Fotograferen met je telefoon: met deze tips verbeter je je reisfoto’s
Sleep jij altijd een spiegelreflex mee op reis? Het levert vaak de mooiste plaatjes op, maar eerlijk is eerlijk: erg praktisch is zo’n grote camera niet- al helemaal niet als je ook nog met extra lenzen en een statief wil werken. Gelukkig worden de camera’s van telefoons alsmaar beter en kan je inmiddels ook daarmee heel goed uit de voeten. Maar, hoe haal je er nu het meeste uit? We geven tips om beter te leren fotograferen met je telefoon!
FOTOGRAFIETIPS | ||
Kies de juiste telefoon
Niet onbelangrijk, weet wat je telefoon kan! Lang niet alle camera’s zijn hetzelfde, dus als je veel wilt fotograferen met je telefoon, zoek dan het juiste type uit met een echt goede camera. De meeste toestellen hebben tegenwoordig 2, 3 of zelfs 4 verschillende lenzen (naast de selfielens). Let daarnaast niet alleen op de resolutie, maar ook op de opties die je handmatig kan instellen. Sommige modellen zijn uitgerust met allerlei handmatige instellingen zoals ISO, belichting, sluitertijd en de optie om foto’s RAW op te slaan. Met name die laatste optie zorgt ervoor dat je ook als serieuze fotograaf aan de slag kan met je telefoon.
TIP: zorg dat je je foto’s ergens veilig opslaat, want wat doe je als je smartphone kapot gaat of gestolen wordt? Hiervoor is Livedrive een aanrader. Met Livedrive Cloud Backup heb je altijd en overal direct toegang tot je back-ups, óók van al je mobiele apparaten. Livedrive bewaart bovendien tot wel dertig versies van je back-ups, zodat je nooit per ongeluk de laatste versie kwijtraakt. Via Kaartdirect kan je kiezen tussen bundels van 250GB, 500GB en 2TB aan backup ruimte
➸ Benieuwd welk toestel je het beste kunt aanschaffen voor fotografie? Het AD testte met behulp van Tweakers de smartphones met de beste camera’s in 2022!
Gebruik je flits (of juist niet!)
De gouden regel: schakel je flits uit! Je zal hem vaker niet nodig hebben dan wel en niks is vervelender dan een zeldzaam moment verpesten met een overbelichtte foto. 9 van de 10 keer zal een flitser er voor zorgen dat je foto er onnatuurlijk uit komt te zien. Maar, er zijn uitzonderingen. Zo kan juist overdag een flitser voor hele mooie beelden zorgen. Bij zonlicht zorgt het bijvoorbeeld voor een beter balans in harde schaduwen.
Sommige telefoons hebben ook de optie om zelf de ISO-waarde in te stellen. Is dat bij jou het geval, speel hier dan eens mee en zie wat voor effect het op je foto’s heeft. Stel het getal daarbij naar boven toe bij als je te weinig licht hebt.
Pas op met de zoomknop
Het is heel verleidelijk, maar laat de digitale zoom optie die op je telefoon zit lekker links liggen. Als je te ver van je onderwerp afstaat dan is het nog altijd het beste om dichterbij te gaan staan. Alternatief is je foto na afloop bij te snijden. Zoom je toch digitaal in, dan gaat de kwaliteit van je foto sterk achteruit. Heb je een foto met een telelens? Dan kan je wel inzoomen! Maar let ook dan op het limiet, zodat je niet alsnog digitaal zoomt.


Gebruik gadgets!
Fotograferen met je telefoon betekent geen gesleep met lenzen, statief en andere toebehoren. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen accessoires hoeft te gebruiken. Ze kunnen de opties van je telefoon namelijk sterk vergroten. Er zijn inmiddels erg goede lenssetjes te koop met bijvoorbeeld een macrolens, groothoek en fish eye. Piepklein, dus super eenvoudig mee te nemen en je klikt ze zo op je telefoon. Dit soortgadgets is vooral interessant als je de aanschaf van je smnartphone budgetvriendelijk wilt houden en dus niet automatisch een toestel met topcamera’s hebt. Veel smartphone’s in de topklasse hebben namelijk al meerdere lenzen, waaronder vaak ook een macrolens. De macrolens geeft je de mogelijkheid om close-ups te maken die op het oog niet eens onder hoeven te doen aan een foto die gemaakt is met een professionele camera. Met de groothoek maak je weer prachtige panorama’s. Verder geldt dat een simpele mini-tripod of een selfiestick je een heel eind op weg kunnen helpen om beter te fotograferen met je telefoon. Zo si een tripod ideaal voor het vastleggen van een object dat in beweging is, zoals een waterval. Of fotografie in het donker, zoals een skyline of sterrenhemel.
♡ Lees ook: 5 tips om te filmen met je smartphone


Bewerk je foto na
De foto maken is stap 1, maar daarna volgt natuurlijk nog het nabewerken. Er zijn heel wat amateurfotografen bekend geworden door te fotograferen met hun telefoon en deze vervolgens in hun eigen stijl te bewerken en plaatsen op Instagram. Eerder noemden we al 5 van deze inspirerende Instagram accounts.
Heb je al een programma als Photoshop, dan kan je je foto’s uiteraard daarin inladen. Maar je hoeft je foto’s niet per se over te zetten op je computer om ze te bewerken, want er zijn talloze apps waarmee je direct aan de slag kan. Camera+ is een goede app, niet alleen vanwege de bewerkingsopties maar vooral omdat je de belichting (exposure) met deze app onafhankelijk van de scherpte kan instellen. Een andere populaire keuze is VSCO, die vooral bekend is om de smaakvolle filters. Een laatste favoriet is Snapseed, een gratis app (in-app aankopen) waarmee je vrijwel dezelfde mogelijkheden hebt als bij professionele bewerkingssoftware. Welke je ook kiest, trek er even de tijd voor uit en probeer alle verschillende opties zodat je er het meeste uithaalt!
Coverfoto: © Josh Power/Unsplash