streetfood

5 redenen om streetfood te eten én te redden

Waarom het zo belangrijk is om tijdens je reis de echte lokale keuken te proberen

Streetfood is leuk, lekker en een bedreigd soort. Steeds vaker verdwijnen de gezellige kraampjes uit het straatbeeld door concurrentie van toeristenrestaurants en fastfood ketens. Denk bij streetfood overigens niet alleen aan gefrituurde sprinkhanen in Vietnam en Pad Thai van Khao San Road; elk land heeft zijn eigen lokale gerechten die door locals vanuit kraampjes op straat worden verkocht. Dat is dus ook je burger van de braai in Kaapstad of je taco’s aan zee in Nicaragua. Twijfel jij nog of je tijdens je reis de locale cuisine moet proberen? Wij geven je vijf redenen om streetfood te eten én te redden.

1. Lekker en goedkoop

Je bent eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je als reiziger geen streetfood eet. Voor een habbekrats zul je uiteenlopende gerechten tegenkomen die niet alleen ontzettend lekker zijn, maar die je ook nog eens meer leren over het land waarin je reist. Of je nou vegetarisch bent of een echte carnivoor, er is vaak zoveel keus dat er voor iedereen wel iets tussen zit. In veel landen zijn er s’avonds nachtmarkten waar je een hoop verschillende hapjes kunt kopen. Kun je geen keus maken? Bestel dan een aantal kleine gerechten zodat je meer kunt proeven. Nog een voordeel: lekker, speciaal, bijzonder of gek eten is iets wat je niet snel vergeet. De herinnering hieraan zal je later thuis weer doen wegdromen naar je reis!

streetfood

Lees ook: Alles over streetfood in Thailand

2. Verrassingsmenu

Een taalbarrière kan eten bestellen soms lastig maken. Veel street hawkers hebben een lokale menukaart en spreken slecht of geen Engels. Soms staan er foto’s bij een menu waardoor je toch een idee hebt wat je besteld. Dit is natuurlijk erg handig want zo hoef je jouw gerecht alleen maar aan te wijzen. Mocht dit niet het geval zijn, laat je dan niet afschrikken. Kijk om je heen wat andere bestellen en wijs dat aan als dat is wat je wilt eten. Lukt dit ook niet? Ga voor avontuur. Wijs blindelings iets aan van de menukaart en laat je verrassen. Wie weet ontdek jij je nieuwe lievelings gerecht wel op deze manier.

3. Steun de locals

Wist je dat streetfood wereldwijd langzaam aan het verdwijnen is? Dit komt onder andere omdat schappen in de supermarkt steeds meer worden opgevuld met kant- en- klaar maaltijden en ondertussen rijzen fastfoodketens als paddestoelen uit de grond. Deze ketens bieden vaak goedkope menu’s aan en door middel van peperdure reclame’s en marketing strategieën trekken zij daarmee miljoenen bezoekers per jaar aan. Street hawkers kunnen daar niet tegenop en komen daarom internationaal onder steeds grotere druk te staan. Zo verdwijnen ze langzaam uit het straatbeeld. Zonde! Bedenk dat wanneer jij streetfood koopt je weet waar je geld heen gaat. Je sponsort iemand direct. Als je hetzelfde geld besteed bij een keten zal je geld in een grote pot verdwijnen waar de lokale bevolking bijna nooit iets van merkt.

streetfood

Meer over streetfood: Een spoedcursus in de lokale keuken van Kameroen

4. Proef de cultuur

Eten is cultuur en ieder gerecht heeft vaak zijn eigen verhaal en geschiedenis. Vaak is dit terug te leiden tot kolonisaties, bezettingen of zelfs slavenij. Veel gerechten worden op een bepaalde manier bereid met recepten die al generaties lang bestaan. Eten is daarom vaak erg lekker maar ook streekgebonden. De enige manier om deze eetcultuur te leren kennen (en behouden) is dan ook door eten op straat te kopen. Al ga je naar het meest exclusieve sterren restaurant, De échte lokale keuken zul je hier niet proeven.

5. Meet the locals

Je zult al snel merken dat je nieuwsgierig wordt aangekeken en regelmatig wordt angesproken bij eetkrampjes. Vaak vinden locals het erg leuk wanneer reizigers eten bij hun kopen, met name in de minder toeritische plaatsen, waar dat niet iedere dag gebeurt. Ze zijn vaak benieuwd wat je van hun gerecht vindt of waar je vandaan komt. Je zult daarom vaak aanspraak vinden bij street hawkers. Daarnaast staan er regelmatig tafeltjes bij een kraam waar iedereen samen eet: de ideale manier om locals en hun eetgewoontes te leren kennen!

Beeld: Dhi, Shankar (incl. header),

Freke Bakkers
Geschreven door -

Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!