Thanksgiving

Thanksgiving vieren in de Verenigde Staten

We kennen het allemaal van tv: een tafel vol eten en gezelligheid, maar wat is er op Thanksgiving nog meer te beleven?

De typisch Amerikaanse feestdag Thanksgiving draait om quality time met familie en samen genieten van lekker eten. 
Voor mij was het zeker een hoogtepunt van mijn tijd in de Verenigde Staten, die ik bij mijn gastgezin doorbracht.

Feest met Thanksgiving

Thanksgiving wordt elk jaar gevierd op de vierde donderdag van november en valt dit jaar op de 27e. Het is een dag waarop Amerikanen – zoals de naam al zegt –stil staan bij wat ze hebben en daar dankbaar voor zijn. Daarnaast is het vooral ook een feestdag die draait om familie en gezelligheid. Studenten komen voor het eerst sinds de start van het schooljaar weer thuis, opa’s , oma’s, ooms en tantes, neven en nichten, iedereen komt samen voor een traditioneel Thanksgiving dinner: gevulde kalkoen, zoete aardappels, pompoentaart en nog veel meer.

Macy’s Thanksgiving Parade

De meeste mensen brengen Thanksgiving thuis door met hun familie. Dat wil niet zeggen dat er op die dag niks te doen is wanneer je op reis bent in de Verenigde Staten. Neem bijvoorbeeld de Macy’s Thanksgiving Parade, de grootste en bekendste parade die jaarlijks in New York gehouden wordt.

De parade trekt elk jaar bijna 3,5 miljoen bezoekers naar the Big Apple en wordt door nog miljoenen anderen bekeken op tv. Het is een uniek evenement om bij te wonen, maar je moet er wel op tijd bij zijn. De parade begint stipt om 9 uur ’s ochtends, maar om verzekerd te zijn van een goed plekje om te kijken wordt aangeraden om niet later dan half 7 aanwezig te zijn.

Shoppen op Black Friday

Ook goed om van op de hoogte te zijn: de dag na Thanksgiving staat in de Verenigde Staten bekend als Black Friday. Meestal vanaf middernacht of soms nog eerder geven veel winkels gigantische kortingen. Vooral multimediawinkels trekken op Black Friday massa’s bezoekers omdat ze soms wel honderden dollars korting geven. Het gevolg is dat grote groepen mensen ’s avonds en ’s nachts uren in de rij staan bij winkels als Best Buy, Target en de Wallmart in de hoop een goed koopje op de kop te tikken. En dat kan wel eens spannend zijn, want vaak is er van een speciale aanbieding maar een beperkt aantal op voorraad. Dringen geblazen dus.

Wil je Black Friday op zijn best beleven, bereid je dan – net als de Amerikanen- goed voor. Zorg voor warme kleding, een dekentje, een klapstoel en tafel en eventueel wat (kaart)spellen om je te vermaken, want het kan wel eens een lange en koude nacht worden. Heb je iets minder haast, maar vind je het wel leuk om te shoppen voor koopjes: de dag na Black Friday houden veel winkels ook uitverkoop, dus je kan de nacht ook gewoon in bed doorbrengen.

Valt je reis door Amerika niet samen met Thanksgiving? Er zijn nog genoeg andere typisch Amerikaanse feestdagen, zoals Mardi Grass en Halloween.

Header: Gabriel Garcia Marengo/Unsplash

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!