weekendje Veluwe

Het mooiste van Nederland in één regio: tips voor een afwisselend weekendje Veluwe

Het is wat mij betreft een van de mooiste stukjes Nederland. Daar waar de natuur uitgestrekt is —bij vlagen zelfs wild, de dorpen en steden sfeervol en de mogelijkheden om er op uit te trekken eindeloos. De Veluwe is waar ons land je op elke meter uitnodigt om op ontdekking te gaan. Dat deed ik dan ook al heel wat keren. Van wandelroutes en stedentrips tot musea, overnachtingen en activiteiten: dit zijn mijn tips voor een weekendje Veluwe!

Ontdek Nationale Park de Hoge Veluwe met een boswachter

De eyecatcher van de Veluwe is natuurlijk het Nationale Park de Hoge Veluwe. Een stukje ongerept Nederland waar je oog in oog staat met reeën en hindes, eindeloos kunt wandelen en fietsen maar tegelijkertijd ook allerlei bezienswaardigheden treft. De mogelijkheden om het park te bezoeken zijn talrijk, op de website van het Nationale Park de Hoge Veluwe vind je hierover alle informatie en kan je je bezoek aan het park plannen. Wil je er echt iets bijzonders van maken, ga dan op pad met een boswachter. Deze Hoge Veluwe Safari’s vinden eens per maand plaats, waarbij je er op uit trekt met boswachter Henk Ruseler. Hij weet je in zo’n vier uur een schat aan informatie te geven over dit stukje Nederlandse natuur en zal je op dingen wijzen waar je op eigen houtje zo aan voorbij was gelopen. Elke safari is anders, aangepast aan het seizoen en met een speciaal thema. Een unieke ervaring die je bezoek aan de Veluwe wel heel bijzonder maakt!

weekendje Veluwe
In elk seizoen is het Nationale Park de Hoge Veluwe een bezoek waard

Bezoek het Kröller Müller Museum

Ook gelegen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe, is het iconische Kröller-Müller Museum. Omgeven door bossen en heide vind je een kunstverzameling waar Nederland meer dan trots op mag zijn, met onder andere de op een na grootste Van Gogh collectie ter wereld. Daarnaast kan je er werken bewonderen van grootheden als Picasso en Monet en wandel je na afloop de gigantische beeldentuin in. Het Kröller-Müller zorgt door de ligging in het nationale park voor een perfecte combinatie van cultuur en natuur tijdens je weekendje Veluwe!

♡ Bij een weekendje Veluwe hoort natuurlijk een fijne accommodatie. En dan het liefst eentje met het Nationale Park de Hoge Veluwe in je achtertuin! Dat kan bij Hotel De Cantharel, ideaal gelegen bij Apeldoorn en omringd door niets dan natuur. Na een actief dagje is het hier heerlijk ontspannen in de wellness en geniet je aan tafel van het ‘land tot restaurant’ concept met heerlijke streekgerechten.

weekendje Veluwe
Overnachten met de Veluwe in je achtertuin bij Hotel De Cantharel

Ontdek de Hanzesteden Harderwijk, Hattem en Elburg

Ik groeide op in Zeewolde, slechts door een veerpontje en dijk gescheiden van het Gelderse Harderwijk. Vanaf de overkant van het water kon ik de pittoreske haven van het vissersplaatsje zien liggen; een totaal andere wereld. Een tochtje van de piepjonge Flevopolder naar het historische Hanzestadje was altijd een feest, met klinkerstraten, oude pandjes, sfeervolle pleinen vol terrassen en op elke hoek wel een verhaal. Op de Veluwe vind je meer van deze Hanzesteden die een ideaal dagje uit vormen, met naast Harderwijk ook Elburg en Hattem. Elke stad neemt je mee terug in de tijd via fotogenieke geveltjes en vele musea, terwijl je er tegelijkertijd heerlijk kunt genieten van goede restaurants en straten vol bijzondere boetiekjes.

In de Hanzesteden wacht op elke straathoek een verhaal

In de Hanzesteden kan je je prima een hele dag vermaken, zo spendeerde ik tijdens de zomer eens een heel weekend in het mooie Elburg. Maar voor de liefhebber is er ook de mogelijkheid om een van de Hanzeroutes te volgen; twee fietsroutes die elk twee van de drie Hanzesteden verbinden waarbij je niet alleen een mooie route rijdt door het handelsverleden van Nederland, maar onderweg ook nog heel veel ander moois van de Veluwe meepakt!

weekendje Veluwe
Zet tijdens je weekendje Veluwe zeker een van de Hanzesteden op je planning!

Een dagje wandelen of fietsen bij de Posbank

Als het gaat om mooiste plekken op de Veluwe dan scoort de Posbank zonder uitzondering hoog. En hoe kan het ook anders. Vlakbij Rheden vind je dit stukje iconische Nederlandse natuur, bekend van de kleurrijke heide én het hoogste punt van de hele Veluwe. Sowieso is het voor Nederlandse maatstaven flink klimmen en dalen in dit gebied. Vanwege de stuwwallen is er een landschap met relatief veel hoogtemeters ontstaan en dat voel je in je kuiten tijdens een wandeling! Er zijn diverse routes uitgestippeld in het gebied, waarbij de hoofdroute 20 kilometer lang is. Oprecht een van de mooiste plekken in Nederland als je het mij vraagt, niet voor niets noemde ik hem eerder al in mijn top 5 wandelroutes voor hiken in Nederland!

➸ Stap je tijdens je weekendje Veluwe liever op de fiets? Volg dan de gevarieerde route van 44 kilometer vanuit Velp via Rheden en Dieren dwars door Nationaal Park de Veluwezoom en via Rozendaal weer terug.

hiken in Nederland
Glooiende landschappen bij de Posbank © Ilona Swinkels

Wat je ook wil, op de Veluwe kan het en is het allemaal even mooi.

Meer inspiratie voor een weekendje Veluwe

In de afgelopen jaren bezocht ik de Veluwe tientallen keren. Vaak om even een dagje in de natuur te zijn, maar ook om nieuwe steden te ontdekken of een mooi roadtripje te maken door een deel van de regio dat ik nog niet kende. En ik zou nog minstens evenzoveel keer terug moeten om alles gezien te hebben. Buiten bovenstaande tips is er dan ook nog veel meer te beleven. De echte kenners van Visit Veluwe hebben alle opties voor je gebundeld, zo stel je zelf je ideale dagje of weekendje Veluwe samen. Met je tentje in de achterbak op zoek naar rust in de natuur, culturele routes langs kastelen en musea, een culinair wellness weekendje of actieve fietsvakantie: wat je ook wil, op de Veluwe kan het en is het allemaal even mooi.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!