Wonen in een tiny house op wielen: de ultieme vrijheid?
NYC carrièrejagers Chris en Malissa Tack gooiden het roer rigoureus om
Enige tijd geleden hoorden wij voor het eerst over Tiny House Movement, die met name in Amerika booming is. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun hele hebben en houden in te wisselen voor een simpel bestaan in een miniatuurhuisje op wielen. Wij vroegen ons af: wat beweegt deze mensen en hoe ziet dat er eigenlijk uit, zo’n tiny house?
Onze zoektocht naar bewoners van zo’n huisje leidde ons naar de Nederlandse Steven en Diana en hun nomadische bestaan in een Volkswagen camper. Het resulteerde in een inspirerend verhaal over reizend ondernemen, maar over tiny houses kwamen we weinig te weten. Tot we hoorden over Chris en Malissa Tack, een Amerikaans koppel dat niet alleen een pracht van een tiny house bezit maar ook vol enthousiasme uitdraagt waar de movement voor staat.
De tiny house movement
“Leven in een tiny house is een alternatief voor de standaard manier van leven”, vertelt Malissa. “De norm is dat je werkt om je huis af te betalen, maar een tiny house geeft je de vrijheid om minder te werken en meer te leven. Het zorgt ervoor dat je actief deel uit maakt van je omgeving en anderen helpt. Het is niet alleen een alternatieve manier van wonen, maar ook van leven.”
“Door onze levensstijl koste wat kost in stand te willen houden, bleef er eigenlijk weinig te leven meer over”
Is het dan iets voor geiten wollen sokken types? Aan Chris en Malissa te zien zeker niet. Voordat ze hun leven omgooiden woonden ze in New York City en hadden ze beide een succesvolle carrière. Chris werkte voor Apple in Manhattan en Malissa was 3D ontwerper in Chinatown. Niet zelden werkten ze 18 uur op een dag om deadlines te halen. De normaalste zaak van de wereld in NYC, waar de druk al even hoog is als de stapel rekeningen. Alleen al aan vaste lasten waren ze zo’n 3.000 dollar per maand kwijt. Toen Malissa op een gegeven moment haar baan kwijtraakte door de crisis moesten ze er alles aan doen om hun levensstijl te kunnen blijven veroorloven. Op dat moment ging er een lichtje bij ze branden: door hun levensstijl koste wat kost in stand te willen houden, bleef er eigenlijk weinig te leven meer over.
Multifunctioneel meubilair
Via een vriendin kwamen ze in aanraking met het concept van tiny houses en ze waren direct verkocht. Mallissa: “Toen ik er over hoorde wist ik dat dit mijn nieuwe pad was. Een eenvoudige levensstijl, eentje die me de vrijheid en tijd gaf om de dingen te doen die ik echt wilde.” En zo begon in mei 2011 de bouw van hun eigen exemplaar. En minder ruimte betekent ook heel veel minder spullen, al was dat geen obstakel voor de twee creatievelingen. “Van de woonkamer heeft alleen de lamp het tot het nieuwe huis gehaald, van het kantoor alleen de iMac. Het meeste van wat er nu in ons huis staat is op maat gemaakt voor de kleine ruimte en werkt multifunctioneel. Je leert echt om creatief om te gaan met de ruimte die je hebt.”
Binnen 7 maanden hadden ze het huis volledig gebouwd en ingericht, en dat allemaal met hun eigen handen en die van hun vrienden. “We hebben ongeveer elk boek dat er in de doe-het-zelf afdeling te vinden was gelezen en het hele internet afgespeurd. We pakten steeds 1 ding tegelijk aan waardoor het behapbaar was, met ons eigen tiny droomhuis als resultaat.
The tiny life
En of een switch van het drukke New York City naar een miniatuurhuis in een weiland nog niet groot genoeg was, besloten ze ook hun banen en overige grote uitgaves gedag te zeggen. Malissa: “Toen we besloten om ons leven drastisch om te gooien en klein te gaan wonen, gaven we in het proces daarvan nog veel meer op. We hadden veel minder uitgaves en hoefden minder te gaan werken. In plaats daarvan hadden we de tijd en het geld om het leven te leven zoals we dat altijd al wilden.”
“Aan rekeningen zijn we van 3000 dollar per maand naar 3000 dollar per jaar gegaan. Met het verkleinen van onze bezittingen, vergrootten we al het andere in ons leven. We hebben nu tijd om te reizen en vrienden en familie te bezoeken. We zijn veel gelukkiger en hebben ontzettend veel geleerd over de impact die we hebben op deze wereld en dat alle kleine beetjes helpen.”
“Klein wonen verandert de kijk op een gelukkig, slim en verantwoord bestaan.”
In Amerika wint de Tiny House Movement alsmaar aan populariteit en ook in andere delen van de wereld duiken de mobiele huisjes steeds vaker op. Wat maakt het dat mensen massaal worden aangetrokken tot klein wonen en simpel leven? Dat is voor Malissa wel duidelijk geworden in de afgelopen jaren:
“Steeds meer mensen zien de vrijheid er van in om te leven naar wat je nodig hebt in plaats van wat je allemaal wilt hebben. Het idee van materiele dingen opgeven en je in plaats daarvan te verreiken met nieuwe ervaringen inspireert mensen om hun leven volledig om te gooien. Klein wonen verandert de kijk op een gelukkig, slim en verantwoord bestaan.”
Meer van de Tacks:
Chris en Malissa houden zich volop bezig met het ontwerpen en fotograferen van tiny houses en hebben daarover zelfs een boek gepubliceerd. Op hun blog Chrisandmalissa.com vind je alles over hun huis, hun levensstijl en alle nieuwe projecten waar ze mee bezig gaan.
Foto’s: Christopher Tack
One thought on “Wonen in een tiny house op wielen: de ultieme vrijheid?”