tempels in Myanmar

De meest bijzondere tempels in Myanmar

Boeddhistische heiligdommen die je niet wil missen

Wie aan Myanmar denkt, ziet waarschijnlijk gouden pagodes, Boeddhabeelden en valleien vol tempels voor zich. Myanmar is een boeddhistisch land en voor de Birmese bevolking maakt religie een belangrijk onderdeel uit van het dagelijkse leven. Je vindt overal pagodes en op elke heuveltop staat wel een tempel. Welke mag je niet missen? We zetten de mooiste en meest indrukwekkende tempels in Myanmar voor je op een rijtje.

Boeddhistische tempels in Myanmar

Het dagelijkse leven staat in Myanmar in het teken van het geloof en je komt overal bedelmonniken tegen. Iedere Birmese man wordt geacht minstens twee keer in zijn bestaan als monnik te leven. Ze wonen dan in de Sangha, een Boeddhistisch klooster, waar ze zich dienen te houden aan 227 gedragsregels. De monniken bedelen ’s ochtends vroeg om eten met hun bedelnap; wat ze dan ophalen is de enige maaltijd die ze nuttigen op die dag. In de tempels in Myanmar zie je gelovigen die wierookstokjes branden voor Boeddhabeelden, de beelden een ritueel bad geven en ze voorzien ze van een laagje bladgoud.

tempels in Myanmar

Fietsen door de tempelvallei van Bagan

Veel van de mooiste tempels in Myanmar vind je in Bagan: een gigantische archeologische zone van meer dan 40 km² vol tempels, kloosters en stoepa’s. De meeste gebouwen stammen uit de gloriedagen van Bagan tussen de 11de en 13de eeuw, Bagan was toen de hoofdstad van het huidige Myanmar. Daarnaast is het een belangrijke religieuze plek in Zuidoost-Azië die iets magisch heeft om te bezoeken. Je treft er ontelbare kegelvormige torens die boven de groene bomen van de vallei uitsteken.

Tijdens je bezoek kan je er per mountainbike ronddwalen over de vlakte, waar nog steeds meer dan 3000 tempels, stoepa’s en kloosters zichtbaar zijn. Zo kun je met een kaart je eigen route uitstippelen, wel zo leuk. Je kunt zo lekker ronddwalen over zandpaadjes, langs akkers en ziet buiten de meest bekende tempels in Myanmar ook de kleine exemplaren. Meestal loopt er wel iemand rond met een sleutel zodat je naar binnen kunt. Zorg dat je voor zonsondergang een mooi plekje zoekt, bijvoorbeeld op het dak van een tempel (vraag wel toestemming!). Het is onvergetelijk om de zon te zien wegzakken achter de honderden tempeldaken.

tempels in Myanmar

Overwoekerde tempels in Mrauk U

Anders dan in Bagan, heb je in Mrauk U meer een expeditie-ervaring. Het tempelcomplex is namelijk zó afgelegen dat het alleen per boot en auto te bereiken is. De meer dan 400 jaar oude stad Mrauk U is zo goed bewaard gebleven, dat het waarschijnlijk als eerste Birmese site op UNESCO’s werelderfgoedlijst komt te staan. Het was toentertijd één van de belangrijkste en rijkste handelssteden van Azië en werd zelfs vergeleken met de rijkdom en handelsgeest van Amsterdam. Een bizar idee als je nu door de verlaten gebouwen dwaalt!

Als een soort ontdekkingsreiziger kun je hier moederziel alleen de verstopte en begroeide Boeddha’s en stoepa’s verkennen. En dit alles ligt tussen dorpjes midden in het Birmese plattelandsleven; het vee graast tussen de tempels en de rijstvelden worden bewerkt in een omgeving waar geen elektriciteit is. Rondom deze afgelegen tempels in Myanmar hangt een heel mystiek sfeertje dat je nergens anders treft!

tempels in Myanmar

Gouden rots van Kyaiktiyo

De trots blinkende Gouden Rots, bovenop Mount tempels in MyanmarKyaiktiyo, is een van de heiligste en meest spirituele tempels in Myanmar. Het is de ideale plek om je verder onder te dompelen in het boeddhisme en in contact te komen met Birmese pelgrims. De enige manier om naar de rots bovenop de berg te reizen is per eenvoudige truck, samen met alle pelgrims die op bedevaart zijn naar deze heilige plek, en vervolgens nog anderhalf uur te voet. Eenmaal boven kun je de Gouden Rots bewonderen, waarvan het net lijkt alsof die elk moment naar beneden kan rollen. Een haar van de Boeddha houdt hem tegen – volgens de boeddhisten. Een boeiende plek, zeker als je meer over het boeddhisme wilt leren. Tip: overnacht in een van de hotels bovenop de berg, zodat je ’s ochtends in alle rust kunt genieten van een zonsopgang bij de Gouden Rots.

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Myanmar online. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en kiezen welke ervaringen en tempels jij wilt opnemen in je Myanmarreis. Meer inspiratie opdoen over een backpackreis door Myanmar? Lees dan ook de hoogtepunten van de redactie.

Foto’s: Christopher Michel, DanyStefan Munder, Ilf

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “De meest bijzondere tempels in Myanmar”

Wat vind jij? Laat van je horen!