Bellen en internetten op reis: dit is wat je moet weten
We kunnen thuis niet meer zonder, laat staan op reis. Je telefoon is dan je communicatie met het thuisfront, maar ook je reisgids, camera en routeplanner. Maar hoe zit het ook alweer met de bundels binnen- en buiten Europa? Hoe houd je je kosten laag tijdens een verre reis en waar moet je verder nog op letten? We helpen je aan praktische tips voor bellen en internetten op reis!
Op reis binnen Europa
Toen ik na een jaar lang rondreizen door Latijns-Amerika aankwam in Spanje en iedereen in Europa al volop aan de nieuwe regels gewend was, kon ik het nog niet helemaal geloven. Kon ik mijn roaming écht aanzetten zonder een dikke vette rekening te krijgen? Ja, echt. En inmiddels weten we al niet meer anders. Wanneer je binnen Europa op vakantie gaat, kan je gewoon gebruik blijven maken van je eigen bundel als het gaat om internetten en bellen in het buitenland. Houd er rekening mee dat dit gaat om alleen EU-lidstaten. Opgepast dus in landen die een uitzondering vormen, zoals Zwitserland en Noorwegen. Ook in grensgebieden met landen buiten de EU is het oppassen omdat je telefoon verbinding kan maken met het netwerk van een buurland dat niet binnen de regel valt. Dan kan je ineens voor hoge kosten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan Griekenland, waar je mogelijk een signaal van een Turks netwerk opvangt.
➸ Weten hoe het precies zit met al die regeltjes binnen Europa, zoals onbeperkt internetten versus de fair use policy? De experts van internetvergelijk.nl leggen het je uit in hun blog over mobiel internetten.
Bellen en internetten op reis buiten de EU
Dit is waar het tricky wordt. Wanneer je je buiten de EU bevindt, kan je maar beter je roaming standaard uitzetten. Maar juist tijdens verre reizen is wifi vaak schaarser of zwakker en wil je juist wel informatie opzoeken of contact maken met vrienden en familie. Hoe pak je het dan het beste aan?
Koop ter plekke een prepaid card
Met name wanneer je van plan bent om in een bepaald land voor een langere tijd te blijven, dan biedt het uitkomst om zelf een (oud) telefoontoestel mee te nemen en ter plekke een prepaidkaart te kopen. Zo ben je verbonden aan de lokale tarieven en een stuk goedkoper uit wanneer je telefoontjes pleegt voor het maken van boekingen of wanneer je vrienden maakt in je hostel en onderweg wilt kunnen sms’en en bellen met elkaar. Houd er rekening mee dat je met zo’n prepaid kaart niet even rustig naar huis moet gaan bellen; dan kan je alsnog beter wifi zoeken en Skype gebruiken…
TIP om MB’s te besparen binnen Europa: Gebruik voor navigatie de app maps.me of download van te voren de kaart van je bestemming in Google Maps!
Neem een (oude) reserve telefoon mee
Zelf gebruik ik op reis nooit prepaid kaarten om te bellen of internetten op reis. Ik kies ervoor om alles gewoon via wifi te doen en is dat er een keer niet dan heb ik daar ook niet zoveel problemen mee. Wél reis ik altijd met een reserve telefoon. Ook al gebruik ik die niet, ik vind het een ideaal back up plan. Gebeurt er namelijk iets met je telefoon, dan is het ideaal om nog een eigen toestel mee te hebben. Ik heb altijd mijn oude iPhone 4 in mijn backpack zitten. Een traag ding, maar wel eentje die ik —mocht het nodig zijn— eenvoudig kan verbinden met mijn andere apparaten, waardoor ik snel toegang heb tot al mijn gegevens. De enige keer dat ik zónder deze reserve telefoon reisde was de enige keer dat mijn telefoon werd gestolen. Had ik hem toen maar wel bij me gehad…
Lees ook: Onze top 10 handige reisapps!
En je eigen abonnement? Kies voor sim-only of pas je bundel aan
Wat doe je eigenlijk met je eigen abonnement als je voor lange tijd op reis gaat? Als je een jaar op reis gaat en elke maand een paar tientjes betaalt aan je telefoonprovider terwijl je niks hebt aan je huidige abonnement voor bellen en internetten op reis, dan is dat natuurlijk weggegooid geld. Neem altijd contact op met je provider over de mogelijkheden, sommige providers bieden bijvoorbeeld de optie om je abonnement tijdelijk te pauzeren. Kan dat niet, dan is het misschien mogelijk om te bundels te verlagen zodat je in ieder geval wat kan besparen. Toen ik op het punt stond voor onbepaalde tijd op reis te gaan, bleek mijn abonnement bijna aan verlenging toe. Ik heb toen gekozen voor een sim-only abonnement. Met sim-only blijft je huidige simkaart wel actief en je huidige telefoonnummer gewoon bereikbaar maar betaal je echt stukken minder. Per provider zijn er ook weer eigen regeltjes die het interessant maken. Zo kan je met een Telfort sim-only abonnement binnen de EU je mb’s twee maanden meenemen als je ze niet gebruikt. Lekker voordelig dus en sowieso een slimme optie als je huidige toestel nog goed is.
Kijk uit met open wifi netwerken
Het lijkt een open deur maar de verleiding is vaak dusdanig groot dat we er bijna allemaal nog intrappen. Het wemelt in het buitenland (ook in Nederland trouwens) van de openbare wifi netwerken. Weet alleen dat deze je enorm kwetsbaar maken. Hoef je ergens niet met een paswoord in te loggen, dan betekent dit namelijk dat anderen vrij eenvoudig toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke gegevens. Even twee keer nadenken dus de volgende keer dat je in dat fijne hipstertentje op Bali je telefoon pakt of in Mexico een zeldzaam wifi signaal oppikt in het park. Safety first!