicht niet alleen de vervolging van Joden en zigeuners in België, maar zoomt ook in op de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld die in sommige omstandigheden kunnen uitlopen op massamoord en genocide. Een schrijnend actueel museum dat je niet onberoerd laat.

stedentrip Mechelen

Bier in het Begijnhof

Brouwerij Het Anker is een familiebrouwerij die al vijf generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof van Mechelen. Het Anker geniet wereldwijd faam met het gerenommeerde Gouden Carolusbier en won de voorbije jaren tal van internationale prijzen en onderscheidingen. Je kan er een rondleiding boeken die afgesloten wordt met een degustatie. Maar je kan evengoed terecht in de brasserie voor een natje en een droogje. Voor zowel rondleiding als dineren in de brasserie, is tijdig reserveren aanbevolen!

Voel, hoor en proef tijdens je stedentrip Mechelen

Met de belevingsgids ‘Horen, zien en Mechelen’ gaat Mechelen bewust de alternatieve toer op. Géén boekje met de obligate vaste stadswandelingen, maar een ervaringsgerichte en thematische aanpak met tips van Mechelaars, fijne anekdotes, hotspots én verborgen plekjes in de stad. Een must om op zak te hebben als je een stedentrip Mechelen maakt. Het bijhorende Prikkelpakket maakt de zintuiglijke ontdekkingstocht compleet. Het Prikkelpakket is een bonnenboekje waarmee je bij zes typisch Mechelse huizen van traditie je kan laten verwennen met proevertjes.

Op stap met de (b)engels

Mechelen timmert in Vlaanderen al jaren aan haar kindvriendelijke reputatie. Nieuw is dat de stad nu ook internationaal de troefkaart van gezinsvriendelijke citytrip trekt. Begin april 2015 wordt het nieuwe aanbod (app, stadsplan, Prikkelpakketje, zoektochten in de stad en in de Sint-Romboutstoren…) gelanceerd. Ondertussen kan je terecht bij een aantal sterkhouders zoals doe-centrum Technopolis, dierenpark Planckendael en het Speelgoedmuseum. Want bezoek je vóór 1 april de Sint-Romboutstoren, dan betaal je op vertoon van je torenticket de groepsprijs in Planckendael en in het Speelgoedmuseum.

stedentrip Mechelen

Fijne adresjes

Een wandeling door Mechelen brengt je langs de vele leuke winkeltjes, cafe’s en barretjes die de stad rijk is. Een paar adresjes die eruit springen:
Honoloeloe: lunch- en bierbar met (inter)nationale artisanale bieren en oog voor design
Il Cardinale: trendy burgerbar
Noen: frisse ontbijt- en lunchbar
Sava: tapasbar met warm houten interieur
Sister Bean: koffie- en lunchbar op de populaire Vismarkt
Sotscop: cocktailbar in monumentaal pand
De Stripkever: stripspeciaalzaak met koffiebar en galerij
De Zondvloed: boekenwalhalla met koffiesalon
Super Goods: ecodesign en fair fashion
ZOET: het kleinste snoepwinkeltje van Mechelen met zelfs veggie-proof lekkers

WIN: stedentrip Mechelen pakket!

Mechelen aan den lijve ondervinden? Dat doe je het best met de belevingsgids ‘Horen, zien en Mechelen’ en bijbehorend Prikkelpakket. Wij verloten een exemplaar! Vul voor zondag 8 maart in onderstaand veld je gegevens in, door hoor je de dag erna via onze Facebookpagina of je gewonnen hebt!

[contact-form-7 id=”2671″ title=”Winactie”]

Foto’s: Eddy van 3000, Toerisme Vlaanderen, Guillaume Baviere

Geschreven door - Sylvie is fotografe en gepassioneerd door eilanden. Het liefst dweilt ze die te voet af. Haar trefwoorden zijn natuur, cultuur, duurzaam, veggie en afgelegen plekken. Van die plekken die ze eigenlijk niet wil delen, maar hier toch over schrijft.

Wat vind jij? Laat van je horen!