tips voor Picardië

Frankrijk’s hidden gem: een roadtrip door Picardië

Een culturele outdoor bestemming

Picardië, doet dat niet direct een belletje rinkelen? Kan goed hoor, want met buren als Normandië en de Champagne-Ardennen is Picardië wel gewend aan een plekje in de schaduw. Maar met weidse landschappen, historische steden en een ligging op 4 uur rijden van Utrecht, is dit een topbestemming voor een roadtrip die nét even anders is. Onze tips voor Picardië!

  Cultuur & historie  
   

Hoofdstad Amiens en de drijvende tuinen

Een roadtrip door deze regio begint misschien wel het beste in Amiens, de hoofdstad van Picardië. Een mooie historische stad met als grote blikvanger de reusachtige kathedraal de Notre-Dame. Jules Verne, die oorspronkelijk uit Nantes kwam, woonde bijna zijn hele leven hier, tot zijn dood in 1872.

Een van de leukste tips voor Picardië is een bezoek aan Les Hortillonnages. Deze historische drijvende tuinen liggen op steenworp afstand van het oude centrum van Amiens. Het gebied dateert uit de Romeinse tijd, toen het een groot moerasgebied was en de Romeinen delen drooglegden voor het verbouwen van groenten. Tegenwoordig bestaat het gebied uit honderden drijvende tuinen waar je met een boottocht vanuit de stad doorheen kan varen.

tips voor Picardië

Oorlogsgeschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er in Picardië zware veldslagen uitgevochten, met als bekendste de Slag aan de Somme, die in juli 1916 plaatsvond. In heel de regio zijn plekken te vinden die herinneren aan dit stukje geschiedenis, zoals begraafplaatsen, monumenten en musea. Liefhebbers van oorlogsgeschiedenis moeten zeker langs het Thiepcal Memorial en het Eerste Wereldoorlog Museum in Péronne, gevestigd op de voormalige frontlijn.

tips voor Picardië

Lieflijke dorpen en oude kastelen

Maak je een roadtrip door Picardië, neem dan ook de tijd om langs de vele dorpjes te rijden. Naast Amiens kent de regio namelijk talloze mooie en historische plaatsen die de moeite waard zijn. Chantilly bijvoorbeeld, met haar beroemde chateau, en Gerberoy dat bekend staat als een van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk, met een notering op de officiële lijst van ‘Les plus beaux village de France’. Verspreid door de mooie landschappen tref je kastelen en abdijen, met name in het departement Ainse. Lekker rondrijden dus en véél tussenstops maken!

  Outdoor & natuur  
   

Franse Wadden

Naast cultuur en historie, zijn er ook genoeg tips voor Picardië op het gebied van natuur. Zo kent Picardië een gebied dat vergelijkbaar is met onze eigen Wadden, namelijk de Baai van Somme. In deze moerassige rivierdelta kijk je je ogen uit naar wilde paarden, bijzondere vogelsoorten en de waanzinnig mooie natuur. Trek er op eigen houtje op uit voor een flinke wandeling of ga met een gids mee om wad te lopen. Misschien zie je zelfs zeehonden!

tips voor Picardië

Hiken en mountainbiken

Met duizenden kilometers aan wandel- en fietsroutes, kan je je hier weken vermaken. Van korte wandelingen tot meerdaagse hikes en van bossen naar duinen en mooie dorpen. Onderweg overnacht je bijvoorbeeld in kleinschalige B&B’s, zet je je tentje op bij een van de vele campings, of kies je voor een natuuraccommodatie zoals chalets of zelfs boomhutten. Mountainbikers zijn in Compiègne aan het juiste adres: de bossen strekken zich hier uit over 15000 hectare!

Strand en zee

Doen de noordelijke kusten van Frankrijk jou vooral aan Normandië denken? Ook Picardië ligt aan zee! Met 80 kilometer aan kustlijn, zandstranden en ruige kliffen, is een dagje aan zee hier spectaculair mooi. Langs de kustlijn liggen verschillende badplaatsen, zoals Mers-les-Bain. Als je hier buiten het hoogseizoen komt tref je de mooie boulevard en brede stranden aan in alle rust. Een andere tip is het stukje tussen Cayeux-sur-Mer en Ault. Hier vind je prachtige krijtrotsen!

tips voor Picardië

Meer tips voor Picardië + WIN een verblijf!

Zie jij jezelf wel een paar dagen genieten van het goede leven in Picardië? Laat de voorpret dan vast beginnen door je te abonneren op het mooie, Nederlandstalige magazine Esprit de Picardië. Een abonnement is helemaal gratis en met je inschrijving maak je ook nog kans op een verblijf in Picardië voor twee personen. Je overnacht in een huisje op een privé-eiland, in het hart van de drijvende tuinen van Amiens. Tof! Abonneer je hier.

tips voor Picardië

Beeld: Tourisme Alba Bay, Vincent-Colin, Nicolas Bryant
Naline Roodbeen
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!