reizen in Iran

The Big Chill: roadtrippen van Amsterdam naar Tbilisi

6000 kilometer aan ongekend avontuur van de makers van de Dakar Challenge. Stap je in?

Flip-flops, music, BBQ. Dat is de formule van de ultieme roadtrip van 2015. En jij kan er bij zijn! The Big Chill vertrekt op 1 augustus om in twee weken tijd vanuit Amsterdam dwars door de Balkan naar Tbilisi te rijden. Daartussen ligt een dikke 6000 kilometer over hobbeling asfalt, gravel en zandwegen. In totaal doet The Big Chill 13 landen aan zoals Kroatië, Montenegro, Albanië en Turkije.

The Big Chill

Het draait allemaal om jonge mensen on the road. Een ultieme roadtrip door bijzondere landen, en dan ook nog voor het goede doel. Het idee is als volgt: je meldt je aan, inclusief auto van max 500 euro. Onderweg reis je low-budget; bij tussenstops pitch je je tent of duik je waar mogelijk een gezellig hostel in. Bij aankomst op het eindpunt is het niet alleen feest; je auto wordt ook geveild en het volledige bedrag gaat naar het goede doel. Zelf vlieg je na afloop weer terug, of je reist op eigen houtje verder.

The Big Chill is de gedroomde summer trip met het DNA van alle andere challenges die we eerder hebben georganiseerd!

De makers

Achter de trip schuilt het avontuurlijke brein van de makers van onder andere de Amsterdam Dakar Challenge en Noordkaap Challenge. Zij schrikken niet terug van een avontuurtje nee. Medeorganisator Reinier van Oorsouw: “We willen graag nieuwe bestemmingen ontdekken en dat ook mogelijk maken voor mensen die op zoek zijn naar avontuur! Ondanks dat Georgië in Europa ligt, zijn er maar weinig mensen geweest. En met de landen die er tussen hier en Tbilisi liggen is het een prachtige route. Dat, in combinatie met het steunen van het goede doel op locatie, maakt het een unieke reis! The Big Chill is de gedroomde summer trip met het DNA van alle andere challenges die we eerder hebben georganiseerd!”

The Big Chill

En mijn auto dan?

Wie aan de reis deelneemt, kan maar beter een niet al te geliefd autootje meenemen, want die laat je aan het einde van de trip achter. De opbrengst van de veilig gaat naar WEFC, een Nederlandse organisatie die allerlei lokale projecten ondersteunt in de Kaukasus. Niet geheel onbelangrijk is dat de auto tegen een stootje moet kunnen, want snelwegen zal je tijdens de rit niet veel zien: “Als je van vijfsterren hotels houdt kan je beter thuisblijven. Het is een uitdagende route, het doel is om onderweg veel van de landen te zien. Je zal veel zandpaadjes en bergwegen berijden. Dat is de fun! Ook qua auto; als je panne krijgt is het de kunst om je auto weer op de weg te krijgen, dat doe je met hulp van locals en andere teams. In eerdere Challenges hebben enorm veel verschillende auto’s mee gedaan. Van een Fiat Panda tot een brandweerwagen. In principe kan iedere auto het halen!

Meedoen aan The Big Chill

De trip gaat snel van start, al op 1 Augustus. Er doen max 25 auto’s mee, dus wil je meedoen dan kan je je beter snel inschrijven. Deelname is 480 euro per persoon, waarvoor je naast de waanzinnig mooie uitgestippelde route ook een episch start- en finish feest krijgt. Scoor een goedkope auto, gooi een tent achterin en eet met de locals en de trip is hartstikke low budget. Onderweg ga je letterlijk off the beaten path in landen waar je waarschijnlijk anders niet gauw komt. En dat met een groep roadtrippers die net als jij The Big Chill mentaliteit hebben. Reinier: “We gaan echt mooie dingen zien en toffe mensen leren kennen. Op het strand, onder de sterren. Kamvuurtje erbij, vlees op de barbecue. Prima vooruitzicht!

Alvast voorproeven van dat vooruitzicht? Muziek aan en play!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!