Je auto inpakken voor je vakantie: zó ga je veilig en efficient de weg op

Met een voorliefde voor roadtrips weten wij inmiddels heel wat over vakanties met de auto. Dus ook het inpakken voor vertrek. Een klusje dat altijd weer meer werk is dan je had gehoopt, maar oefening baart kunst. Met deze tips voor je auto inpakken zorg je dat je niet alleen veilig de weg op gaat maar ook dat het net even wat sneller gebeurd is!

1. Let op het zwaartepunt

Een goed begin is het halve werk, en in het geval van je auto inpakken draait het hier ook nog eens gelijk om veiligheid. Begin áltijd met de zwaarste spullen in te pakken, zodat die onderop liggen. Schuif deze spullen vervolgens zo ver mogelijk richting het middelpunt van de auto. Op die manier zorg je dat het zwaartepunt van de auto centraal ligt, wat hem stabieler maakt op de weg. Lichtere spullen stapel je er vervolgens bovenop. Zorg daarbij dat je van alle ruimte nuttig gebruik maakt, dus vul lege hoekjes op met tassen waarin je bijvoorbeeld handdoeken of bedlinnen stopt.

2. Te kleine kofferbak? Gebruik een dakkoffer!

Je zal niet de eerste zijn die zijn kofferbak groter inschat dan dat hij werkelijk is. En dakkoffer kan in dat geval uitkomst bieden. Hiervoor moet je naast de dakkoffer ook een dakdrager kopen. Probeer bij het inpakken van je dakkoffer zoveel mogelijk grote maar lichte spullen te kiezen. De zware bagagestukken kunnen zoals eerder genoemd beter zo laag mogelijk in de auto liggen. Houd ook het maximum gewicht van de dakkoffer in de gaten, deze staat op de koffer vermeld. Eerst je spullen even wegen dus!

➸ Kijk voor een flinke dosis inspiratie bij al onze roadtrip tips

auto inpakken

3. Veilig je auto inpakken: zorg dat er geen spullen los liggen

Het is heel verleidelijk om op het laatste moment nog wat losse spullen in de auto te gooien, maar doe dit niet. Als je plotseling moet remmen of een scherpe bocht neemt, kunnen deze spullen verplaatsen of door de auto gaan slingeren, met alle gevolgen van dien. Helemaal essentieel als je op de achterbank kinderen hebt zitten. Ben je bang dat spullen in de kofferbak die bovenop liggen gaan schuiven? Gebruik dan een speciaal bagagenet. Zo’n net is ook heel goed te gebruiken op de achterbank, waar spullen toch al lastiger goed vast te zetten zijn.

4. Houd het gewicht in de gaten

Last but not least: onderschat het gewicht van al die vakantiespullen niet! Je auto inpakken op een veilige manier draait niet alleen om ruimte maar ook om gewicht. Op je kentekenbewijs staat het maximum gewicht (inclusief passagiers!) vermeldt. Houd je hier goed aan. Tot slot is het aan te raden om nádat de auto ingepakt is, de bandenspanning nog eens te controleren. Zo kan je veilig de weg op en aan je vakantie beginnen!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!