Southampton

Citytrip aan zee: op maritieme ontdekkingstocht in het Britse Southampton

Laten we eerlijk zijn: er is één ding waar je als stedentripper nog blijer van wordt dan een citytrip naar een bruisende stad vol bezienswaardigheden, namelijk precies zo’n stad maar dan met een ligging aan zee! In het Britse Southampton vind je precies dat. Geen stad die je veel hoort als citytrip bestemming en juist dát maakt het de gouden tip voor je volgende reisje.

Southampton?

Wellicht kan je het niet direct aanwijzen op de kaart, maar Southampton is gelegen aan de zuidkust van Engeland. Groot voordeel is dat je vanaf Amsterdam in minder dan 1,5 uur naar Southampton Airport vliegt. Op de website van KLM vind je alle informatie over het actuele vluchtschema. Southampton heeft de typische charme van een kustplaats, maar dan wel gecombineerd met een verrassend groot aanbod aan kunst, cultuur en volop mogelijkheden om te shoppen. Het is met name de maritieme geschiedenis die hier verrast, want Southampton barst van het erfgoed dat je niet alleen laat kennismaken met de rijke historie van deze tweede havenstad van het land, maar ook de mooiste bezienswaardigheden laat zien!

Southampton
Erfgoed in Old Town

Maritieme stad

Het wordt ook wel de cruisehoofdstad van Noord-Europa genoemd. Maar de connectie van Southampton met de zee gaat veel verder dan dat. In 1620 stapten pelgrims hier aan boord van de Mayflower op zoek naar religieuze vrijheid in Amerika. En niet te vergeten: het was ook Southampton waar de Titanic in 1912 vertrok. Deze en nog vele andere kenmerkende verhalen komen tijdens een bezoek aan Southampton tot leven en vertellen je hoe de stad is geworden tot de levendige kustplaats die het vandaag de dag is. Natuurlijk nodigt de kuststad je tijdens een bezoek ook uit om zelf even flink uit te waaien!

Guildhall Square

Of je nu een echte cultuurliefhebber bent of niet, Guildhall Square is dé plek om je kennismaking met Southampton te starten. Het is gelegen midden in de Southampton Cultural Quarter en dat zegt al genoeg: hier gebeurt altijd wel iets! Je treft er talloze bars met live muziek en gezellige restaurants. Bezoek in deze levendige stad zeker een museum (veelal gratis!), al zal je tijdens een weekendje in Southampton wel moeten kiezen.

Southampton
Guildhall Square

Maritieme geschiedenis in het SeaCity Museum

Niet te missen is het SeaCity Museum. Hier wordt namelijk het verhaal verteld van de inwoners van Southampton en de fascinerende connectie van de stad met de zee én de Titanic. Zo kan je er onder andere een interactief model van dit iconische schip bewonderen en ontdek je van alles over het leven aan boord, waaronder veel inwoners van Southampton waren.

Southampton
SeaCity Museum

Kunst in de Southampton City Art Gallery

Een echte aanrader is ook de Southampton City Art Gallery. In dit gratis toegankelijke museum tref je wisselende kunsttentoonstellingen waaronder ook van lokale kunstenaars. Ben je niet zo van de schilderkunst? Sla dit museum dan niet zomaar over, want je wordt hier echt verrast met kunst in alle vormen, zoals fotografie, sculpturen, textiel en nieuwe media. Zeker even binnenlopen dus!

Tudor House & Garden

Loop ook niet voorbij het Southampton’s belangrijkste bouwwerk: Trudor House. In hartje Old Town word je hier mee op een reis genomen door 800 jaar aan geschiedenis van de stad. Ook van buiten is het gebouw een indrukwekkende bezienswaardigheid en dan zijn er ook nog de tuinen. Hier ontdek je onder andere King Johns Palace en de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur.

Southampton
Trudor House

Tip: Eten & drinken op de leukste plekken in Southampton

1. Cocktails bij Dancing Man Brewery
2. Een (vegan) brunch bij The Docks Coffee House in het historische Oxford Street
3. Lokale speciaalbiertjes bij Brewdog
4. Bij mooi weer: smullen op het terras in het voetgangersgebied Bedford Place/Carlton Road, zoals bij Revolutions
5. Drankjes & dansjes bij Orange Rooms

Meer verrassende stedentrips in Engeland? Bekijk onze tips voor Bath en Bristol of laat je inspireren voor een mooie roadtrip langs de zuidkust.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!