stedentrip Zagreb

Een stedentrip Zagreb: Dwalen door rauw en artistiek Kroatië

Kroatië verwelkomt jaarlijks zo’n 15 miljoen toeristen, waaronder veel Nederlanders. Ze komen af op de Mediterraanse kust, hippe eilanden, rijke natuur en de historische steden. Hoofdstad Zagreb moet het niet zelden doen met een plekje in de schaduw. En dat terwijl je reis daar zomaar zou kunnen beginnen. Onze tip: Race na aankomst niet gelijk door naar de populaire trekpleisters in het zuiden, maar begin je kennismaking met Kroatië met een stedentrip Zagreb!

Het heeft maar liefst 1 miljoen inwoners, maar als je vanaf het vliegveld het centrum binnenkomt zijn het vooral de grote parken en gezellige pleinen die je blik vangen. Zagreb is vergeleken met de Mediterraanse kustplaatsen weliswaar wat grijs, maar het is ook groen en bovenal gezellig. Zagreb bruist namelijk van de studenten en dat is op elk moment van het jaar terug te zien op de terrassen en in de vele cafés.

stedentrip Zagreb

Waar een stad als Dubrovnik kan leunen op een pittoreske kustlijn en sfeervol straatbeeld, klimt Zagreb steeds verder uit de schaduw dankzij een stoer en artistiek imago- en zo’n rauw randje waarmee de stad je als bezoeker weet te grijpen. In tegenstelling tot het drukbezochte zuiden behoort deze stad echt nog toe aan de locals, wat de sfeer ten goede komt. Het gevolg is dat je wel even moet zoeken waar de leukste plekjes verstopt zitten. Wij helpen je op weg tijdens je stedentrip Zagreb met onze favorieten!

Bewonder de kathedraal

Toch wel de nummer 1 must see in Zagreb: de Kathedraal! Je kunt er niet omheen tijdens je stedentrip Zagreb want de ruim 100 meter hoge torens zijn vanuit elke hoek van de stad te bewonderen. Alleen al de facade van deze Gotische kathedraal is de moeite waard, maar loop ook zeker even naar binnen. Toegang is gratis en je zult je ogen uitkijken.

stedentrip Zagreb

Verplaats je met de Funicular

Zagreb is grofweg te verdelen in de upper en lower city. Met een paar trappen ben je boven, maar er is een leukere manier om je verplaatsen. Dit 120 jaar oude kabelbaantje brengt je van Tomićeva Street naar Lotršćak Tower en andersom. De funicular vertrekt elke 10 minuten en kost je 4 Kuna (0,50 cent). Knipper eenmaal aan boord niet te vaak met je ogen, want met deze kortste kabelbaan ter wereld sta je binnen exact 64 seconden boven.

Bezoek de bizarre musea

Verrassend feitje: Zagreb heeft per capita de meeste musea ter wereld. Laten de weergoden het even afweten, dan duik je dus zonder problemen een musea van je smaak binnen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een van de kunst- of geschiedenismusea, maar wij tippen de musea die een tikkeltje bizar zijn. Op nummer 1: Museum of broken relationships. Het museum is een initiatief van een Kroatisch koppel dat na hun break-up bedacht om sentimentele herinneringen aan de liefde te gaan verzamelen. Het resultaat is een verzameling ronduit treurige maar vaker bizarre objecten met dito verhalen van ex-geliefden over de hele wereld.

Bezoekje waard dus, net als de wijk rondom het museum, met onder andere de Sint Merkt kerk met mozaïekdak en lieflijke straatjes waarin je een oprecht kijkje krijgt in het leven van de locals. Ook een aanrader is het Museum of Illusions. Wie last heeft van een kater of balansproblemen kan dit museum beter overslaan, want een wandeling langs de objecten en illusies staat zo’n beetje gelijk aan een duizelingwekkende kermisattractie!

stedentrip Zagreb

Wandel door de tunnels

Zagreb heeft een talent voor het omtoveren van oud naar nieuw en lelijk naar kunst. Het eerste voorbeeld daarvan is de Grič Tunnel, die de straten Radićeva, Mesnička en tussengelegen winkelstraat verbindt. De tunnel dateert uit 1945, toen het fungeerde als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft sindsdien veel doelen gediend -van groenten en fruit opslag tot toneel voor rave party’s. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan renovatie van de tunnel en vandaag de dag brengt het netwerk van enorme(!) tunnels je binnen een paar minuten van A naar B. Houdt de website van de Zagreb Tourist Board in de gaten, want de tunnels vormen regelmatig het decor voor tentoonstellingen en evenementen.

stedentrip Zagreb

Ontdek het verborgen Street Art Park

Nog eentje in de categorie creatief: het Art Park waar je vanuit de tunnel zo in komt gelopen. Jarenlang stond dit vervallen en verlaten stukje Zagreb bekend als ‘Narkić Parkić’, oftewel: Junky Park. In het voorjaar van 2016 werd er een team kunstenaars losgelaten en inmiddels is het park versierd met de meest prachtige kunstwerken en vormt het een van de tofste plekken in de hele stad. Petje af, Zagreb.

Dompel je onder in de koffiecultuur

Terug naar de populaire pleinen en terrassen van de stad, want daar kan je tijdens je stedentrip Zagreb niet omheen. Op elk willekeurig moment van de dag zie je hier jong en oud socialisen onder het genot van een kop koffie of twee, drie. De koffiecultuur leeft hier en is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. De Kroaten nemen er de tijd voor en zien het als quality time met fijn gezelschap. Neem er een voorbeeld aan, plof neer op een terrasje, stop je telefoon weg en bestel een lekkere bak koffie!

Hoe kom je makkelijk in Zagreb?
Wij vlogen met Croatia Airlines rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Zagreb. Ook met KLM en vanuit Brussel Zaventem Airport kan je rechtstreeks vliegen. Wil je naast Zagreb ook andere bestemmingen in Kroatië bezoeken? Onder andere Zadar, Dubrovnik en Split hebben vliegroutes vanuit Nederland.

Dwaal over de begraafplaats (ja, echt)

Yup daar hebben we ‘m weer: bizar. Er zijn maar een handjevol plekken ter wereld waar de plaatselijke begraafplaats de must see lijstjes sieren, en Zagreb is er één van. Net buiten de stad (pak bijvoorbeeld bus 106 vanuit het centrum) begroet begraafplaats Mirogoj je met een architectuur die je niet gauw vergeet. De begraafplaats werd 1876 ontworpen door de Oostenrijkse Herman Bollé, die niet zuinig heeft gedaan met arcades en zuilengalerijen. De eveneens rijkelijke versierde graven en tombes maken van deze begraafplaats bijna een openluchtmuseum.

stedentrip Zagreb

Plan je stedentrip Zagreb rond kerst

De meeste mensen denken aan Kroatië in de zomer, maar een stedentrip Zagreb zet dit land juist ’s winters op de kaart. Twee jaar op rij werd Zagreb namelijk uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa. Wij bezochten hem zelf en kunnen beamen dat de stad echt sprookjesachtig mooi is in december. Lees hier alles over de kerstmarkt in Zagreb!

Trek de regio Zagorje in

Kroatië is een fantastisch land om te roadtrippen. Begin in Zagreb en rijd via Plitvice naar het zuiden en langs de kust naar Dubrovnik. Wij zouden het wel weten… Maar: niet zonder vanuit Zagreb eerst even de omgeving in te duiken. De noordelijke regio Zagorje is namelijk prachtig. Cruise door het romantische heuvellandschap, bezoek wijnboeren of laat je in de watten leggen met massages en sauna’s bij het grote spacomplex van Terme Tuhelj.

Hotspots tijdens je stedentrip Zagreb:

Geen koffiecultuur ervaren zonder een leuke koffietent en geen complete citytrip zonder een overheerlijke lokale maaltijd! Tijdens onze stedentrip Zagreb ontdekten we de favoriete plekjes van de locals, dus schrijf maar op:

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Een stedentrip Zagreb: Dwalen door rauw en artistiek Kroatië”

Wat vind jij? Laat van je horen!