Een stopover in Helsinki: het mooiste in één dag


Tips voor een bliksembezoek aan één van de leefbaarste steden van EuropaWil je op je dooie gemakje de stad verkennen, dan kun je je prima een weekend in Helsinki vermaken. Maar de stad is ook ideaal als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Stockholm of Tallinn of als een stopover op Helsinki airport. Verruil het vliegveld even voor deze trendy stad en lees onze tips voor een stopover in Helsinki!


Ruimte, water, schoon en groen! Zo laat Helsinki zich het beste beschrijven. De kuststad is gebouwd op verschillende (schier)eilanden aan de Finse Golf. Helsinki is weloverwogen en gestructureerd gebouwd, functioneel en met een efficiënte infrastructuur. Ondanks de ruime opzet is het werkelijke centrum lekker compact en prima beloopbaar; ideaal als je tijdens een stopover in Helsinki bent en niet zoveel tijd hebt.

stopover in Helsinki

Helsinki is de perfecte combi van natuur en bruisende stadsleven

Een eerste kennismaking


De Finnen hebben groenzones hoog in het vaandel en met één blik op de stadskaart van Helsinki ontdek je dat een groot deel van de stad uit groen bestaat. Bossen, tuinen en gezellige parken beslaan maar liefst een derde van de stad. Met volop natuur in de stad en de ruime straten geeft deze hoofdstad niet het typische metropoolgevoel maar juist een rustige en relaxte vibe. De perfecte combi van natuur en het bruisende stadsleven draagt ook zeker bij aan de leefbaarheid van de stad. Wist je dat Helsinki al jarenlang een plek scoort in de top 10 van meest leefbare steden ter wereld?

stopover in Helsinki

Highlights tijdens een stopover in Helsinki

Die hoge levensstandaard van de Finnen vind je ook overal terug in hun hoofdstad. Brandschone straten, weinig criminaliteit en een perfect openbaar vervoernetwerk. De hotels zijn van hoge kwaliteit en de ingrediënten in de restaurants altijd verser dan vers. Het kost in Finland allemaal wel wat, maar dan heb je ook zeker wat! Wat wel weer gratis is in de dure stad, is het huren van een fiets! Perfect om tijdens je stopover in Helsinki op rap tempo de highlights te ontdekken!

Want ondanks dat de stad maar een paar eeuwen jong is, heeft Helsinki zeker een aantal mooie bezienswaardigheden. De eerste kennismaking tijdens je stopover in Helsinki begint met het levendige Kauppatori marktplein, dat het centrum van de stad vormt. Een ware hotspot, direct aan het water gelegen en altijd even bruisend. Op de kinderkopjes staan talloze marktkramen opgesteld waar je verse groente, traditioneel etenswaar (veel verschillende soorten bessen), gebreide mutsen en souvenirs scoort. Slenter over dit leuke marktje en geniet samen met de locals van een overheerlijke portie verse vis. Ten oosten van het marktplein ligt het schiereiland Katajanokka, waar je mooie gebouwen in Jugendstil en Art Nouveau stijl vindt. Ook schittert de uit rode baksteen opgetrokken Uspenski-kathedraal boven het geheel uit. Met zijn glimmend gouden koepels en prominente locatie is deze Russisch-Orthodoxe kathedraal één van de top highlights van Helsinki.

stopover in Helsinki


Op steenworpafstand van de markt ligt het Senaatsplein, dat samen met het marktplein de kern van de stad vormt. Aan het Senaatsplein vind je de spectaculaire witte domkerk die met haar enorme koepel ver boven het plein en de stad uittorent. Gezichtsbepaler nummer 1 voor Helsinki’s skyline en een absolute eyecatcher. Verder herbergt het senaatsplein de nationale bibliotheek en het parlementsgebouw. Het statige plein is nagenoeg leeg (helaas geen gezellige horeca hier), maar toch is het er prima vertoeven. Plof neer op de trappen van de dom en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en als je geluk hebt, van het zonnetje. 


Cafés en design

De natuur speelt in deze stad een hoofdrol maar maakt dat Helsinki saai? Nee hoor, zeker geen gebrek aan vertier in de Finse Hoofdstad. Ga een kop koffie drinken (Finnen zijn echte koffiegekken) in een van de lokale cafés, breng een bezoek aan een typisch Finse sauna of ga een avondje stappen in een van de talloze hippe clubs. Ook de winkelliefhebbers zitten goed in Helsinki! De keuze is reuze in de honderden lokale en internationale winkels die je op slechts een paar vierkante kilometer aantreft. En als je gek bent op interieur en Scandinavisch design, dan is Helsinki zeker een walhalla voor je. Retro ingerichte cafés, ontelbare designshops en stijlvolle boetiekjes. Voorwaarde is wel dat je een aardige bankrekening hebt…

stopover in Helsinki

Historische eilandengroep


Kan je tijdens je stopover in Helsinki wat langer de tijd uitrekken, ga dan ook zeker even de stad uit en bezoek Suomenlinna. Suomenlinna is een forteiland voor de kust van Helsinki dat jarenlang diende als militair bolwerk tegen de Russen. Vandaag de dag is het eiland eigenlijk één groot openluchtmuseum en perfect voor een beetje ontspanning.
Vanaf het marktplein vertrekt bijna elk kwartier een boot en vaar je binnen een kwartiertje naar deze interessante eilandengroep. Alleen de tocht is al leuk want onderweg heb je een mooi uitzicht op de vrolijke skyline van Helsinki met de dom, kathedraal en een reuzenrad. Je passeert (cruise)schepen waar je u tegen zegt en laveert langs diverse minuscule eilandjes.

stopover in Helsinki


Het eiland is autovrij, dus eenmaal op Suomenlinna zul je aan de wandel moeten. Totaal geen straf want er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden en de routes leiden je langs mooie plaatsen. Loop langs de kust, de kanonnen, bunkers, het fort of bezichtig de onderzeeboot. Her en der staan kneuterige, houten huisjes die tegenwoordig vaak dienst doen als museum, winkel of restaurant. Ga koffieleuten in een schattig koffiehuis, haal een leuk souvenir of duik in de roerige geschiedenis van dit forteiland. ’s Zomers nodigen de rotsen en de strandjes je uit tot zonsessies, een duik in zee of een picknick. Suomenlinna is echt dé picknickspot van Helsinki en ook de Finnen brengen hun vrije uurtjes graag chillend op het eiland door. Door het heerlijk vredige sfeertje lijkt de tijd lijkt hier even stil te staan. Gegarandeerd een paar uur ontspannen en uitwaaien!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!