Weg met die jetlag! Hoe ga je er het beste mee om?

Het is misschien wel het enige nadeel aan veel en ver reizen: de jetlag.

We houden van reizen, het liefst zo vaak en zo ver mogelijk. Een minder fijn gevolg daarvan is de welbekende jetlag. Wat gebeurt er precies met je lichaam tijdens een jetlag en hoe ga je er het beste mee om?

Wat is een jetlag eigenlijk?

We weten allemaal hoe het voelt, maar wat is een jetlag eigenlijk? Voordat je leert wat je kan doen om een jetlag te voorkomen of te verminderen, is het goed om te weten wat het precies inhoudt. Een jetlag is een verstoring van je biologische klok en wordt veroorzaakt door het reizen door verschillende tijdzones. Hierdoor kun je verschillende symptomen ontwikkelen, bijvoorbeeld slaapstoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, problemen met concentratie of maagklachten. De ene globetrotter heeft er meer last van dan de ander en helaas voor de vrouwen onder ons: wij zullen er over het algemeen heftiger door getroffen worden dan mannen.

Tips tegen een jetlag

Maar laten we niet zwelgen in zelfmedelijden, een jetlag is immers een teken dat je de kans hebt gehad verre landen te mogen bezoeken! Om alles op rolletjes te laten verlopen, hebben we een paar praktische tips voor je op een rijtje gezet. Op die manier ben jij niet meer dagenlang vermoeid, maar kan je direct van je reis genieten!

Nils Nedel/Unsplash

Wat je thuis kan doen:

– Plan je aankomst in de namiddag of avond. Zo heb je een paar uur om te wennen en hoef je niet te lang te wachten voor je je bed in mag.
– Zorg dat je de nacht voor je reis goed slaapt en uitgerust bent. No stress!
– Pas je slaapritme alvast wat aan je bestemming aan. Iets vroeger of later naar bed gaan, zal je helpen sneller in het ritme te komen wanneer je op op je bestemming bent.

Wat je tijdens de reis kan doen:

– Drink water! Uitdroging is jetlag-oorzaak nummer een. Zorg dus dat je voldoende drinkt en je zult een stuk minder vermoeid zijn.
– Zet je horloge tijdens de reis al op de tijd van je bestemming.
– Probeer af en toe te bewegen. Loop heen en weer in de gangpaden of doe wat oefeningen. Komen je yoga poses toch nog van pas!
– Eet zo licht mogelijk. Zo hoeft je lichaam niet teveel energie te verspillen aan de verwerking van voedsel. Probeer ook het eetritme van de plek van bestemming aan te houden.

Wat je na de reis kan doen:

– Volg onmiddellijk het lokale ritme. Als je je meteen aanpast, zal je sneller over je jetlag heen komen.Maak gebruik van het daglicht. Licht remt de aanmaak van melatonine, dus zorg dat je overdag lekker naar buiten gaat, met name de eerste dagen.
– Take it easy! Doe het de eerste dagen rustig aan, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Niet alleen de tijd maakt een groot verschil, je lichaam heeft ook heel wat droogte te verduren gehad in het vliegtuig. Wees dus lief voor jezelf en neem genoeg rust.

Heb jij nog andere tips tegen een jetlag die er bij moeten? Laat het ons weten!

Geschreven door - Anne reist het liefst zonder plan en vertrouwt daarbij op haar instinct. Een eigenwijze wereldreiziger die alles doet wat ze niet laten kan, met behoefte aan adrenalineboosts. Tegen alle adviezen in alleen naar Brazilië, bijvoorbeeld! Op de bucketlist: Antartica.

Wat vind jij? Laat van je horen!