stedentrip Praag

Een stedentrip Praag: cultuur snuiven in de historische hoofdstad van Tsjechië

Ontdek de veelzijdige kant van Oost-Europa

Praag, de stad van klassieke muziek, historie en pivo(bier). Maar wie denkt dat Praag alleen bekend is vanwege de vele bierkroegen heeft het mis. Deze oude stad in Tsjechië is de laatste jaren steeds meer onder de aandacht aan het komen van reizigers en dat is niet gek. Na een aantal veelbelovende verhalen besloot ik om zelf de stad te gaan ontdekken. En echt waar, Praag has it all! Cultuur, historie, muziek, sfeer, heerlijk eten én de bierkroegen. En dat allemaal voor een heel vriendelijke prijsje. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Praag!

stedentrip Praag

Het hart van Praha

Wat een stedentrip Praag zo ideaal maakt, is dat alles op loopafstand van elkaar ligt, van verkeer in het centrum is weinig te merken. Urenlang kan ik struinen door de straatjes, het is de beste manier om het centrum te verkennen. Tijdens mijn wandeling stuit ik op een heel schattig cafeetje: style&interieur. Het is een woonwinkel en bistro tegelijk met heerlijk biologisch eten. Met een kop verse gemberthee met honing en heerlijke aardbeienpannenkoek zit ik te genieten naast het knisperende haardvuur.

Daarna ga ik verder en kom tot de ontdekking dat veel van de straatjes uitkomen in het hart van de stad: het plein in de benedenstad. Een kerk met gotische torens, oude kathedralen en een astronomische klok omringen het hart van de stad. Dit sfeervolle plein staat vol met terrasjes met terrasverwarmers zodat je ook tijdens een winterse stedentrip Praag nog heerlijk buiten kunt zitten.

stedentrip Praag

Lees ook: Vegetarische food hotspots in Praag

De klok van Praag

Het zal je misschien verbazen maar van over de hele wereld komen mensen naar Praag om de astronomische klok aan het plein te bewonderen. Het is het juweel van de stad, deze klok geeft de stand van de zon en maan aan. Wanneer de klok een heel uur slaat, stromen van alle kanten mensen het plein op om het klokkenspel te bewonderen. De legende gaat dat de klokkenmaker blind werd toen hij de klok helemaal af had, dit zodat hij niet dezelfde klok in een andere stad zou kunnen maken. Een aanrader tijdens je stedentrip Praag is om de klok te beklimmen. Wanneer je bovenaan staat heb je een panoramisch uitzicht tot ver over de stad. Het uitzicht over het plein is adembenemend met de gekleurde gevels en kerktorens die boven de schuine daken uitsteken.

stedentrip Praag

Must visit tijdens je stedentrip Praag: de Joodse Wijk

Een bijzondere wijk met veel historie is de Joodse Wijk. Wanneer je door de wijk loopt is de geschiedenis op vele plekken voelbaar. Je vindt er een Spaanse synagoge, Joods museum en een oude Joodse begraafplaats. Hoewel de Joodse begraafplaats een beetje een gure plek is, geeft het een uniek kijkje in de Joodse cultuur. Het is een indrukwekkend aanzicht, de kleine steentjes die gestapeld liggen op de grafstenen, met kleine witte beschreven briefjes eronder. Dit is een symbool in de Joodse cultuur, voor de nabestaanden een manier om te laten weten aan hun dierbaren dat zij op de begraafplaats geweest zijn.

De Tsjechen weten als geen ander wat lekker bier is!

Praagse specialiteiten

Pivo, bramborack, de kaneelrol, amandelen… krijg je ook al trek? Dit zijn nog maar enkele delicatessen die je tijdens je stedentrip Praag kunt proeven. Op culinair gebied kom je hier niks tekort. Het eten in een ander land is DE manier om meer over een cultuur te leren en ik kan het niet laten om deze specialiteiten van de lokale marktjes uit te proberen. Pivo, het kenmerkende Tsjechische bier, is in vele kroegjes te verkrijgen. Want het is algemeen bekend, de Tsjechen weten als geen ander wat lekker bier is! Een must try is ook de Bramborack, een heerlijke pannenkoek gemaakt van aardappelen. Zin in wat zoets? Proef dan zeker de kaneelrol; nog zo’n lekkernij die op vele marktjes tegen zal komen en ter plekke voor je wordt bereid. YUM!

➸ De highlights wel gezien? Lees dan ook Renée’s tips voor meer bijzondere dingen om te doen in Praag.

stedentrip Praag

Van de Karelsbrug naar de bovenstad

De Karelsbrug is een van de culturele hoogtepunten van deze stad en staat al op menig foto en schilderij afgebeeld. De brug is de verbinding tussen de bovenstad en de benedenstad van Praag en strekt zich uit over de rivier de Moldau. Kunstenaars en muzikanten vestigen zich al in de vroege morgen op de brug om hun kunstwerken uit te stallen. Het is een adembenemend plaatje, de rustieke uitgestrekte rivier met in de achtergrond de bovenstad en kunstwerken uitgestald op de brug. Aan de andere kant van de rivier start het begin van een ander stukje Praag, de bovenstad. Op de top van de heuvel zijn kerken en kloosters te vinden en vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht op de benedenstad. Het is even klimmen, maar het is een echte highlight tijdens je stedentrip Praag!

“De liefde voor muziek stroomt door de straten van Praag”

Bezoek kleine concerten op unieke plekken

De liefde voor muziek stroomt door de straten van Praag, het is dan ook niet voor niets dat Praag de stad van de muziek wordt genoemd. Vooral de klassieke muziek heeft een speciaal plekje in de harten van de locals. ’s Avonds worden er op allerlei plekken in de stad kleine klassieke concerten en muziekvoorstellingen gegeven. In kerken, synagoges en zelfs in restaurantjes. Het is een unieke ervaring om tijdens je stedentrip Praag zo’n klein concert bij te wonen. Kaartjes zijn op veel plekken in deb stad te verkrijgen en dit wijst zich vanzelf.


Een stedentrip Praag – wat je moet weten

Tsjechië is niet aangesloten bij de Europese Unie, daarom is het niet mogelijk om met euro’s te betalen in Praag, met uitzondering van enkele grote internationale winkels. Let daarnaast goed op je spullen: Praag is erg geliefd onder zakkenrollers. Ze slaan vooral toe wanneer iedereen naar het klokkenspel bij de grote klok op het plein kijkt. Openbaar vervoer heb je tijdens je stedentrip Praag eigenlijk niet nodig. Het centrum is compact, waardoor je te voet eigenlijk het meeste ziet van wat de stad heeft te bieden.


Beeld: Moyan Brenn

Geschreven door - Hoewel Deborah momenteel psychologie studeert, zou ze het liefst vandaag nog haar backpack pakken om al schrijvend de wereld over te reizen. Haar motto: "Life is about telling stories''.

Wat vind jij? Laat van je horen!