stedentrip Rome

Pizza, gelato en historie tijdens een stedentrip Rome

Overweldigd door het enorme openluchtmuseum dat Rome heet? Wij helpen je op weg met hoogtepunten en onbekende adresjes.

Sta je dan, op het vliegveld van Rome. Zo snel mogelijk op weg, want je hebt maar een weekendje de tijd om de stad te zien! Paniek? Nee hoor. Met deze tips ervaar jij namelijk het beste van de Italiaanse hoofdstad!

Romae antiquae

Tijdens je stedentrip Rome kun je er niet omheen; de overblijfselen van het Romeinse rijk. Veel van die bouwwerken en ruïnes liggen op een steenworp afstand van elkaar. Het Colosseum, het boegbeeld van Rome, is natuurlijk één van de hoogtepunten. De toegangsprijs is verrassend laag. Voor twaalf euro krijg je een combiticket voor het Colosseum, het Forum Romanum en de stichtingsheuvel: de Palatijn. EU-burgers tussen de 18 en 24 jaar betalen nog minder en minderjarigen en 65-plussers zijn helemaal gratis. Wel even je Europees identiteitsbewijs meenemen dus.

stedentrip Rome

Wie voorbij het Colosseum rechtdoor loopt, komt uit bij het Circus Maximus, waar vroeger strijdwagenraces werden gehouden. Als je vanaf daar de oostelijke route om de Palatijn heen neemt, kom je la Bocca della Verita: de mond van de waarheid. Steek je hand in de mond van het beeld en doe een bekentenis. Spreek je de waarheid, dan gebeurt er niets. Lieg je echter, dan zou het beeld je hand er af bijten. Durf jij het risico te nemen?

Papá’s stad

Wat een stedentrip Rome uniek maakt van alle andere steden op de wereld, is dat er zich een aparte staat binnen de stadsgrenzen bevindt. Dat is Vaticaanstad natuurlijk: de hoofdstad van de Katholieke kerk en de woonplaats van de paus en zijn kardinalen. Het kleinste land ter wereld bestaat grofweg uit het Sint Pieterplein, de basiliek van Sint Pieter en de pauselijke tuinen. Elke woensdagochtend tussen acht en half elf staat het plein helemaal vol. Dan houdt de paus namelijk zijn wekelijkse audiëntie. Voor een bezoek aan de sixtijnse kapel en de Vaticaanse musea, kun je het beste vroeg op de dag komen om zo de lange wachtrij voor te zijn. Als je eenmaal in de Sint Pieter bent, is het beklimmen van de koepel een letterlijk hoogtepunt van je bezoek aan Vaticaanstad. Het prachtige uitzicht vergt wel wat; je moet ruim vijfhonderd traptreden omhoog.

➸ TIP: Ook vanaf Rotterdam/The Hague Airport kan je naar Rome vliegen! Met name als je je citytrip Rome in een vakantieperiode wil boeken, kan je op die manier onnodige drukte en hoge prijzen voorkomen. Transavia vliegt hiervandaan rechtstreeks naar Rome Fiumicino Airport vanaf zo’n 70 euro retour.

stedentrip Rome

Roma Pass
Zeker als je weinig tijd in de stad hebt, doe je er slim aan om de Roma Pass aan te schaffen. De pas kost 34 euro en is drie dagen geldig. Maar echt: ook als je maar 2 dagen hebt voor je stedentrip Rome ben je beter af met deze pas op zak. Je krijgt hiermee namelijk gratis toegang tot de eerste twee bezienswaardigheden, zorg er dus wel voor dat dit de twee duurste bezoekjes zijn! Daarnaast kan je onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en krijg je korting bij de meeste andere monumenten en musea. Het allermooiste aan de pas is dat je in bijna alle gevallen de eindeloze wachtrijen kunt omzeilen omdat er aparte ingangen zijn voor Roma pashouders. Let wel op: Vaticaanstad is officieel een andere staat en daarom is de pas daar dus niet geldig.

Nog meer trappen

Trappen lopen doe je tijdens een stedentrip Rome meer dan genoeg. Maar het is de moeite waard!  Het bregt je bijvoorbeeld ook bij Villa Borghese: een enorm park in het noorden van het centrum. Hier vind je onder meer een theater, een kunstgalerie en een dierentuin. Er zijn veel wegen die naar het park leiden, maar twee ervan zijn in het bijzonder de moeite waard. Voor de shoppers onder ons, kun je het beste de westelijke Via del Corso nemen. Aan de straat zitten een hoop winkels waar je als modefreak helemaal los kunt gaan. Aan het eind van de Via del Corso, kom je op het Piazza del Popolo. Aan de oostkant van het plein kun je omhoog.

Vooral bij zonsondergang heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over Rome. De andere route loopt via de Spaanse Trappen, die hun naam ontlenen aan de nabijgelegen Spaanse ambassade. Bovenaan de trappen vind je, behalve de entree van Villa Borghese, de kleine kerk Trinità dei Monti, die gesticht is door de Franse koning Lodewijk XII.

stedentrip Rome

Pizza e gelato

Het maakt niet uit waar of hoe laat je door Rome loopt: pizza en ijs kun je altijd kopen. Naar pizza kun je het beste niet bij de toeristische trekpleisters in de buurt zoeken. Krappe terrasjes en gehaast en opdringerig personeel maken het bijna niet meer leuk, om over de prijzen vaak nog maar te zwijgen. Beter zijn de kleine restaurantjes drie straten verderop. Sforno aan de Via Statilius Optatus en Forno Campo de’ Fiori aan de gelijknamige Piazza gelden als twee van de beste local adresjes. Voor ijs geldt iets anders, daar vind je de meest beroemde ijssalon vlak naast het majesteuze Pantheon. Bij Giolitti vind je de absolute meester van de gelato. Toegegeven: de prijzen zijn hoger dan elders, maar de keuze uit ruim vijftig smaken maakt veel goed. Zelfs de Italiaanse parlementariërs komen hierheen voor een smakelijke gelato na een dag debatteren.

TIP: Rome is geen goedkope stad voor een citytrip. Dat geldt voor bezienswaardigheden, eten & drinken, maar zeker ook voor accommodaties. Een goed alternatief voor de prijzige hotels is om een appartement in Rome te huren. Het leuke aan deze manier van overnachten is dat je je ook echt onder de locals bevindt!

Maar hoe?

De allermooiste manier om je tijdens een stedentrip Rome te verplaatsen is te voet. Het is gewoonweg heerlijk om door de straten te lopen met een ouderwetse kaart voor je neus. Alles is te belopen, maar een goede conditie is wel erg handig. Ook moet je niet bang zijn om drukke straten en verkeerspleinen over te steken, want het centrum van Rome is bijna nergens autovrij. Moe, of wil je gewoon graag snel ergens naartoe? Pak dan de metro. Spot een krantenverkooppunt, grote kans dat ze er ook de goedkope ov-kaartjes verkopen. Voor €1,50 kun je honderd minuten lang gebruik maken van de metro’s, bussen en trams. Dagkaarten van €6, – zijn 24 uur geldig. Weet je niet zeker of vanaf het metrostation waar je bent ook treinen naar je bestemming vertrekken? Ga dan naar hoofdstation Termini. Vanaf daar kun je gemakkelijk en snel overal komen.

stedentrip Rome

Meer reistips voor je stedentrip Rome

Wil je je tijd echt optimaal benutten tijdens een stedentrip Rome? Dan hebben we nog meer handige tips en info voor je. Zo maakten we een mooi overzicht dat de mooiste kerken van Rome die minder bekend zijn maar zeker zo mooi. Je leest ze in ‘De vergeten kerken van Rome’ deel 1 en deel 2. Liever mooie tips en verhalen mee op zak? Dan kan met het boek Ciao Tutti Rome!

Foto’s: Chad Goddard

Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

Wat vind jij? Laat van je horen!