Roëll de Ram

Stop, Stare & Collect met Roëll de Ram

Reisblogger Roëll over haar mooiste souvenirs

Mensen die reizen, verzamelen. Van minuscule boeddhabeeldjes uit Thailand tot complete meubels uit Afrika en alles daar tussenin: reizigers slepen heel wat tastbare herinneringen mee van hun avonturen. In deze rubriek gaat fotograaf Maartje Strijbis op zoek naar de leukste huizen van reizigers. Ze vertellen over hun reizen en tonen hun mooiste vondsten van over de hele wereld. Deze editie bezoeken we reisblogger Roëll de Ram!

Roëll de Ram

Van wereldreiziger naar reisblogger

“Je treft me op een leuk moment, ik heb net mijn laatste werkdag gehad als community manager bij OpenCompanies. Nu ga ik freelancen en me zo veel mogelijk focussen op reisbloggen. Super spannend maar ook ontzettend gaaf om fulltime reisblogger te mogen zijn. Het gaat steeds beter met mijn blog en daar ligt ook echt mijn hart, veel meer dan in de corporate wereld. Ik wilde graag één keer in een groot bedrijf gewerkt hebben, waar oneindig veel mogelijkheden zijn. Maar ik merk dat ik het leuker vind om contact met mensen te hebben, kleiner te werken en zelf te bepalen wat je doet en hoe je dingen vormgeeft.”

“Ik ben reisblogger sinds 2013. Het jaar daarvoor ben ik op wereldreis geweest. Dan schrijf je natuurlijk sowieso je verhalen op voor thuis. Dat deed ik toen in mailtjes naar mijn familie en vrienden. Toen ik terug kwam vroeg iedereen constant om tips en ik kreeg veel complimenten op mijn foto’s. Ik dacht toen, het zou vet zijn als nog meer mensen deze tips kunnen lezen. Toen ben ik gaan brainstormen over de blog en een goede naam, het werd We are Travellers.”

Roëll de Ram

Thuis in Ubud

“Het Boeddha-hoofd hebben Jeroen (Roëll’s vriend – red.) en ik in Ubud op Bali gekocht tijdens onze wereldreis. Ongeveer halverwege hebben we bijna een week in Ubud geslapen omdat we zo moe waren van al het rondreizen. We hebben ons toen vooral vermaakt met boekjes lezen en souvenirs shoppen. Lekker relaxed, het voelde even als thuis daar. De poef komt uit Marokko. Daar was ik vorig jaar met een vriendin, we hebben uren door de souks gelopen en allemaal dingen gekocht. Als ik één land mocht uitkiezen als beste souvenirshopland, dan is het zeker Marokko.”

Als ik één land mocht uitkiezen als beste souvenirshopland, dan is het zeker Marokko

“De auto hebben we op een klein marktje in Trinidad op Cuba gekocht. Een pittoresk stadje waar iedereen ’s avonds buiten zit en salsa danst. Er staan allemaal mooie gekleurde huizen. In tegenstelling tot Marokko konden we hier amper souvenirs vinden. De auto is typisch Cubaans natuurlijk omdat het zo’n oldtimer is. De kussens komen uit Istanbul, daar hebben ze superveel mooie dingen. Ik was er een weekendje en vond de print van de kussens zo mooi. Ze komen van de Grand Bazaar, een gave plek waar je uren kunt rondlopen. Je moet afdingen, maar daar ben ik wel goed in. Je trekt er een uur voor uit en als het dan lukt, drink je nog even een kopje thee samen.”

Roëll de Ram

“De schelpen liggen bij onze stapel Lonely Planets. We gaan nooit op reis zonder Lonely Planet, het is echt onze bijbel. De schelpen komen van Hawaï, Curaçao, er ligt een stuk lava van de Etna op Sicilië, en in de grote pot zitten allemaal kleine schelpjes die overal vandaan komen. Ik zoek altijd schelpen als ik op het strand ben, dat vind ik rustgevend.”

De eerste vliegreis

“Ik heb vier armbanden om die ik altijd draag. Twee daarvan, die zonder stenen, komen uit Griekenland. Ik was elf toen we voor het eerst gingen vliegen met mijn ouders. Superspannend natuurlijk. We hadden mijn vader verrast met een weekje Samos. Deze armbanden doen me altijd weer aan die vakantie denken. De armband met de drie stenen heb ik in Porto Vecchio op Corsica gekocht. Daar ben ik een paar keer met mijn ouders geweest. Fantastische vakanties en Corsica voelt niet als Frankrijk. Het is zo’n mooi eiland maar iedereen vergeet altijd dat dat ook nog bij Frankrijk hoort. We hadden een oud Volvo busje en daar reden we overal mee naartoe. Die laatste armband komt uit Istanbul, die matchte er mooi bij.”

Roëll de Ram

Liften naar Frankrijk en varen naar Groenland

“Vroeger droomde ik altijd van Venetië. Ik dacht: als ik daar ben geweest, dan ben ik klaar. Maar toen ik er voor het eerst kwam, was het zeker niet klaar. Ik wilde meer zien van de wereld. Toen ik van de middelbare school kwam, gingen mijn beste vriendinnen allebei een half jaar reizen. Ik wilde graag beginnen met studeren. Na een paar maanden miste ik één vriendin zo erg, dat ik tegen mijn vader zei: ‘pap, ik wil zo graag naar Brazilië!’. Mijn vader zei toen: ‘als jij het ticket bij elkaar spaart dan leen ik je de rest’. Die lening moet ik nu nog steeds afbetalen.”

“Ik was meteen verkocht, het backpacken vond ik fantastisch. Je koopt een vliegticket, heen en terug, alles wat daartussen in zit ligt nog open. Dat vind ik zo vet. Je krijgt een tip in een hostel, pakt de bus en ontdekt allemaal nieuwe dingen. Er is zo veel meer dan Nederland. Het is zo makkelijk om hier te blijven maar als je ontdekt dat er in Brazilië elke avond salsa wordt gedanst, dan vraag ik me af: hoe is het dan in Azië? Ik ben nieuwsgierig naar al die mensen en culturen.”

Je koopt een vliegticket, heen en terug, alles wat daartussen in zit ligt nog open. Dat vind ik zo vet.

“Mijn vader is op zijn zeventiende van Friesland naar wist-hij-veel-waar gaan liften. Hij kwam in Frankrijk terecht, daar heeft hij de boot naar Groenland genomen, en is hij als kok gaan werken op een gigantisch schip. Zijn verhalen hebben mij zeker aangestoken met een drang naar avontuur. In je eentje op de bonnefooi zonder geld. ‘Toen ging ik gewoon lekker koken voor die jongens’, zo vertelt mijn vader dat dan. In z’n dikke kleren op de foto in de sneeuw. Ik vind het supergaaf.”

Roëll de Ram

Origami vouwen in Kyoto

“We zijn twee weken in Japan geweest tijdens onze wereldreis. We zaten in Kyoto in een hostel waar je met Engels studerende Japanse studenten origami kon leren vouwen. Het was een minicursus waarin zij hun Engels konden oefenen en wij over origami leerden. De tuktuk hebben we in Bangkok gekocht. Bangkok was altijd een beetje thuis komen omdat we er tijdens onze reis zo vaak op hebben gevlogen. Daarom is het zo leuk dat we die tuktuk hebben van daar. Je hebt voor altijd die herinnering aan het foute Khao San Road, waar het wel altijd gezellig is en je nieuwe mensen ontmoet.”

Op wereldreis; van Hawaï tot Cambodja

“Ik ben na mijn bachelor zes maanden op wereldreis geweest met Jeroen. We zijn begonnen in Noord-Amerika met een roadtrip aan de westkust langs alle nationale parken. Toen een week Hawaï, Australië; van Sydney naar Cairns, Singapore, Maleisië, Indonesië, Japan, Vietnam, Cambodja en Thailand en toen naar huis. We hadden allebei tienduizend euro gespaard en dat geld is niet eens helemaal op gegaan. We waren wel echt megabackpackers, we reisden zo budget als maar kon. We waren ook expres eerst naar Amerika en Australië gegaan omdat dat de duurste landen zijn. Azië is natuurlijk veel goedkoper met een pad thai voor nog geen euro.”

“In Maleisië hebben we een keer op een verschrikkelijke plek overnacht. Het bed in ons hotel lag vol met dode vliegen. Ik ben toen naar een ander hotel gegaan om te kijken of daar nog plek was. Maar dat bleek geen hotel te zijn maar een bordeel. We hebben toen een hamburger gegeten en zijn zo snel mogelijk gaan slapen. Ik heb verder nooit nare of gevaarlijke dingen meegemaakt op reis. Alleen regen, heel veel regen in het zuiden van Myanmar.”

Roëll de Ram

“Boven mijn bed hangt dit plankje met de dreamcatcher uit Brazilië. Daar ben ik nu twee keer geweest. De eerste keer dat ik ging backpacken was naar Brazilië en ik ben met diezelfde vriendin twee jaar later nog een keer terug geweest. Toen zijn we meer naar het noorden gegaan, de Amazone in. We sliepen midden in de jungle, zagen roze dolfijnen en bezochten een klein dorpje waar ze dreamcatchers verkochten. Het was zo’n cool moment en door daar iets te kopen, doe je ook iets terug voor de lokale gemeenschap.De olifant komt uit Indonesië. We hebben daar een prachtige rondreis gemaakt. Je ziet overal houtsnijwerk en deze olifant vond ik waanzinnig mooi. Hij heeft hele mooie details. We hebben vanaf Jakarta op Java een hele reis gemaakt met de auto op weg naar Bali en Lombok. De olifant hebben we onderweg gekocht.”

Op de Bucketlist: Sri Lanka en Burning Man

“Boven aan mijn lijstje voor de komende jaren staan Sri Lanka en de Filipijnen. Dat lijken me prachtige landen om te backpacken. Ook wil ik graag drie maanden in Zuid-Amerika rondreizen. De natuur is daar fantastisch. Het liefst ga ik met iemand op reis. Anders ben je op de allermooiste plekken ter wereld en kun je het niet met iemand delen.”

Mijn droomreis is een trip langs alle festivals over de hele wereld.

“Mijn droomreis is een trip langs alle festivals over de hele wereld. Bijvoorbeeld eerst naar Burning Man in de Black Rock Desert in Nevada, dan Holi Festival in India, en dan bijvoorbeeld een heel vet festival in Afrika waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Dat lijkt me heel gaaf om te doen. Of de Galapagos eilanden, Alaska, van die extreme reizen. Ik wil heel graag het Noorderlicht een keer zien. Maar ook gewoon in Nederland is het tof. Ik heb laatst met vriendinnen op Texel in een yurt geslapen, waar we zelf hout moesten hakken om te kunnen koken. Dat buitenleven is superrelaxed.”

Geschreven door - Maartje is fotograaf en gespecialiseerd in portretten en theaterfotografie. Ze heeft een fascinatie voor vulkanen, reizen naar onontdekte plekken en lekker eten. Dit resulteert vaak in food- en reisreportages en projecten op afgelegen eilandjes. Haar portfolio kun je vinden op haar website www.maartjestrijbis.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!