stedentrip Osnabrück

Een stedentrip Osnabrück met tips van een local | Germany.Local.Culture

Een stedentrip Osnabrück? Dat hoor je niet vaak. Wees de uitzondering en ga het zelf ervaren, want de Duitse stad heeft alle ingrediënten voor een verrassende stedentrip dicht bij huis. Een historische binnenstad, eindeloze winkelstraten én een ligging te midden van waanzinnig mooie natuur begroeten je op nog geen uurtje rijden van de Nederlandse grens.

Een onontdekte stedentripbestemming, dat kan Osnabrück met recht worden genoemd. De Haarlemse Melissa kent de stad inmiddels op haar duimpje. Ze neemt deel aan een uitwisselingsproject, waarbij ze samen met andere jongeren tussen de 16 en 30 jaar intensief kennismaakt met de stad en de Duitse cultuur. Haar tijdelijke onderkomen is gelegen aan het centrale plein van Osnabrück, waarvandaan ze de leukste plekken van de stad ontdekt. Met haar tips op zak haal je het meeste uit je stedentrip Osnabrück.

stedentrip Osnabrück

Cultuursnuiven tijdens een stedentrip Osnabrück

Osnabrück is een echte universiteitsstad, wat ervoor zorgt dat er altijd een levendige sfeer hangt, met meer dan genoeg gezellige cafés, bruisende pleinen en parken en altijd wel ergens een evenement. De historische binnenstad heeft als middelpunt het stadhuis; het belangrijkste herkenningspunt van de stad. De klinkerstraatjes vol kleurrijke panden met karakteristieke trapgevels maken van een stadswandeling een echte ontdekkingstocht.

Tip van Melissa: sla het Museumkwartier MQ4 niet over. Aan de rand van het historisch centrum vind je verschillende musea, waaronder het Felix Nussbaum Haus, waar je oog in oog staat met de in Auschwitz vermoorde schilder. Het museum wordt gezien als een van de meest indrukwekkende musea van Europa. Ook de historische Dom mag niet op je stadswandeling ontbreken tijdens een stedentrip Osnabrück.

➸ Melissa neemt je via onderstaande video vast mee naar het levendige en groene Osnabrück:

Groen Osnabrück: UNESCO Global Geopark TERRA.vita

Een groot pluspunt aan Osnabrück is dat het een enorm groene stad is. Binnen de stadsgrenzen vind je mooie parken, waaronder ook de botanische tuinen van de Universiteit van Osnabrück. Maar er is meer dat deze stad de stempel ‘Green’ geeft. Osnabrück ligt namelijk op een unieke plek, midden in het UNESCO Global Geopark TERRA.vita. Een titel Geopark krijg je niet zomaar; hier bewonder je een bijzonder mooi heuvellandschap met kabbelende riviertjes, oude bossen en veengebieden. Maar je vindt er ook bijzondere fossielen, mijnen en er zijn zelfs resten van een dinosauriër opgegraven.

Natuurgebied de Piesberg

Tijdens je stedentrip Osnabrück kan je cultuur en historie eenvoudig combineren met natuurbeleving. Daarvoor ga je naar de Piesberg, die de geologische kern van het Geopark vormt. De Piesberg is een soort vulkaan die nooit is uitgebarsten. Vandaag de dag is het vooral een plek waar natuurliefhebbers terecht kunnen. Melissa: als je de drukte van de stad even wilt verlaten, neem dan een paar uur de tijd om de Rundwanderweg Piesberg te wandelen. Deze wandeling van 8 kilometer begint bij het Museum Industriekultur en maakt dan een rondje langs een steengroeve via bospaden. Onderweg kom je panoramaplatforms en uitkijktorens tegen waar je waanzinnige uitzichten hebt en meer te weten komt over de stad en haar historie.

osnabruck
Natuurgebied Piesberg © Achim Meurer

➸ Meer lezen? Check al onze tips voor een vakantie naar Duitsland

Plan je bezoek aan Osnabrück

Niet alleen vanwege de ligging nabij Nederland, maar ook vanwege de mooie omgeving is Osnabrück een stad waar je met gemak langer dan een weekendje kunt verblijven. Als je voldoende tijd hebt, plan dan twee hele dagen in de stad om te dwalen door het historische centrum, musea te bezoeken, te winkelen en vooral ook te genieten van de fijne sfeer en vriendelijke mensen. Maak daarna gebruik van de vele bezienswaardigheden in de omgeving en trek erop uit, liefst met een eigen auto. Zo is naast de Piesberg ook de Rubbenburchsee een aanrader. Op een zonnige dag kan je hier heerlijk varen of kanoën op het meer. Tip: combineer je stedentrip Osnabrück met een bezoek aan andere Duitse steden in de omgeving. Rijd bijvoorbeeld naar Osnabrück via Münster of bezoek steden als Nordhorn en Bad Bentheim; allemaal gelegen op minder dan een uurtje rijden van Osnabrück.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!