bezienswaardigheden in Iran

Bestemming Iran: Bezienswaardigheden en reistips

Het land dat de laatste jaren het ene na het andere lijstje met trendbestemmingen siert. Na lange stilte op het gebied van toerisme, is Iran weer goed toegankelijk voor reizigers. Een bestemming die waarschijnlijk nooit mainstream zal worden en net wat extra research van je vraagt. Maar ook een bestemming die nog oprecht verrast- op alle positieve manieren. We noemen bezienswaardigheden in Iran en geven tips om je goed voor te bereiden op een reis naar dit bijzondere land.

Hoofdstad Teheran

De hoofdstad van Iran en waarschijnlijk het beginpunt van je reis. Aan de voet van het Elboers hooggebergte begroet deze stad je met bazaars, paleizen en heel veel kleur. Enkele van de grootste bezienswaardigheden in Iran zijn hier te vinden en je kunt je met gemak een paar dagen vermaken in deze stad. Pak de lift naar de top van de Azidatoren, bewonder het Niyavaran paleis, waan je in het oude Perzië in Paleis Golestan en dwaal door het labyrinth van de Gand Bazaar. Teheran is een duizelingwekkende maar onvergetelijke kennismaking met Iran!

bezienswaardigheden in Iran

Tabriz Bazaar

Kom je niet toe aan de Grand Bazaar van Teheran? Geen zorgen, want de Bazaar van Tabriz hoort ook absoluut op je lijstje. Hoewel ook Tabriz een grote stad is, voelt het hier een stuk gemoedelijker dan Teheran. De stad staat vooral bekend om de historische Bazaar; een van de oudste in het hele Midden-Oosten. Trek er de tijd voor uit, want ook als je niet van plan bent om iets te kopen, kijk je in de 22 zalen je ogen uit. Houd er rekening mee dat de bazaar op vrijdag gesloten is.

Populair Isfahan

De stad Isfahan (ook wel Esfahan) is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Iran en hier merk je waarschijnlijk het meeste van het opkomende toerisme. Niet zo gek, want alleen al de ligging van deze stad is spectaculair. Je vindt de stad halverwege Teheran en Shiraz, midden in een oase in het Iraanse Hoogland. Wat je zeker moet zien? Het niet te missen Meidam Enam; een van de allergrootste pleinen ter wereld. Maar ook de kleurrijke Masjid-i-Sjah moskee en de Masjid-i-Sjeik-Lutfullah, herkenbaar aan de grote blauwe koepel.

➸ Lees ook: Tips van een Midden-Oosten reisspecialist

bezienswaardigheden in Iran

Ruïnes van Persepolis

Vlakbij Shiraz vind je de ruïnes van Persepolis die je zo’n 2500 jaar terug in de tijd nemen. De overblijfselen van deze oude hoofdstad van het Perzische rijk zijn meer dan indrukwekkend. Vergaap je aan de reliëfs en beelden en denk je in hoe deze plek er in de bloeitijd uitgezien moet hebben. Tip: Beklim de berg waar Persepolis tegenaan ligt. Van bovenaf heb je een imponerend uitzicht over de ruïnes en zie je pas echt goed de omvang van de plek.

bezienswaardigheden in Iran

Woestijnstad Yazd

Kleine straatjes vol lemen gebouwen en kleurrijke moskeeën. Dat is Yazd, gelegen in het hart van Iran. De stad heeft geen lijst aan hoogtepunten maar is eigenlijk een openluchtmuseum op zich. Dwaal door de karakteristieke steegjes en sta op elke hoek stil bij prachtige mozaïeken. Het Amir Chakhmagh Complex, de Fire Tempel en de Tower of Silence mogen niet ontbreken tijdens je bezoek. Pas je tempo aan, want Yazd is midden in de woestijn gelegen waardoor je snikhete temperaturen kunt verwachten. Om die reden is het overdag vaak ontzettend rustig, terwijl na zonsondergang de stad helemaal tot leven komt.

Andere bezienswaardigheden in Iran:

Dasht-e Lutwoestijn: Naar het schijnt de heetste plek op aarde, maar ook magisch mooi. Bewonder hier de rotsformaties, een fenomenale zonsondergang en slaap ’s nachts in een homestay of desert camp onder een onovertroffen sterrenhemel.
Mashad: de heiligste plaats van Iran. Gelegen in het uiterste noordoosten, maar zeker de moeite van een bezoek waard. Mashad trekt jaarlijks duizenden bedevaarders aan vanwege het mausoleum van Imam Reza. Enorm indrukwekkend om te zien en ook als buitenstaander ben je heel welkom, maar draag als vrouw wel een chador en zorg voor een goede gids.
Kashan: Een wat kleinere plaats met een prachtig oud centrum. De koopmanshuizen geven deze stad weer een hele andere sfeer. Stop hier een dagje om rond te lopen en thee te drinken in een van de vele theehuizen, of maak een uitstapje naar het bergdorp Abyaneh.

bezienswaardigheden in Iran

  PRAKTISCH  
   

Veiligheid

Er doen heel wat spookverhalen de ronde over de veiligheid in Iran. Wij kunnen hierover kort zijn: ja, Iran is een veilig en bovenal enorm gastvrij land om doorheen te reizen. Natuurlijk moet je opletten, maar dat geldt net zo goed voor andere landen. Weet waar je heen wilt en ga niet ronddwalen in gebieden waar je in je eentje niets te zoeken hebt. Kortom: gebruik zoals altijd je gezond verstand en je hebt hier niets te vrezen.

Geldzaken in Iran

Essentieel om te weten voordat je vertrekt is dat je niet kan pinnen in Iran. Grote uitgaven zoals accomodaties en vervoer kun je dus beter alvast betaald te hebben. Want hoewel Iran veilig te bereizen is, is het natuurlijk nooit fijn om met een pak geld over straat te gaan. Euro’s kan je er onderweg wisselen bij banken en wisselkantoren. Er is echter een alternatief: de Mah Card. Deze prepaid debit card is speciaal voor toeristen in het leven geroepen om zo toch met een pinpas te kunnen betalen tijdens hun reis. Je kunt de Mah Card voor je reis online bestellen via de website, er geld opzetten en vervolgens zorgen zij dat de kaart wordt bezorgd bij je eerste accommodatie in Iran, waarna je hem gelijk kan gebruiken. De service is betrouwbaar en populair en wordt inmiddels ook door veel hotels en hostels gepromoot. De kosten van de debit card zijn eenmalig 19 euro, voor betalingen worden geen extra’s gerekend. Een goede deal dus als je daarmee je hele reis lang onderweg kunt betalen. Houd er rekening mee dat het wel altijd handig is om wat contant geld op zak te houden voor uitgaves op plekken zonder pinautomaat.

Georganiseerd of op de bonnefooi?

Hoewel reizen op de bonnefooi wel mogelijk is, is het aan te raden om je reis van te voren uit te stippelen of te boeken via een reisspecialist voor Iran. Wees ervan bewust dat toerisme in Iran nog in de kinderschoenen staat en op pad gaan met een plan maakt je reis een stuk comfortabeler.

Gebruiken & gewoonten

Iran heeft net als andere landen in het Midden-Oosten eigen gewoonten en gebruiken. Neem de tijd om je hierin te verdiepen en doe research. Alleen al uit respect voor de bevolking is dit aan te raden, maar ook om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Je leest bijvoorbeeld op veel plekken waarschuwingen wat betreft fotograferen in Iran. Doe dit ook echt niet bij politiebureaus, treinstations en in de nabijheid van militairen. Voor alle gebruikelijke plekken zoals op straat, op markten en bij bezienswaardigheden, is het echter geen probleem om foto’s te maken. Maak je overduidelijk foto’s van mensen, vraag het dan wel even netjes. Je zal zien dat ze het vaak alleen maar leuk vinden en het kan je zomaar mooie gesprekken opleveren met de lokale bevolking.

bezienswaardigheden in Iran

Kledingvoorschriften

Het is voor vrouwen verplicht om een hoofddoek te dragen in Iran. Neem dus voor vertrek al een sjaal mee om na landing direct om te doen. In de vele bazaars kun je vervolgens hoofddoeken in de meest prachtige kleuren kopen als je wil. Draag verder bedekkende kleding, zoals lange broeken en een shirt met mouwen. Zeker met hoge temperaturen is een los vallende tuniek en legging een mooie uitkomst.

Visum voor Iran

Op het vliegveld van Teheran kan je een visa on arrival krijgen. Let op: dit kan wel leiden tot urenlange wachttijd op het vliegveld. Wil je dit risico niet nemen, regel dan voor vertrek je visum via het consulaat, een visumbureau of vraag ernaar als je bij een reisorganisatie boekt.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Bestemming Iran: Bezienswaardigheden en reistips”

  1. Reizen op de bonnefooi door Iran is echt prima te doen! Mensen zijn zo lief en behulpzaam.

    Via een omweg kun je hotels online reserveren.

  2. Eerst en vooral: prachtige foto’s! Ik vind Iran zo fascinerend! Tot nu toe alleen nog maar positieve dingen gehoord! Bedankt voor dit handig overzicht! Hopelijk lukt ’t om er ooit eens heen te reizen! 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!