Stedentrip Riga: een bonte Baltische mix die verrast
In 2014 was het de Culturele Hoofdstad van Europa en werd er een spotlight geworpen op deze vaak vergeten stad voor een weekendje weg. Wat bleek? Riga is een aanrader. De hoofdstad van Letland is een bonte mix van kleuren en bouwstijlen en barst van de bijzondere verhalen en bezienswaardigheden. Een stedentrip Riga is ideaal voor wie eens wat anders wil dan de bekende stedentripbestemmingen. Voor wie zich wil onderdompelen in een cultuur waar we weinig van weten. Manon trok 2 dagen uit voor een stedentrip Riga en werd verrast door alles wat deze stad te bieden heeft.
Op het eerste oog hebben Riga en het in ruime sop verdwenen Atlantis niets met elkaar te maken, wel als je een Letse legende moet geloven:
Één keer in de honderd jaar splijt het water van de doorgaans kalme rivier Daugava uiteen, waarna een enorm gestalte uit de golven rijst. Het hoofd van de duivel. Zijn vraag blijft na al die eeuwen onveranderd: “Is Riga al klaar?’. Het antwoord op dit vraagstuk beklinkt het lot van de Hanzestad. Mocht de stad af zijn, dan zal het genadeloos opgeslokt worden door het stromende water van de Daugava om vervolgens net als Atlantis volledig te verdwijnen.
Een stedentrip Riga
Gelukkig betreft het verhaal met de duivel enkel een sage, al bevat het wel een kern van waarheid. Sinds Letland zich in 1991 ontworstelde van het Russische bewind en de stad werd betiteld tot één van de twee culturele hoofdsteden van Europa in 2014, heerst er een bouwsfeer in de stad. Oud en nieuw naast elkaar. Een bont stadsbeeld met een uitbarsting aan bouwstijlen, dat tijdens een stedentrip Riga in zo’n twee dagen zeker te bezichtigen is.
Start met een stadswandeling
Een goed vertrekpunt om de stad te ontdekken, is het Stadhuisplein in de oude binnenstad. Het plein -omklemt in een pracht aan gebouwen- diende in de Tweede Wereldoorlog meermalen als toneel voor veldslagen. Door de verhitte krachtmetingen sneuvelde menig omliggend bouwwerk. Gulle giften in de jaren negentig realiseerden de opbouw van het destijds verwoestte Stadhuis en Huis van de Zwartkoppen. Beide fonkelen inmiddels als vanouds.
TIP: Het hoogste punt van Riga vind je langs de oever van de Daugava. De futuristische Radio- en televisietoren. Met zijn 368,5 meter de hoogste constructie van de Baltische staten. De Daugava vormt eveneens een perfecte afsluiting voor twee dagen Riga. Vanaf de rivier heb je een goed zicht over de oude binnenstad.
Koffie opsnorren
Even verderop, nabij het Stadhuisplein, toeft het Bezettingsmuseum. In de volksmond smalend de Zwarte Sarcofaag gedoopt. Niettemin is het lelijke, grauwe Sovjetblok een kijkje waard. In zijn buik wordt het indrukwekkende verhaal van een bezet Letland tussen 1940-1991 verteld. De kosten? Noppes. Vanuit het Stadhuisplein glip je zo de rest van de oude binnenstad in. Een netwerk van nauwe en brede keiensteegjes. Op bijna elke straathoek bevindt zich een koffiezaakje, want koffie (en bijbehorende zoetigheden) lusten ze wel in Letland. Trek in wat anders? Verscholen achter het Centraal Station van Riga liggen vijf oude zeppelinvertrekken: de Centrale Markt. Elk van het vijftal hallen geniet een eigen specialiteit. Kijk en ruik verder dan de varkenslappen en typische geurtjes want plaatselijke lekkernijen zijn er in overvloed. Probeer eens de lokale ingemaakte kool in zoet, zoetzuur of zout. Eens een keertje wat anders.
TIP: Vergeet tijdens je stadswandeling niet véél omhoog te kijken. De prachtige art nouveau gevels maken de stad enorm fotogeniek. Sleep je liever geen spiegelreflex mee? Ook wij stedentrippen het liefst gewoon met een telefoon op zak. Kan ook prima, want de camera’s worden steeds beter. Zo kan je met de nieuwe iPhone XS foto’s maken met hele professionele scherptediepte-effecten. Ideaal voor op reis! En je kunt in Letland natuurlijk gewoon van je eigen bundel gebruikmaken omdat je je binnen Europa bevindt. Check daarvoor ook dit handige overzicht van bundels met alle regels over internetten en bellen in Europa met KPN.
Openbaar vervoer tijdens je stedentrip Riga
Een voordeel van de oude stadskern; alles kan met de benenwagen. Kom je buiten de oude binnenstad? Geen probleem. Riga is gezegend met een goed werkend netwerk van openbaar vervoer. Trams, trolleybussen en bussen rijden af en aan door de stad. Een gouden tip is de Riga Pass. Met dit kaartje kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijg je korting in musea en andere bezienswaardigheden. Mooi meegenomen!


Meer hoogtepunten in de binnenstad
Naast de vele winkels en restaurants– voor ieder wat wils – herbergt het oude stadscentrum nog enkele hoogtepunten. De oude binnenstad staat dan ook niet voor niets als werelderfgoed geregistreerd. Boven al dit moois steekt fier de Dom van Riga uit. De kathedraal, zowel aan de buiten- als binnenkant een samenraapsel van bouwstijlen, huisvest een van de drie grootste orgels ter wereld.
Vanuit het Domsplein kuier je zo naar de Drie Broers. De oudste stenen huizen van Riga, die al behoorlijk lang gebroederlijk naast elkaar verkeren. Het oudste huis – nummer 17 – stamt uit de zeventiende eeuw. De overige twee zijn ietsjes ‘jonger’. Op een steenworp afstand van de gebroeders, bivakkeren de middeleeuwse Poedertoren en stadsmuur. De Zweedse Poort in de muur is de enig overgebleven stadspoort van weleer.
Avondvermaak tijdens je stedentrip Riga
’s Avonds verandert de Oude Binnenstad in een uitgaanswalhalla. Brave koppen koffie worden ingewisseld voor Black Balsem. Een bitter kruidenlikeurtje. Wees gewaarschuwd; je moet ervan houden. Even geen zin in een avondje binnenstad? Riga biedt tevens cultureel verantwoord avondvertier. Voor nog geen tien euro kun je naar een voorstelling in de Nationale Opera van Letland. Zowel de show als de zaal en de mensen doen je ogen een aantal keer knipperen. Flink uitgedoste dames en nette heren in pak zijn eerder regel dan uitzondering. Vergeet niet je verrekijker mee te sjouwen.
♡ Meer verrassende stedentripbestemming? Check ons lijstje met aanraders, waaronder Krakau en Warschau!


Art Nouveau met een knipoog van Milda
Door alle fraaiheid in het oude centrum, zou je haast vergeten dat Riga nog een ander stadsdeel bezit. De twee worden van elkaar gescheiden door het kronkelige stadkanaal Pilsetas. Langs het kanaal kun je rustig op adem komen in het Bastejknals Park. De Bastionheuvel in het park verschaft een topuitzicht over de stad. En een knipoog van Milda: de bijnaam van de stenen vrouw op het Vrijheidsmonument. De belangrijkste gedenkzuil voor de inwoners van Riga. Gedurende de dag wordt Milda bijgestaan door een wachtpost. Elk uur, tussen negen uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds, wisselt de wacht. Mits de weergoden het toelaten.
De straat waar Milda schittert, Brivibas Iela, verleent toegang tot de art nouveau wijken in het andere stadsgedeelte. Straten om sierlijke art nouveau panden – ook wel als jugendstil aangeduid – te spotten zijn: Elizabetes-, Strelniekus-, Iberta en Valdemaraiela. Een bekende trekpleister met de kenmerkende stijl – een van de achthonderd jugendstilbouwwerken- is het gebouw aan Alberta Iela 12. Gesmeed op de tekentafel door de Let Konstantin Peksens. Met de trap als absolute eyecatcher. Overige bezienswaardigheden aan deze kant van Riga zijn onder meer de Geboorte van Christus-Kathedraal en het nabijgelegen Esplanade park.