milieubewust reizen

Duurzaam reizen: zó reis je vriendelijker voor de natuur en lokale bevolking

Als je de luxe en vrijheid hebt om een backpack op je rug te slingeren en het vliegtuig in te stappen is dat natuurlijk fantastisch, maar het is ook goed om je er bewust van te zijn dat je – als toerist zijnde – impact hebt op de stad of het land van jouw bestemming. Wat kan jij zelf doen als het gaat om duurzaam reizen? We geven tips om ervoor te zorgen dat je de impact van jouw reis minimaliseert en zelfs een positieve bijdrage kunt leveren aan het milieu en de lokale bevolking van jouw vakantieland.

Eco staat echt niet altijd synoniem voor back to basic.

Overnacht in eco hostels

Het aantal toeristen dat actief bezig is met duurzaam reizen is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en daarmee ook het aanbod aan eco vriendelijke accomodaties. Sommigen trekken dat overal in door: het gebouw en meubilair zijn gemaakt van duurzame materialen, er zijn composttoiletten, uit de douches stroomt koud water en er wordt alleen vegetarisch of veganistisch eten geserveerd. Maar duurzaam reizen staat hier echt niet synoniem voor back to basic. Er zijn ook genoeg hostels waarbij minder extreme maatregelen zijn getroffen en waar je toch een stukje milieuvriendelijker overnacht. Deze hostels ogen net als ieder ander, maar draaien bijvoorbeeld volledig op zonne-energie, recyclen hun afval of steunen een lokaal project. Ook kan je letten op de zogenaamde ecolabels, zoals Green Key. Lijkt het je wat om in dit soort hostels te verblijven? Dan kun je op zowel booking.com als hostelworld simpelweg de term ‘eco hostel’ bij je bestemming invoeren. Ook zijn er genoeg sites en blogs te vinden met tips per bestemming.

duurzaam reizen

Doe vrijwilligerswerk

Tussen het reizen, hiken, snorkelen en relaxen door, besluiten veel backpackers om zich tijdens een deel van hun reis nuttig te maken en vrijwilligerswerk te doen. Aan vrijwilligerswerk zitten wel wat haken en ogen. Zo wordt het inmiddels steeds duidelijker dat korte periodes werken met lokale bevolking en met name kinderen in bijvoorbeeld weeshuizen of op scholen niet altijd een positief effect heeft, hoe goed de intentie van de vrijwilliger ook is. Blogger Daisy schreef daar dit mooie blog over. Het beste kun je even wat onderzoek doen naar lokale initiatieven of stichtingen en een werkplek kiezen waar jouw hulp de lokale bevolking écht ten goede komt. Ook zijn er vrijwilligersorganisaties specifiek gericht op natuur en milieu, zoals het platform WWOOF, waarbij je aan de slag kunt op biologische boerderijen wereldwijd. Heb je geen tijd of zin om aan een heel project als vrijwilliger mee te doen? Dan kan je echt alsnog je steentje bijdragen. Hou je ogen bijvoorbeeld open voor Ocean Clean-ups, waarbij je een dagje met andere reizigers op het strand bezig gaat. Vaak nog hartstikke gezellig ook!

♡ Lees ook: bewust en mindful reizen, hoe doe je dat?

Trashpacker

Toen de Nederlandse Tijmen Sissing in 2012 door Thailand en Laos reisde, schrok hij van de grote hoeveelheid plastic die daar rondzwerft in de natuur. Hij richtte een community op voor zogenaamde trashpackers: backpackers die tijdens hun reizen de handen uit de mouwen willen steken om een bijdrage te leveren aan het verzamelen van afval. Hij stelde het doel om in een jaar tijd 100.000 vuilniszakken te vullen. Binnen no-time verspreidde zijn initiatief zich over Zuidoost-Azië en behaalde zijn Facebookpagina ruim 13.000 likes. Heb je een reis naar Zuidoost-Azië op de planning staan en wil je Tijmen helpen of doneren, neem dan een kijkje op zijn website. Natuurlijk kun je in andere werelddelen zelf ook een soortgelijke actie initiëren! Ook Tijmen begon in zijn eentje, met een vuilniszak in zijn hand…

milieubewust reizen

Gebruik zo min mogelijk plastic

Over plastic gesproken. Hier valt heel wat te winnen op het gebied van duurzaam reizen. Want natuurlijk kun je ook een bijdrage leveren aan de vermindering van plastic afval zonder direct in actie te komen op de manier van Tijmen. In Nederland beschikken we over een van de betere afvalverwerkingssystemen, maar helaas ontbreekt in veel landen elke vorm van zo’n systeem. Hoe minder plastic afval je gebruikt en achterlaat, hoe beter voor het land van jouw bestemming. Hier een aantal simpele tips & tricks om je plastic afval op reis te minimaliseren:

➸ Neem een herbruikbare waterfles mee op reis, in plaats van ter plekke doorlopend nieuwe plastic flesjes te kopen. Je hebt inmiddels meer dan genoeg keuze, zoals de bekende Dopper en Nalgene of de BRITA en Lifestraw GO die ingebouwde waterfilters hebben. Mocht je naar een land gaan waar het water niet altijd schoon is, kun je daarnaast ook waterzuiveringstabletten meenemen.

➸ Neem een stoffen tas mee en sla plastic tasjes af. In Nederland krijg je inmiddels niet meer zomaar een plastic tasje mee bij je aankoop, in de meeste backpacklanden is dat nog wel het geval. Neem daarom een leuk linnen tasje mee voor op reis of nog beter: koop ter plekke een mooi exemplaar!
➸ Zeg nee tegen rietjes. Het lijkt zoiets kleins, maar het probleem dat ze veroorzaken in de oceanen is shocking. Die cocktail op het strand smaakt echt net zo lekker als je hem direct uit het glas drinkt!
➸ Koop een tandenborstel gemaakt van bamboe, in plaats van plastic. Wist je dat er jaarlijks ruim twee miljoen tandenborstels op stortplaatsen en in oceanen belanden? Een simpele manier om dit enorme aantal terug te helpen dringen, is het aanschaffen van een biologisch afbreekbare tandenborstel, zoals die van The Bamboo Brush Society.

➸ Neem je eigen zeep en shampoo mee en laat die mini’s staan. Hartstikke leuk die kleine plastic flesjes op je hotelkamer, maar is het nodig? Niet echt! Gebruik gewoon je eigen producten en bespaar zo onnodig plastic afval. Nog beter: gebruik een blok zeep, in plaats van een plastic fles. Dat is ook nog eens gunstiger voor in je backpack, want het is compacter en het kan niet lekken. Je koopt zo’n blok, ook in shampoo-vorm, bijvoorbeeld bij Lush.

➸ Gebruik een natuurlijke deodorant uit blik, in plaats van een spuit- of roldeodorant in een plastic fles. Beter voor het milieu, maar ook beter voor je huid, en vaak houdt het een zweetgeur veel langer tegen. Best handig, vooral als je warme landen bezoekt!


Kies voor duurzame travel items

Het kost je vaak iets meer, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter om duurzame travel items mee te nemen op reis. Investeer in items van goede kwaliteit waar je meer dan 1 reis mee kunt doen. Dat begint al bij simpele dingen als teenslippers, maar denk ook aan standaard items als een regenponcho en zaklampje.

duurzaam reizen

Kies zo vaak mogelijk voor lokale organisaties en ondernemingen, in plaats van grote (internationale) ketens.

Stimuleer de lokale economie: shop local!

Toerisme is voor veel landen een enorme bron van inkomsten. Helaas gaat het meeste geld daarbij nog altijd naar de grootste bedrijven en profiteert juist het armste deel van de bevolking het minst van jouw bezoek aan hun land. En dat kan anders! Duurzaam reizen betekent namelijk ook dat je zorgt dat jouw reisgeld zoveel mogelijk rechtstreeks bij de locals terechtkomt. Da doe je simpelweg door bewuste keuzes te maken op gebied van overnachtingen, vervoer, excursies en eten. Kies zo vaak mogelijk voor lokale organisaties en ondernemingen, in plaats van grote (internationale) ketens. Ga bijvoorbeeld uit eten in een lokaal familierestaurant, kopen eten op de markt in plaats van in een (grote) supermarkt en boek excursies met lokale tour guides. Daarnaast kan je tijdens je reis een verblijf in hostels of hotels afwisselen met homestays waarbij je overnacht bij een lokale familie.

TIP: Wil je je reis graag boeken via een reisorganisatie? Wees dan kritisch waar je precies boekt. Er zijn inmiddels steeds meer organisaties die het milieu en de lokale bevolking voorop hebben staan. De meest duurzame reisorganisatie van Nederland is Better Places.

Houd de lokale natuur intact

Probeer jouw impact op de natuur zo minimaal mogelijk te houden en gebruik daarbij vooral je gezond verstand. Biedt een organisatie olifantenritjes of andere onnatuurlijke ontmoetingen met wilde dieren aan? Dat zou in alle gevallen een grote rode vlag voor je moeten zijn. Neem ook nooit ’souvenirs’ uit het bos of de zee mee, zoals schelpen of koraal. Laat een plek precies zo achter als je hem aantrof is de regel.

duurzaam reizen

Beperk de CO2 uitstoot van je reis

Het is iets waar veel milieubewuste reizigers moeite mee hebben: de CO2 uitstoot van hun reis. Want hoe verstandig je ook bent, door op het vliegtuig te stappen ben je nog voordat je je bestemming hebt bereikt verantwoordelijk voor heel wat vervuiling. Je kunt er wel voor zorgen dat je deze uitstoot compenseert. Dat doe je bijvoorbeeld via greenseat.nl waar je je CO2 uitstoot voor een kleine bijdrage kunt compenseren. Een andere optie is om al voor het boeken te berekenen welke vlucht de minste CO2 oplevert, dat kan via de website flygrn.com. Boek je je vlucht via die website dan wordt ook nog eens automatisch de CO2 gecompenseerd zodat je vlucht klimaatneutraal wordt.

Pak de trein of bus: het is niet alleen duurzamer dan vliegen, je ziet ook meer van je bestemming!

Buiten de vliegreis zijn er meer opties om creatief om te gaan met het beperken van je impact op het milieu. Ga bijvoorbeeld een keer liften, deel een taxi met andere backpackers en huur een fiets in plaats van een scooter. En heb je die binnenlandse vlucht echt nodig of zijn er ook alternatieven om op je volgende bestemming te komen? Reizen per trein of bus is niet alleen veel milieuvriendelijker dan vliegen, maar zorgt er ook nog eens voor dat je veel meer van je bestemming ziet!

Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!