streetfood in Bangkok

Streetfood in Bangkok: dit moet je proeven tijdens je reis naar Thailand

Vrolijke fruitverkopers, gefrituurde kikkers en kraampjes vol kleurrijke gerechten. Hier kan je je maag dagenlang tevreden houden zonder een stap in een restaurant te zetten. De lekkerste hapjes vind je namelijk gewoon op de stoep. Pad Thai, Khao Niaw Ma Muang en Khanon Krok. Geen idee wat hier gezegd wordt? Welkom in de wondere wereld van streetfood in Bangkok!

Streetfood in Bangkok

De straten van Bangkok zijn bezaaid met kraampjes waar de meest uiteenlopende soorten streetfood worden verkocht. En het smaakt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens spotgoedkoop. De enorme keuze is in het begin misschien een beetje overweldigend. Tijd om een paar van de beste soorten Thai streetfood in Bangkok onder de loep te nemen en de keuze wat makkelijker te maken!

Khao Niaw Ma Muang

Een bezoek aan Thailand is niet compleet zonder dit gerecht geprobeerd te hebben. Beter bekend als mango with sticky rice is dit één van de favoriete desserts van de Thai, en nadat je het hebt geproefd waarschijnlijk ook van jou!

Even een fotootje posten van je streetfood maaltijd? Let wel op als je online gaat. Het wifi netwerk heeft, net als in veel verre landen, op publieke plaatsen zoals hotels, winkelcentra en parken vaak een open verbinding. Dit brengt risico’s met zich mee voor je persoonlijke gegevens. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een VPN te gebruiken, die je data afschermt. Een bijkomend voordeel: je kan ook je vertrouwde Nederlandse tv-programma’s en het Netflix aanbod bekijken tijdens je reis!

➸ Meer: al onze reistips voor Thailand

streetfood in Bangkok
Pad Thai in Chiang Mai, Markus Winkler/Unsplash

Pad Thai

Pad Thai kraampjes zijn vanaf het middaguur op elke straathoek te vinden. Als je er een kiest waar een flinke rij voor staat, zit je meestal wel goed. Kies een soort noodles (tip: probeer de platte rijstnoodles) en vlees of vis en binnen een paar minuten heb je een enorme portie vers gewokte Pad Thai waar je naar smaak gedroogde garnaaltjes, palmsuiker en rode peper aan kunt toevoegen. Voor een Pad Thai met bijvoorbeeld kip en ei ben je zo’n 50 Bath (nog geen €1,50) kwijt.

Fruitshakes

Toegegeven, het is geen traditionele Thaise specialiteit, maar de fruitshakes in Bangkok zijn zo lekker dat ze niet mogen ontbreken in dit rijtje. Vers fruit naar keuze wordt voor je neus omgetoverd in een shake waar je u tegen zegt. Hou wel in de gaten hoe de shake gemaakt wordt. Ga voor de veiligheid voor een shake op basis van water in plaats van melk en let er daarbij op dat er ‘bottled water’ wordt gebruikt. Van Thais kraanwater slaan onze westerse darmen nog wel eens op hol, dus wil je zekerheid, zorg dan dat je zelf een fles water bij je hebt die je eventueel aan de verkoopster aan kan bieden om te gebruiken. Let er ook op dat er geen rauw ei aan je shake wordt toegevoegd!

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit het enorme aanbod aan streetfood in Bangkok. Ga vooral zelf dingen proeven! Goede plaatsen om streetfood uit te gaan proberen zijn o.a. Silom Road, Banglamphu en Chinatown.

Khanom Krok

Knapperig van buiten, zacht en smeuïg van binnen. Khanom Krok kan eigenlijk niet beter omschreven worden dan met deze meest cliché verkoopslogan aller tijden. De kleine Thaise poffertjes met kokosvulling vind je met verschillende toppings en zijn behoorlijk verslavend. Voor een gemixte box betaal je rond de 40 Bath (iets meer dan een euro).

Thaise Curry

Curry’s zijn minder bekend als streetfood in Bangkok maar zijn er in de meest uiteenlopende varianten. Af en toe zal je gevraagd worden of je je gerecht ‘westers pittig’ of ‘Thais pittig’ wilt. Hoe dapper je ook bent, ga vooral voor de westers variant. Bij die eerste worden er 1 à 2 rode pepers toegevoegd, bij de laatste rustig een stuk of 5. Dat is voor het merendeel van ons westerse mensen eerder een marteling, dan een lekkere maaltijd.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!