bezoek aan Johannesburg

Hip en historisch: Waarom een bezoek aan Johannesburg op je reis door Zuid-Afrika thuishoort

Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, is een plek waar je bij het plannen van je reis door Zuid-Afrika misschien niet zo snel aan denkt, maar die eigenlijk verrassend leuk is. De wederopbouw na de apartheid is in volle gang en de inwoners werken keihard aan het imago van de stad. In Jozie, zoals Johannesburg in de volksmond genoemd wordt, zie je de sporen van een heftige geschiedenis naast moderne streetart, hippe markten vol foodtrucks en rooftoprestaurants. Een bezoek aan Johannesburg mag wat ons betreft niet op je reisroute ontbreken!

Johannesburg, Joburg, Jozie: hoe je het ook wilt noemen, het is ook een metropool met een verleden. Van de goudhandel vanaf 1886 tot de burgeroorlog die tussen de Britten en de Afrikanen oplaaide en daarmee ook het begin van de rassenscheiding inluidde. De apartheid is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de littekens zijn nog duidelijk zichtbaar in het Apartheid Museum, een paar kilometer buiten Johannesburg. Maar ook in Constitution Hill, dat als gevangenis dienst deed tijdens het Apartheidsregime. Onder andere Ghandi en Mandela hebben daar gevangen gezeten. Vandaag de dag is Johannesburg een zakenstad met grote import- en exportbedrijven. Het is een plek waar arm en rijk naast elkaar leeft. En helaas is de stad berucht om de vele criminaliteit.

➸ Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

bezoek aan Johannesburg

Je bezoek aan Johannesburg plannen

Is dat een reden om een bezoek aan Johannesburg te schrappen tijdens je reis? Nee! De problemen waarmee Johannesburg kampt, heersen net zo goed in andere Zuid-Afrikaanse steden als Kaapstad en Durban. Voor al deze plekke geldt: gebruik je gezond verstand, ga naar zonsondergang niet alleen de straat op en gebruik alleen taxi’s om je te verplaatsen en vermijd wijken waar je als toerist helemaal niets te zoeken hebt. Kortom: ‘regels’ die eigenlijk voor heel veel grote steden wereldwijd gelden en geen reden om je af te laten schrikken. Plan in plaats daarvan een trip langs alls highlights tijdens je bezoek aan Johannesburg, want daarvan zijn er genoeg. De reisexperts van Riksja Travel Zuid-Afrika kennen de stad inmiddels als geen ander en hebben de leukste plekken opgenomen in hun individuele rondreizen door Zuid-Afrika. Overweeg jij ook zo’n reis? Schrijf deze vier must do’s dan maar vast op!

MUST DO’S

 

1. Slapen in Maboneng

De wijk Maboneng is de hipste en meest levendige wijk van Johannesburg: trendy eettentjes, streetart, boetiekjes en rooftoprestaurants schieten hier als paddenstoelen uit de grond. In dit nieuwe Johannesburg wil je slapen! En dan te bedenken dat een paar jaar terug dit stadsdeel er nog verwaarloosd bij lag, met leegstaande loodsen, vervallen panden en veel criminaliteit. Maar daar kwam verandering in, dankzij ontwikkelaar Jonathan Liebmann, die in 2008 een aantal pakhuizen kocht en deze samen met architect Enrico Daffonchio omtoverde tot de culturele broedplaats die nu Arts on Main heet. Vele investeerders volgden. Nog steeds zie je wel het ruige en historische uiterlijk van vroeger, maar de plekken worden nu opgevrolijkt met kleurrijke schilderingen, galeries en gezellige koffietentjes. Vandaag de dag worden nog steeds panden als project opgekocht, maar dat mag enkel op de voorwaarde dat de huidige bewoners er niet uitgezet worden. Dat zorgt er ook voor dat de oorspronkelijke bewoners het project met open armen verwelkomen.

bezoek aan Johannesburg

2. Slenteren door township Soweto

Soweto staat voor South Western Townships en is het grootste township van Zuid-Afrika. Het is ontstaan tijdens de apartheid, toen Johannesburg zelf alleen voorbestemd was voor blanken en de zwarte bevolking er maar buiten moesten gaan wonen. Het werd in 1976 het toneel van een grote studentenopstand. Ook Nelson Mandela en Desmond Tutu hebben in Soweto gewoond. Inmiddels bestaat het gebied niet meer alleen uit golfplaten en krotten. De ‘buitenstad’ is door de jaren heen enorm veranderd en kent ook goede wijken met nieuwbouw en zelfs hippe rooftopbars met dj’s en gezellige eettentjes. De inwoners omschrijven het leven in de townships als ‘Ubuntu’: een Zulu-woord dat zoveel betekent als ‘Ik ben, omdat wij zijn’. We raden je dan ook aan Soweto niet in een dagje te bezoeken, maar er ook een nacht te slapen. Je hebt er knusse bed & breakfasts waar je de wijk op een unieke manier kunt ervaren.

3. Op zaterdag eten op de Neighbourgoods Market

Valt je bezoek aan Johannesburg op een zaterdag? Ga dan naar de Neighbourgoods Market. In een parkeergarage vind je drie etages vol lokale lekkernijen; een ware belevenis om te zien en met live muziek is het sfeertje er altijd goed. Boeren verkopen hun delicatessen, van boerenworst, Malay Curry en craft beers tot oestersalades, ijs en dressings. Op zondag vind je bij Arts on Main een vergelijkbaar concept.

bezoek aan Johannesburg

3. Apartheid Museum bezoeken

Ga je naar Johannesburg, trek dan ook zo’n vier uur uit voor het Apartheid Museum. Van alle musea die we in Zuid-Afrika hebben gezien, vonden we deze toch wel het meest indrukwekkend. Al bij het kopen van een kaartje word je met je neus op de feiten gedrukt: op je ticket staat ‘blankie’ of ‘nie blankie’. En beide groepen hebben een eigen ingang. Het museum vol exposities over de apartheid raakt; sommige beelden zijn ronduit verschrikkelijk. Het is dan ook een geschiedenis die we nooit mogen vergeten. Wil je hierna nog meer weten over de apartheid? Bezoek dan aansluitend Constitution Hill.

bezoek aan Johannesburg


Als je alles hebt gezien, dan is Johannesburg ook een prima uitvalbasis om verder door te reizen naar Kruger National Park of het rustiger Pilanesberg National Park. Met Riksja Zuid-Afrika kun je je eigen reis samenstellen met bouwstenen. De Zuid-Afrikafanaten zijn zelf in het land geweest en adviseren je uit eigen ervaring!

Alvast beginnen met de voorpret? Bekijk dan al onze tips op de bestemmingspagina Zuid-Afrika.

Beeld Apartheid Museum: Raymond June
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!