doen in Oaxaca

Duurzaam reizen: zó reis je vriendelijker voor de natuur en lokale bevolking

Als je de luxe en vrijheid hebt om een backpack op je rug te slingeren en het vliegtuig in te stappen is dat natuurlijk fantastisch, maar het is ook goed om je er bewust van te zijn dat je – als toerist zijnde – impact hebt op de stad of het land van jouw bestemming. Wat kan jij zelf doen als het gaat om duurzaam reizen? We geven tips om ervoor te zorgen dat je de negatieve impact van jouw reis minimaliseert en een positieve bijdrage kunt leveren aan het milieu en de lokale bevolking van jouw vakantieland.

Ga op pad met de locals

De meest effectieve manier om zoveel mogelijk positieve impact te maken op je reisbestemming, is door maximale betrokkenheid van de lokale bevolking. Volg je een kookworkshop of doe je een wandelexcursie door een nationaal park? Locals staan hierbij centraal waardoor jouw geld naar hen toe gaat. Ook als je voor je excursie niet per se een gids nodig hebt, is het van grote meerwaarde om er toch eentje mee te nemen. Niet alleen voor de schat aan verhalen die hij of zij je onderweg kan vertellen, maar ook omdat je daardoor werkgelegenheid en een beter inkomen voor de locals stimuleert.

Wees hierbij wel kritisch wat je precies boekt, hoe en bij wie. Hoe minder tussenpersonen (boekingsbureaus) erbij betrokken zijn, hoe beter, want ook zij verdienen allemaal geld aan jouw excursie. De echt goede organisaties en bureaus hebben op een website een missie staan waaruit duidelijk wordt dat het echt goed zit. Een beetje research doen maakt echt verschil. En stel gerust een kritische vraag als je ergens binnenloopt! Eenmaal op pad is het een mooi gebaar om je lokale gids of gastvrouw of -heer een bedrag aan fooi te geven.

Overnacht in eco accommodaties

Het aantal toeristen dat actief bezig is met duurzaam reizen is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en daarmee ook het aanbod aan eco accomodaties. Sommigen trekken dat overal in door: het gebouw en meubilair zijn gemaakt van duurzame materialen, er zijn composttoiletten, uit de douches stroomt koud water en er wordt alleen vegetarisch of veganistisch eten geserveerd. Maar duurzaam reizen staat hier echt niet synoniem voor back to basic. Er zijn ook genoeg hostels waarbij minder extreme maatregelen zijn getroffen en waar je toch een stukje milieuvriendelijker overnacht. Deze hostels ogen net als ieder ander, maar draaien bijvoorbeeld volledig op zonne-energie, recyclen hun afval of steunen een lokaal project. Ook kan je letten op de zogenaamde ecolabels, zoals Green Key. Lijkt het je wat om in dit soort hostels te verblijven? Dan kun je op zowel booking.com als hostelworld simpelweg de term ‘eco hostel’ bij je bestemming invoeren. Ook zijn er genoeg sites en blogs te vinden met tips per bestemming.

cacaoproductie in Nicaragua
Met een lokale gids naar de cacaoplantages in Nicaragua

♡ Lees ook: bewust en mindful reizen, hoe doe je dat?

Kies voor duurzame travel items

Elke keer dat je geld uitgeeft heb je de keuze om voor duurzaam te gaan. Dat geldt dus ook voor de spullen die je meeneemt onderweg. Het kost je soms iets meer, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter om duurzame travel items mee te nemen. Dat begint al bij grote uitgaves, zoals je smartphone. En dat kost je juist mínder. Weinig mensen realiseren zich hoeveel kostbare en schaarse delfstoffen er nodig zijn voor het maken van de telefoon die wij gemiddeld elke twee jaar vervangen alsof het niets is. Voor zulke items is er de optie om voor een refurbished variant te kiezen. Zo is er de iPhone 11 refurbished van Forza of de iPhone SE 2020 refurbished van Forza. Deze toestellen worden goed getest en je bespaart er ook nog eens zelf een hoop geld mee dat je op je reis een stuk beter kunt besteden! Onderschat ook niet het verschil dat je kunt maken met kleinere items. Investeer in spullen van goede kwaliteit waar je meer dan één reis mee kunt doen. Dat begint al bij je backpack en goede wandelschoenen, maar denk ook aan standaard items als een regenjas in plaats van een wegwerpponcho.

➸ Meer lezen over de refurbished iPhone.

Doe vrijwilligerswerk

Tussen het reizen, hiken, snorkelen en relaxen door, besluiten veel backpackers om zich tijdens een deel van hun reis nuttig te maken en vrijwilligerswerk te doen. Aan vrijwilligerswerk zitten wel wat haken en ogen. Zo wordt het inmiddels steeds duidelijker dat korte periodes werken met lokale bevolking en met name kinderen in bijvoorbeeld weeshuizen of op scholen niet altijd een positief effect heeft, hoe goed de intentie van de vrijwilliger ook is. Blogger Daisy schreef daar dit mooie blog over. Het beste kun je even wat onderzoek doen naar lokale initiatieven of stichtingen en een werkplek kiezen waar jouw hulp de lokale bevolking écht ten goede komt. Ook zijn er vrijwilligersorganisaties specifiek gericht op natuur en milieu, zoals het platform WWOOF, waarbij je aan de slag kunt op biologische boerderijen wereldwijd. Heb je geen tijd of zin om aan een heel project als vrijwilliger mee te doen? Dan kan je echt alsnog je steentje bijdragen. Hou je ogen bijvoorbeeld open voor Ocean Clean-ups, waarbij je een dagje met andere reizigers op het strand bezig gaat. Vaak nog hartstikke gezellig ook!

Thaise eilanden
Afval op het strand? Laat de plek eens schoner achter dan je hem aantrof! © Rebecca Cairns/Unsplash

Gebruik zo min mogelijk plastic

Op reis kan je er helemaal bijna niet omheen: plastic afval.  Op veel bestemmingen, zowel ver weg als dichtbij, valt er heel wat te winnen op dit gebied. In Nederland beschikken we over een van de betere afvalverwerkingssystemen, maar helaas ontbreekt in veel landen zo’n systeem. Hoe minder plastic afval je gebruikt en achterlaat, hoe beter voor het land van jouw bestemming. Hier een aantal simpele tips & tricks om je plastic afval op reis te minimaliseren:

➸ Neem een herbruikbare waterfles mee op reis, in plaats van ter plekke doorlopend nieuwe plastic flesjes te kopen. Je hebt inmiddels meer dan genoeg keuze, zoals de bekende Dopper en Nalgene of de BRITA en Lifestraw GO die ingebouwde waterfilters hebben. Mocht je naar een land gaan waar het water niet altijd schoon is, kun je daarnaast ook waterzuiveringstabletten meenemen.
➸ Neem een stoffen tas mee en sla plastic tasjes af. In Nederland krijg je inmiddels niet meer zomaar een plastic tasje mee bij je aankoop, in de meeste backpacklanden is dat nog wel het geval. Neem daarom een leuk linnen tasje mee voor op reis of nog beter: koop ter plekke een mooi exemplaar!
➸ Zeg nee tegen rietjes. Het lijkt zoiets kleins, maar het probleem dat ze veroorzaken in de oceanen is shocking. Die cocktail op het strand smaakt echt net zo lekker als je hem direct uit het glas drinkt!
➸ Koop een tandenborstel gemaakt van bamboe, in plaats van plastic. Wist je dat er jaarlijks ruim twee miljoen tandenborstels op stortplaatsen en in oceanen belanden? Een simpele manier om dit enorme aantal terug te helpen dringen, is het aanschaffen van een biologisch afbreekbare tandenborstel, zoals die van The Bamboo Brush Society.
➸ Neem je eigen zeep en shampoo mee en laat die mini’s staan. Hartstikke leuk die kleine plastic flesjes op je hotelkamer, maar is het nodig? Niet echt! Gebruik gewoon je eigen producten en bespaar zo onnodig plastic afval. Nog beter: gebruik een blok zeep, in plaats van een plastic fles. Dat is ook nog eens gunstiger voor in je backpack, want het is compacter en het kan niet lekken. Je koopt zo’n blok, ook in shampoo-vorm, bijvoorbeeld bij Lush.
➸ Gebruik een natuurlijke deodorant uit blik, in plaats van een spuit- of roldeodorant in een plastic fles. Beter voor het milieu, maar ook beter voor je huid, en vaak houdt het een zweetgeur veel langer tegen. Best handig, vooral als je warme landen bezoekt!

backpacken in Nicaragua

Kies zo vaak mogelijk voor lokale organisaties en ondernemingen, in plaats van grote (internationale) ketens.

Stimuleer de lokale economie: shop local!

Toerisme is voor veel landen een enorme bron van inkomsten. Helaas gaat het meeste geld daarbij nog altijd naar de grootste bedrijven en profiteert juist het armste deel van de bevolking het minst van jouw bezoek aan hun land. En dat kan anders! Duurzaam reizen betekent namelijk ook dat je zorgt dat jouw reisgeld zoveel mogelijk rechtstreeks bij de locals terechtkomt. Da doe je simpelweg door bewuste keuzes te maken op gebied van overnachtingen, vervoer, excursies en eten. Kies zo vaak mogelijk voor lokale organisaties en ondernemingen, in plaats van grote (internationale) ketens. Ga bijvoorbeeld uit eten in een lokaal familierestaurant, kopen eten op de markt in plaats van in een (grote) supermarkt en boek excursies met lokale tour guides. Daarnaast kan je tijdens je reis een verblijf in hostels of hotels afwisselen met homestays waarbij je overnacht bij een lokale familie.

Houd de lokale natuur intact

Probeer jouw impact op de natuur zo minimaal mogelijk te houden en gebruik daarbij vooral je gezond verstand. Biedt een organisatie olifantenritjes of andere onnatuurlijke ontmoetingen met wilde dieren aan? Dat zou in alle gevallen een grote rode vlag voor je moeten zijn. Neem ook nooit ’souvenirs’ uit de natuur mee, zoals schelpen of koraal. Laat een plek precies zo achter als je hem aantrof is de regel.

avontuurlijke lustrumreis
Slovenië, Lake Bled © Arnaud Steckle / Unsplash

Beperk de CO2-uitstoot van je reis

Het is iets waar veel milieubewuste reizigers moeite mee hebben: de CO2-uitstoot van hun reis. Want hoe verstandig je ook bent, door op het vliegtuig te stappen ben je nog voordat je je bestemming hebt bereikt verantwoordelijk voor heel wat vervuiling. Compenseren is niet de oplossing, al kan het natuurlijk geen kwaad. Dat doe je bijvoorbeeld via greenseat.nl waar je je CO2-uitstoot voor een kleine bijdrage kunt compenseren. Een andere optie is om al voor het boeken te berekenen welke vlucht de minste CO2-oplevert, dat kan via de website flygrn.com. Boek je je vlucht via die website dan wordt ook nog eens automatisch de CO2 gecompenseerd zodat je vlucht klimaatneutraal wordt.

Het allerbeste is natuurlijk om het vliegtuig te laten staan. Gelukkig weten we inmiddels allemaal hoe ongelofelijk mooi en divers Europa is. Ruil die verre reis eens in voor een avontuur dichter bij huis en pak de auto of trein naar je bestemming! Stap je toch in het vliegtuig, zorg er dan voor dat je een rechtstreekse vlucht boekt en je op je bestemming geen binnenlandse vluchten neemt.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!