succesvolle-vakantie-met-vrienden

9 Tips voor een Succesvolle Vakantie met je Vrienden

 

Ondanks vriendschap belangrijk is voor je geluk en je gezondheid is het onderhouden en vormen ervan niet zo makkelijk. Volgens ExpressVPN herkent de helft van de Nederlanders dit, waarbij 49% van de volwassen bevolking (18 jaar en ouder) in 2022 aangaf eenzaam te zijn.

Door met je vrienden op reis te gaan maak je weer nieuwe herinneringen en kom je weer nader tot elkaar. Je vriendschappen versterken kan een waardevolle extra bonus zijn van samen op vakantie gaan.

Mark Twain zei ooit: “Ik heb ontdekt dat er geen betere manier is om uit te vinden of je mensen mag of niet dan door met ze te reizen.”

Hij had gelijk. Die vriend die altijd te laat komt en er om lacht? Niet zo grappig als je op tijd moet komen voor een vlucht van €1.450. Wat dacht je van degene die altijd klaagt dat hij geen geld heeft? Ze liegen niet; ze kunnen letterlijk niet eens een taxiritje naar Bali van €3 betalen.

Maar vakantie vieren met vrienden kan ook geweldig zijn. Volg gewoon deze tips om het goed te doen.

Laten we beginnen met het grootste taboe – geld

spaarpot-geld-sparen

De beste manier om met vrienden op vakantie te gaan is om vooraf duidelijke verwachtingen te stellen over wie wat betaalt. De rekening gelijk verdelen is prima, tenzij je vriend kreeft eet, terwijl jij je tegoed doet aan een hamburger. Probeer een app als WieBetaaltWat te gebruiken, die een lopend totaal bijhoudt van wie wat verschuldigd is. Aan het eind van je reis kun je via de app afrekenen met je reisgenoten.

Reis ook met vrienden die dezelfde houding ten opzichte van geld hebben als jij. Als je vriend krap bij kas zit en elke gespendeerde cent wil noteren, maar jij een groot budget hebt die niet op de details let, kun je tegen problemen aanlopen.

Overweeg eventueel om te verblijven in een all-inclusive resort, zodat je je over minder transacties zorgen hoeft te maken. Minder tijd om rekeningen te delen betekent meer tijd om plezier te maken.

Kies vrienden die het allemaal met elkaar kunnen vinden

Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stel je voor dat je met je beste vriendin op vakantie wilt, maar haar partner een echte nachtmerrie is. Hoe leuk ze ook is, je zou op gespannen voet kunnen komen te staan met haar partner, wat voor niemand goed zou zijn.

Kies reisgenoten met dezelfde interesses en waarden, en vooral, die allemaal met elkaar kunnen opschieten. Tempo is ook belangrijk. Ben je iemand die bij het zwembad zit en niets doet? Een vakantie met iemand die graag elke minuut gepland heeft, zal vermoeiend zijn als je dacht dat je er was voor een ontspannen strandvakantie. Om confrontaties te voorkomen, moet je vanaf het begin kieskeurig zijn.

Geef elkaar de ruimte

Kies de juiste vakantie, de juiste verblijfsduur, en geef iedereen zijn eigen ruimte als hij die nodig heeft. Een groep vrienden in één hotelkamer proppen lijkt misschien een geweldige manier om geld te besparen, maar de spanning loopt zeker op als ieders bagage en persoonlijke spullen de ruimte gaan innemen. De besparingen zijn het niet waard om vrienden te verliezen, dus als je een accommodatie deelt, overweeg dan aangrenzende kamers als die beschikbaar zijn. Denk er ook over na om wat tijd apart door te brengen. Niet alleen kun je dan genieten van dingen die je vriend(inn)en misschien niet hebben, maar het zorgt ook voor een leuke avond als je weer bij elkaar bent en veel te delen hebt.

Maar niet te veel ruimte

manieren-vrienden-maken-volwassene

Je hebt ervoor gekozen om met je vrienden op vakantie te gaan, dus wordt niet helemaal asociaal en sluit elke avond de deur van je hotelkamer. Ontspan in plaats daarvan met een drankje samen, bespreek de plannen van morgen, of speel een bordspel. Geniet van jullie tijd samen, want vakanties duren nooit zo lang als je zou willen.

Praat, maar luister ook goed

Als je faliekant tegen een bepaalde bestemming of activiteit bent, ben je het aan jezelf verplicht om je uit te spreken. Daar heeft iedereen baat bij, want niets is frustrerender dan achteraf kritiek te horen van iemand die mee knikte toen de plannen werden gemaakt. Dat gezegd hebbende, probeer de passies en interesses van je vriend(in) te delen, zelfs als die niet noodzakelijkerwijs de jouwe zijn. Sta open voor ideeën die oorspronkelijk misschien niet op je must-do lijst stonden. Als je reisgenoot gepassioneerd is over een plaats of activiteit, probeer het dan eens. Je kunt aangenaam verrast zijn en door mee te gaan krijg je het recht om de volgende activiteit te kiezen.

Ruim je eigen rommel op

Niemand wil tijdens zijn zuurverdiende vakantie de rommel van andere mensen opruimen. Of elke avond koken. Als je toch klusjes moet doen terwijl je weg bent, probeer dan de sterke en zwakke punten van mensen uit te zoeken en verdeel het werk eerlijk. Je vriend(in) is misschien wel de beste kok van de stad, dus laat haar of hem koken, terwijl jij de afwas doet. Zorg ervoor dat je altijd bijspringt en hulp aanbiedt, zelfs als iemand je dat niet gevraagd heeft. Dit is vooral belangrijk als je een villa of appartement verkiest boven een hotel.

Houd je mond

Of het nu gaat om een voorliefde voor vettig fastfood, twijfelachtige rijvaardigheid, of gewoon elke dag uitslapen, je kunt ontdekken dat je reisgenoot enkele persoonlijke gewoonten heeft die je niet bevallen. Dit wordt vooral een probleem als gezinnen samen reizen. Waarom zijn de kinderen van je vriendin bijvoorbeeld de hele nacht op, terwijl die van jou om half acht in bed liggen?

We voeden allemaal anders op en wat voor het ene gezin werkt, werkt misschien niet voor het jouwe. Respecteer op vakantie elkaars regels, routines en waarden.

Gebruik babysitters

Season 2 Friends Tv Show GIF by Friends

Als je met kinderen op vakantie bent, bied dan aan om een avond op te passen. Een stel dat uitgaat, wat drinkt en lekker eet, komt verfrist, gelukkig en prettiger in de omgang terug. Natuurlijk is er altijd de kans dat de gunst wordt teruggegeven.

Ga ook, indien mogelijk, als groep samen uit en laat de kinderen achter bij een betrouwbare oppas – veel hotels bieden die service – zodat je gewoon een avond kunt genieten zonder een luier te verschonen of om 19.00 uur in slaap te vallen met het voorlezen van je kind.

Breng een stem uit

Tot slot: stem. Stem over activiteiten, waarheen en waar te slapen. Wees flexibel, wees open, maar stem wel. Spreek af dat wat er ook wint de volledige steun krijgt van de hele groep. Als je denkt dat stemmen niet gaat werken vanwege een ongelijke machtsverdeling (d.w.z. je vriend, een voormalige debatteam-ster, heeft het vermogen om iedereen ervan te overtuigen dat hij altijd gelijk heeft), dan is er altijd nog steen-papier-schaar.

Hoe goed je je vrienden ook denkt te kennen, je kent ze pas echt als je een tijdje onder hetzelfde dak woont. Dan kom je erachter dat je liefdevolle bestie eigenlijk een neurotische schoonheidsfreak is. Het goede nieuws is dat als jij kunt leven met de uitdagende persoonlijkheidskenmerken van je vrienden, de kans groot is dat zij ook kunnen leven met jouw, ahem, kleine eigenaardigheden.

Wat vind jij? Laat van je horen!