weekendje Rome

Bijzondere plekken en fijne adresjes voor een romantisch weekendje Rome

Parijs heeft weliswaar de titel ‘stad van de liefde’, maar Rome kan er ook wat van. De stad is niets minder dan één groot openluchtmuseum waar je in goed gezelschap dagenlang kunt rondstruinen. De vele highlights die de stad telt zijn natuurlijk een bezoek waard, maar wanneer je er samen met je vriend of vriendin een extra speciaal weekendje Rome van wilt maken, zijn er genoeg bijzondere plekjes- je moet ze alleen weten te vinden in al dat toeristengeweld. Wij gingen je voor en selecteerden mooie plekken en leuke adresjes waar je niet over de toeristen struikelt!

Een weekendje Rome voor twee

Ik hoor je denken: is Rome niet altijd romantisch? De stad is absoluut een plaatje, en hoe dan ook een tip om met je partner te bezoeken (zonder overigens ook). Maar eerlijk is eerlijk, als je op zoek bent naar een plek om samen in alle rust van te kunnen genieten, dan heb je tijdens een weekendje Rome een uitdaging. De Spaans trappen en de Trevifontein worden in menig lijstje geroemd om hun romantiek gehalte. Wij zochten het echter wat verder van de massa, want Rome heeft genoeg in petto voor de reiziger die wat meer moeite doet voor een echt bijzonder citytripje.

TIP: Neem de reisgids Rome van Time to Momo mee op je citytrip. Deze handige gidsjes bevatten altijd hele fijne stadswandelingen en staan vol met tips voor leuke adresjes!

weekendje Rome

Sip Champagne in een rooftop bar

Voor een chique etentje op een toplocatie moet je je portemonnee trekken, maar een drankje kan altijd! En tijdens een romantisch weekendje Rome doe je dat het beste op grote hoogte. Op The Roof Garden van het Raphael Hotel bijvoorbeeld, waar jij en je lover genieten van een fancy drankje met het mooist denkbare uitzicht. Vanaf hier kijk je uit over op de iconen van Rome, dus zorg dat je op tijd een plekje reserveert (en wissel je korte broek en slippers even in voor iets passends). Bij zonsondergang is het hier al helemaal sprookjesachtig!

Bezoek een voorstelling in Teatro dell’Opera di Roma

Massa’s toeristen lopen dagelijks langs het spectaculaire theater van Rome, gelegen in hartje centrum, maar voor de meerderheid blijft het bij een paar snelle kiekjes van de buitenkant. Binnen wacht je echter nog veel meer spektakel. Niet alleen het gebouw zelf verdiend een bezoek, de shows die er spelen zijn je euro’s ook meer dan waard, met keuze uit opera’s, ballet en diverse concerten. Check voor je weekendje Rome wat er op de agenda staat en bemachtig je kaartjes bij tijds. Stop een chique outfit in je koffer en stap (wellicht na je rooftop champagne?) binnen in de wonderlijke wereld van dit historische theater. Gegarandeerd een onvergetelijke avond!

➸ TIP: In de zomermaanden worden sommige voorstellingen van dit theater verplaatst naar de openlucht, namelijk tussen de ruïnes van de Thermen van Caracalla. Je hebt dan niet de sfeer van het oude theater, maar wel een unieke setting tussen de sfeervol verlichte ruïnes onder een sterrenhemel. Als dat niet romantisch is!

weekendje Rome

Meer inspiratie nodig?
Met deze tips is je weekendje Rome natuurlijk nog niet compleet. Iedereen die voor het eerst in Rome is, behoort de iconische trekpleisters te bewonderen. Doe dat ook gewoon, ondanks de drukte. Om de ergste massa te vermijden, plan je je tripje het beste niet in de maanden juli en augustus. Vermijd verder de rijen door te investeren in een Roma Pass, dit zal je veel tijd besparen. Wil je net wat meer ervaren van deze mooie stad, neem dan echt de tijd om je stedentrip naar Rome te researchen, je vooraf te oriënteren op bezienswaardigheden en een leuk hotelletje op een goede locatie uit te zoeken. Check ook onze tips voor bijzondere kerken in Rome, van grote kathedralen tot romantische kapelletjes: aan deze plekken lopen de meeste toeristen voorbij!

Picknicken op Gianicolo Hill

Rome staat bekend als de stad van de 7 heuvels, maar de heuvel die daar géén onderdeel van uitmaakt is juist zo de moeite waard. Vanaf Gianicolo heb je namelijk waanzinnige uitzichten over de stad. De heuvel behoort tot de beroemde wijk Trastevere en hoewel je even weg bent van de drukte in de stad hoef je dus niet ver om van deze plek te genieten. Rome kent uitzichtpunten die populairder zijn, dus Gianicolo is een goed alternatief, al kan het in het hoogseizoen ook hier behoorlijk druk worden. Loop rustig rond (er is hier genoeg te zien!) en zoek een fijne plek om met een hapje en drankje te genieten van het uitzicht. Zeker een aanrader in de vroege avond, als de meeste toeristen aan de aperitivo zitten in de stad en het avondlicht het uitzicht extra speciaal maakt!

weekendje Rome

Fietsen over de Appia Antica

In voor een middag Rome off the beaten track? Keer het altijd overvolle centrum dan de rug toe en laat de stad achter je- voor even dan. Net daarbuiten wacht namelijk een bijzondere fietstocht van 16 kilometer over de eeuwenoude Romeinse weg Appia Antica; de allereerste weg die naar Rome leidde. De weg is niet alleen bijzonder vanwege de rijke historie, hij leidt je ook langs prachtige villa’s, ruïnes en de mooie Caffarella vallei. Als je doortrapt ben je binnen no time terug in Rome, maar veel leuker is om er een hele ochtend of middag voor uit te trekken. Struin langs de overblijfselen van oude aquaducten, geniet van een echte Italiaanse lunch in een van de restaurantjes en stap af om samen de verrassend groene uitzichten te bewonderen. De route kan je het beste beginnen in het gelijknamige Parco Regionale dell’Appia Antica (te bereiken met bus 118 of 218), waar je ook gelijk fietsen kunt huren.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!