Thakhek loop

Backpacken in Laos: de Thakhek Loop per scooter

Dwaal af van de toeristische plekjes en ontdek de ongerepte natuur van Centraal-Laos op de scooter!

Een uitgestrekt berglandschap, authentieke dorpjes en de betoverende Mekong rivier die dwars door het land loopt: Laos is de ideale plek voor de avontuurlijke backpacker. Centraal Laos wordt vaak overgeslagen omdat hier weinig grotere trekpleisters zijn. Erg jammer, want juist in deze regio vind je prachtige natuur en kan je het authentieke Laotiaanse leven van dichtbij meemaken.

De Thakhek Loop

De infrastructuur laat in het binnenland van Laos nog wel te wensen over. De beste en leukste manier om toch door de mooie regio te reizen, is per scooter. Een bekende scootertour door de achterlanden van de Khammouane provincie wordt ook wel de ‘Thakhek loop’ genoemd. Het stadje Thakhek ligt op een afstand van 7 uur met de lokale bus van de hoofdstad Vientiane en is het begin- en eindpunt van deze trip. De route is ongeveer 550 kilometer en kan in drie of vier dagen worden gereden.

Thakhek loop

De voorbereiding

Het mooie is dat je je eigenlijk niet echt hoeft voor te bereiden op deze tour. Reis je alleen en ben je nog op zoek naar een scooterbuddy? Geen probleem! De Traveler Lodge is de plek waar alle backpackers verzamelen met hetzelfde doel: de Thakhek Loop. Je kunt je backpack hier veilig achterlaten. Het enige wat je van tevoren moet regelen is het huren van een scooter. Dit bij kan bij de Traveler Lodge voor 100.000 kip per dag (ongeveer 11 euro), maar wil je een goedkopere optie dan kun je in het centrum van Thakhek een scooter huren voor 60.000 kip per dag (ongeveer 6,50 euro) bij WangWang. Mr. Ku – eigenaar van de Traveler Lodge – heeft speciaal voor de Thakhek loop een kaart ontworpen met de route en alle hostels waar je onderweg kunt overnachten. Je bent ready to go!

Thakhek loop

Go local in Laos

Op het eerste deel van de loop is de weg goed. Vanaf de hoofdweg kun je smalle zandweggetjes inslaan voor een korte stop bij verschillende kleine grotten en watervallen. Je bevindt je al snel midden in de jungle-achtige omgeving als je door het berglandschap rijdt. Als je om je heen kijkt zie je een gifgroene bebossing, voel je direct een koelere wind in je gezicht en adem je de geur van de natuur. Eenmaal de bergen uit verandert het landschap in een uitgestrekte zandvlakte dat je een beetje een woestijngevoel geeft. Het is ontzettend bijzonder om in één dag zulke verschillende landschappen te zien.

Tijdens de rit kom je langs talloze kleine dorpjes, waar je bijna struikelt over de koeien en kippen die langs de weg lopen. Kinderen beginnen enthousiast te zwaaien en er wordt luidkeels ‘Sabaidee!’ geroepen. Dit vriendelijke onthaal nodigt wel uit voor een stop. Er moet immers ook gegeten worden. De lokale restaurantjes zijn niet meer dan een dak op palen met plastic tafels en stoelen en een klein keukentje. De mensen praten geen Engels, maar met handen en voeten kom je er samen wel uit. Voordat je het weet staat er een heerlijke verse noedelsoep voor je neus. Eet smakelijk!

Thakhek loop

Highlights van de Thakhek Loop

Naast de vele watervallen en kleine dorpjes, is de grootste bezienswaardigheid tijdens de tocht de Konlor Cave. De grot ligt 40 kilometer van de hoofdroute af, maar dat is het zeker waard. Je kunt de grot niet te voet betreden en vaart 7,5km in een kleine longboot. Aangezien het pikdonker is draagt iedereen een hoofdlamp en de bestuurder van de boot manoeuvreert kunstig door de smalle wateren. Tijdens de tocht is er een plek waar je de boot uit kan en de enorme stalagmieten en stalactieten kunt bewonderen. Ook de Budda Cave, in het zuiden van de Loop is aan aanrader. Genoeg grotten gezien? Neem een duik in de Tha Falang rivier om af te koelen en het stof van je af te spoelen!

Beeld: Jan Bockaert (header), P. Roy, Jacques Banlieu

Geschreven door - Evy werkt als redacteur voor televisie maar zodra ze kan gaat ze erop uit. Nieuwe culturen, talen, mensen en lokaal eten inspireren haar en zorgen voor intense geluksmomenten. Haar backpack staat al klaar voor de volgende bestemming!

4 thoughts on “Backpacken in Laos: de Thakhek Loop per scooter”

  1. Nice photos and info (although I had to use google translate to read it haha). I also rode the loop last year, good memories. I was going through some old photos and remember the good times!

  2. Leuke log! Mijn vriend en ik willen in maart door Thailand en Laos trekken. Daar hoort het rijden van deze tocht zeker bij. Echter hebben wij beide geen motorrijbewijs, zal dit een probleem vormen? We hebben beide wel een autorijbewijs dus rijervaring is er. We horen het graag! Liefs, Maaike

    1. Hi Maaike. Met een scooter zou dat geen probleem zijn, een motor is denk ik een ander verhaal. Hoewel ze de regels in Vietnam en Laos niet zo nauw nemen als hier en je mogelijk wel ergens zonder motorrijbewijs een motor mee zal kunnen krijgen, moet je je denk ik afvragen of je dit zelf wil? Verkeer is, met name in steden, een regelrechte chaos en daarbuiten rij je veel op slingerende paden en door bergen. Ik zou dat zelf zonder ervaring niet prettig vinden, maar qua regels heb ik het idee dat je genoeg aanbod zal vinden. Iets anders waar je rekening mee moet houden is je eigen reisverzekering, motorritten zijn niet altijd standaard opgenomen in je verzekering, dus check dat even! Zonder rijbewijs hiervoor wordt het helemaal een lastig verhaal ben ik bang, mocht er onderweg iets gebeuren. In ieder geval een mooie reis gewenst!

Wat vind jij? Laat van je horen!