stedentrip Tallinn

Terug in de tijd tijdens een stedentrip Tallinn

De stad die nog het best te omschrijven als een combinatie tussen Disneyland en een tijdreis naar de Middeleeuwen!

Estland is het meest noordelijke land van de Baltische Staten en de hoofdstad Tallinn is een ideale bestemming voor een korte stedentrip. In een weekendje kun je namelijk ontzettend veel verschillende kanten van de stad ontdekken. De eerste dag ontdek je de historische binnenstad Vanalinn en de pittoreske wijk Kadriorg, de tweede dag struin je door de wijk Kalamaja en kun je een bezoek brengen aan het Estonian Open Air Museum in Rocca al Mare.

Het historische hart Vanalinn

De massa heeft, op een paar verdwaalde Aziaten na, zijn weg nog niet naar de hoofdstad van Estland gevonden. Best logisch, want tot 1991 hoorde Estland bij de Sovjet-Unie en was het moeilijk om als toerist een visum te krijgen. Het toerisme zoals we dat kennen in grote steden als Parijs, Londen en Praag ontbreekt hier nog. De binnenstad, Vanalinn, is een van de weinige plekken tijdens je stedentrip Tallinn waar je souvenirwinkeltjes en andere toeristen zult tegenkomen.

stedentrip Tallinn

De ommuurde binnenstad van Tallinn is een combinatie van Disneyland en de Middeleeuwen. De gekleurde gebouwen zijn een lust voor het oog en je kunt heerlijk verdwalen in het doolhof van smalle straatjes. Niet voor niets staat dit historische hart op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Op straat en bij veel restaurants lopen de mensen in traditionele kleding en de hele sfeer in de stad heeft een historisch tintje. Het is misschien wat toeristisch, maar niet op een opdringerige of neppe manier. Als je met de bevolking van Estland praat zul je merken hoeveel waarde zij hechten aan hun tradities en oude gebruiken.

Je route tijdens een stedentrip Tallinn

Op diverse plekken in de stad kun je een stadsmap krijgen, maar het beste is om gewoon een paar uurtjes rond te struinen door de straten. Als je naar de prachtige Alexander Nevsky Kathedraal loopt ben je in de buurt van het Kohtu Viewplatform. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de historische binnenstad. Ook het kunstenaarsstraatje Pikk-Jalg is een echte aanrader. Vegan Restaurant V is the place to be om te dineren. Zowel groenteliefhebbers als vleesfanaten bejubelen de heerlijke veganistische gerechten voor een fijn prijsje. Het is slim om van tevoren te reserveren, want het zit regelmatig vol.

stedentrip Tallinn

Uitrusten in de groene wijk Kadriorg

Na enkele uren rondwandelen door de eeuwenoude binnenstad heb je zo’n beetje ieder steegje ontdekt. Het is tijd om de voeten wat rust te gunnen! Dit kun je het beste doen in Kadriorg. Deze oostelijke wijk kleurt verschillende tinten groen en kent wat luxere bouwwerken. Je vindt hier bijvoorbeeld het presidentieel paleis en het Kadriorg Park Museum. Laat het gras tussen je voeten kriebelen en bekijk hoe moeders met hun kinderen de eendjes in de vijver voeren. Een heerlijke plek om even weg te dromen en te genieten van de rust.

Houten huisjes in Kalamaja

De tweede dag van je stedentrip Tallinn begin je door vanuit de binnenstad naar de wijk Kalamaja te wandelen. Vanuit het centrum loop je richting het treinstation en wanneer je deze oversteekt sta je al in de wijk. Op de Balti Jaam Market bij het treinstation maak je kennis met een traditionele markt en kun je goedkoop fruit of een leuk souvenir kopen. De houten vissershuizen zijn typerend voor deze wijk en nemen je jaren mee terug in de tijd. Het Kalamaja Park is niet bijster bijzonder, maar wel een fijne plek om even neer te strijken en uit te rusten van de wandeling.

Een van de hoogtepunten van Kalamaja is de verlaten Patarei Prison. Executiekamers, lege cellen en afgebladderd behang wachten je hier op. De voormalige gevangenis is ruw en er hangt een mysterieus sfeertje. Bijna alles is achtergelaten zoals het was. De galg ontbreekt, maar het gat in de grond en de haak aan het plafond zorgen ervoor dat jouw fantasie overuren maakt. De bedden zijn leeg, maar de angst, het verdriet en de woede in de cellen zijn bijna voelbaar.

stedentrip Tallinn

Duik in de tradities in Rocca al Mare

Tijdens een korte stedentrip Tallinn kan je zowel de stad als de omgeving verkennen. Pak bijvoorbeeld na Kalamaja de bus naar Rocca al Mare. Deze regio is erg populair onder locals vanwege de bossen en de mooie uitzichten over zee, niet ver van Tallinn vandaan. Bovendien vind je hier enkele leuke bezienswaardigheden. Wie de tradities en de geschiedenis van Estland wil leren kennen moet beslist een bezoek brengen aan het Estonian Open Air Museum. De huisjes en andere bouwwerken die hier staan zijn door de jaren heen overgebracht van diverse regio’s naar het museum. Je leert hier meer over de leefwijze in Estland en de Baltische Staten door de eeuwen heen

Op pad met de Tallinn Card

Als je veel wilt bezichtigen tijdens je stedentrip Tallinn is het de moeite waard om een Tallinn Card kopen. Hiermee kun je de meeste bezienswaardigheden gratis of met korting bezoeken. Daarnaast mag je met deze kaart ook gebruik maken van het openbaar vervoer in Tallinn. De kaart is 31 euro voor 24 uur en 39 euro voor 48 uur. Ter indicatie: de meeste bezienswaardigheden in de binnenstad zijn 3 euro, maar het Openluchtmuseum is bijvoorbeeld alweer 7 euro. Bekijk daarom van tevoren wat je wilt zien en doen om te kijken of je de kosten er daadwerkelijk uit haalt.

Foto’s: Eesti (incl. header), Priit Tammets

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

Wat vind jij? Laat van je horen!