tips voor Paaseiland

PAASEILAND | Een bezoek aan een van de meest mysterieuze bestemmingen op aarde

Ken jij het eiland vooral van de bizarre standbeelden? Er is nog veel meer bijzonders te ontdekken!

Het is een bestemming die tot de verbeelding spreekt. Dankzij de gigantische Maoi beelden is er een grote kans dat je Paaseiland herkent, maar wat weet je nu echt van deze bestemming? Reizigers die op rondreis door Zuid-Amerika gaan hebben het eiland vaak op hun wishlist staan. Wat is er allemaal te doen, hoe kom je er en waar moet je rekening mee houden? Freke zette er voet aan land tijdens haar wereldreis en helpt je aan een heleboel tips voor Paaseiland!

De ontdekking van Paaseiland

Paaseiland is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Het is ongeveer zo groot als Texel en compleet omringd door duizenden kilometers Stille Oceaan. Begrijpelijk dat de van oorsprong Polynesische bevolking hun eiland Te pito o te henua, de navel van de wereld, noemt. Polynesisch eiland of niet, Paaseiland behoort nu staatkundig tot Chili. Het eiland werd door de buitenwereld voor het eerst ontdekt op eerste paasdag 1722 door de Nederlander Jacob Roggeveen. Daarom is het eiland bij het grote publiek nu beter bekend onder de naam Paaseiland.

Veel mensen denken bij Paaseiland alleen aan de beelden. Maar er zijn ook kraters, vulkanen en je kunt er prachtig duiken!

De kleine 6000 inwoners wonen allemaal in het enige dorp en tevens hoofdstad van het eiland Hanga Roa. Er is een klein vliegveldje dat de enige verbinding met de buitenwereld vormt. Heeft je reis de bestemming Paaseiland, dan ben je altijd gebonden aan Chili of Tahiti; de enige plekken waarvandaan je dit eiland kunt bereiken. Leuk feitje: de enkele vluchtstrook van Paaseiland werd ook door NASA gebruikt als nood landingsbaan voor haar spaceshuttles. Omdat NASA zo veel geld heeft geïnvesteerd in de luchthaven kunnen er nu grotere vliegtuigen landen waardoor het toerisme meer op gang is gekomen.

tips voor Paaseiland

Het verhaal van de Moai beelden

Paaseiland staat tegenwoordig op de lijst van UNESCO werelderfgoed en mede daardoor is iedereen verplicht een entree kaartje te kopen voor het Nationaal Park bij aankomst. De kosten hiervoor zijn $60 en geldig voor een bezoek van vijf dagen. Over het gehele eiland staan Moai beelden of restanten hiervan. Van een enkel beeld net buiten Hanga Roa tot de vulkaan Rano Raraku met honderden exemplaren. Er zijn maar enkele wegen op het eiland en de beste manier je te verplaatsen is door het huren van een fiets, quad of auto. Het boeken van een tour over het eiland is ook mogelijk. Een gids voorziet je dan gelijk van achtergrondinformatie en handige tips voor Paaseiland en je verblijf op deze bijzondere bestemming.

Aanrader: bekijk de zonsopkomst bij Ahu Tongariki.

Er zijn een aantal theorieën over hoe de beelden zijn gemaakt, of wat ze voorstellen, maar hoe het echt zit blijft tot op heden een raadsel. De beelden zijn immens groot en hebben een mysterieus karakter. Aanrader is om de zonsopkomst mee te maken bij Ahu Tongariki. Hier staan vijftien gigantische beelden op een rij die allen met hun rug naar de zee staan. Wanneer je deze beelden uit het donker ziet opduiken wordt het mysterie van Paaseiland alleen maar groter.

tips voor Paaseiland

Wandelen tussen kraters en vulkanen

Veel mensen komen naar Paaseiland voor de beroemde beelden, maar er is nog veel meer moois te zien. Het eiland heeft bijvoorbeeld ook verschillende vulkanen die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn. De Moai beelden werden uit vulkanisch gesteente gemaakt en bij het mooie kratermeer Ranau Kau vind je resten van wat huizen moeten zijn geweest. Een van de leukste tips voor Paaseiland is om vanuit Hanga Roa via een prachtige route omhoog te lopen naar dit kratermeer. Omdat er zo weinig wegen zijn en zoveel mooie vulkanen en natuur, leent dit eiland zich perfect voor wandeltochten.

Snorkelen en duiken op Paaseiland

Het eiland rond geweest en nog wat tijd over? Het Anakena strand heeft hagelwit zand en als je hier je handdoekje spreidt lig je omringd door Moai beelden. En wat maar weinig mensen weten is dat Paaseiland ook heel geschikt is als duikbestemming. Voor de kust liggen twee mini eilandjes die ook ieder een rijke rol spelen in de mysterieuze geschiedenis. Rond de eilandjes kun je prima snorkelen maar het mooiste geheim ligt echter wat dieper onder water. Een van de Moai beelden is onder water terecht gekomen en kun je alleen bezoeken tijdens het duiken. Rond het kleine haventje in Hanga Roa zijn verschillende duikscholen gevestigd. Vergeet niet op zoek te gaan naar de zeeschildpadden wanneer je rondloopt bij de haven!

tips voor Paaseiland

Accommodatie op Paaseiland

Wanneer je vooraf accommodatie boekt word je hartelijk ontvangen bij aankomst op de luchthaven met een bloemenketting. Niet vooraf geboekt? Dan is er direct op de luchthaven voldoende keus uit accommodaties, want hoe afgelegen het hier ook is: slapen kan je er in hotels, hostels én op campings. Reis je in het hoogseizoen, neem dat het zeker voor het onzekere en zorg dat je je bed al bemachtigd hebt. Om te weten waar je precies uit kunt kiezen, kan je het beste websites als booking.com, Tripadvisor en Lonely Planet checken. Daar vind je een overzicht met de beste accommodatie tips voor Paaseiland.

Beste reistijd en klimaat

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere reisbestemming? Omdat het eiland zo afgelegen ligt is het bijna niet te doen om vanuit Nederland ‘even op en neer’ te reizen. Een bezoek kun je daarom het beste combineren met een reis naar Chili of eventueel Tahiti. In principe is Paaseiland het hele jaar door goed te bezoeken. De minste regenval is echter van december tot maart. In deze periode is het raadzaam accommodatie vooraf te boeken omdat het dan wel drukker is op het eiland. Is Paaseiland een onderdeel van je rondreis door Chili, houd er dan rekening mee dat je met veel verschillende klimaten te maken krijgt. In het noorden kan het boven de 25 graden zijn, terwijl het in de Andes en Patagonië kan vriezen.

En wat pak je dan in voor een rondreis met zo’n uiteenlopend klimaat? Een van de gouden tips voor Paaseiland en Chili in het algemeen, is laagjes! Zo houd je het namelijk compact en lichtgewicht. Bezoek outdoorwinkels om verschillende opties te bekijken en houd webshops in de gaten voor goede deals. De outdoorkleding van engelbert strauss is bijvoorbeeld een goede keus. Hun warmte-kledinglijn heeft kwalitatieve en toch betaalbare items die je heel goed als laagjes kan dragen. Must haves voor in je backpack zijn een strak aansluitende laag en een goede fleece en/of windstopper. Lees ook onze tips voor het slim inpakken van je backpack om echt efficiënt te reizen!

tips voor Paaseiland

Meer Chili? Lees Freke’s verslag van San Pedro de Atacama

Meer praktische tips voor Paaseiland

Vooraf een visum aanvragen is voor Paaseiland niet nodig. Omdat het eiland officieel bij Chili hoort krijg je bij aankomst een stempel van Chili in je paspoort. Vanwege de toch wel bijzondere ligging kun je op het postkantoor in Hanga Roa je paspoort laten stempelen met een echte Paaseiland stempel. Een mooie tastbare herinnering aan dit unieke eiland! Hoe lang moet je voor het eiland uittrekken? We zeiden het al: Paaseiland is zo groot als Texel. Tenzij je echt grote plannen hebt hier, is een verblijf van een paar dagen voldoende. De vliegreis ernaartoe is echter duur, dus neem wel een beetje de tijd om van je verblijf te genieten. Wij raden 4 dagen aan.

Budget tips voor Paaseiland:

Helaas helaas, Paaseiland is alles behalve een goedkope bestemming. Om te beginnen al de reis er naartoe. Ook accommodaties en tours zijn behoorlijk prijzig. Hoe je het dan toch betaalbaar houdt?
➸ Vermijd het hoog hoog hoogseizoen, van januari tot maart. Ook daarbuiten kan je hier prima reizen.
➸ Boek een camping, of anders een hostel en doe dit vooraf zodat je niet onnodig in een hotel moet slapen als de rest vol is.
➸ Voorkom dure tours en huur in plaats daarvan een auto of scooter en ga zelf het eiland rond. Houd er rekening mee dat je bij in ieder geval de grote verhuurbedrijven voor een scooter een motorrijbewijs nodig hebt. Goedkoper en bij goed weer ook een prima optie is het huren van een fiets, dat kan ‘al’ voor minder dan 20 USD per dag. Je mist op deze manier wel een gids die je mooie verhalen kan vertellen, dus doe genoeg research!
➸ Kies een accommodatie met gedeelde keuken (dat zijn er gelukkig veel!) en doe boodschappen op het vaste land. Sla houdbaar eten en snacks in zodat je veel geld bespaard op maaltijden in restaurants.
➸ Toch lekker uit eten? In Hanga Roa vind je restaurant Club Sandwich met simpel Chileens eten voor lage prijzen. En het is absoluut lekker!

Heb je zelf nog handige tips voor Paaseiland? Deel ze hieronder!

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!