Zelfstandig reizen in Mongolië? Met deze tips ga je het avontuur tegemoet!
Mongolië is een land van uitgestrekte steppen, eindeloze woestijnvlaktes en prachtige ongerepte wildernis. Het is ook één van de dunst bevolkte landen ter wereld, waar wegen nauwelijks meer zijn dan een paar sporen in het zand en waar de infrastructuur voor toerisme nog compleet in de kinderschoenen staat. Dit betekent dat zelfstandig reizen in Mongolië soms voor de nodige uitdagingen kan zorgen. Wil je toch het avontuur opzoeken zonder vast te zitten aan dure groepsreizen of privéchauffeurs, dan zul je de nodige dosis vindingrijkheid moeten opbrengen. Gelukkig heb ik een aantal tips om je te helpen bij zelfstandig reizen in Mongolië!
Kies je avontuur
Mongolië is groot. Erg groot. Wat op de kaart kan lijken op een aangenaam ritje is al snel een 15 uur durende beproeving over brokkelig asfalt en zandwegen. Om te voorkomen dat je bij zelfstandig reizen in Mongolië voornamelijk in een bus of auto zit, is het handig om vooraf duidelijk te hebben welke regio(s) je wilt bezoeken. Worden het de noordelijke bossen rond het Khovsgol meer, de wilde Altai bergketen of toch de zandvlakten van de Gobi-woestijn?
Een handig feitje om te weten is dat Mongolië waarschijnlijk de meeste reisbureaus per inwoner heeft. Als iemand die alles zelfstandig regelt op reis wil je hier misschien niets mee te maken hebben, maar in veel gevallen zijn deze reisbureaus de enige manier om iets te ondernemen wanneer je eenmaal in jouw gekozen regio bent. Onderzoek vooraf wat iedere regio te bieden heeft en houd er rekening mee dat op de grotere provinciestadjes na er nauwelijks verbindingen met openbaar vervoer zijn!
TIP: Zorg er voor dat je je berggids of trektocht te paard niet van tevoren online boekt, maar bespaar jezelf veel geld en ga ter plaatse op zoek naar de beste deals. Op deze manier kun je de aangeboden activiteiten ook beter afstemmen op je eigen reisplannen zonder meteen vast te zitten aan een meerdaagse groepsreis!
Pak de bus
En dat brengt ons op het volgende punt: het openbaar vervoer in Mongolië. Er is één treinverbinding, de Trans-Mongolië Express, op een enkel spoor van Sukhbaatar in het noorden via de hoofdstad Ulaanbaatar naar de grens met China in het zuiden. Het aantal haltes dat je hiermee kunt bereiken is dus beperkt. Op binnenlandse vluchten naar de meest afgelegen uithoeken van het land na zijn je enige reisopties dure privé-chauffeurs of regiobussen. Als je hebt gekozen voor zelfstandig reizen in Mongolië dan kies je uiteraard de avontuurlijke én goedkopere bus!
Vanuit Ulaanbaatar vertrekken er dagelijks bussen naar de meeste grotere provinciestadjes. Populaire bestemmingen zijn Mörön voor tochten naar het noordelijke Khovsgol meer, Tsetserleg voor Centraal-Mongolië en Dalangadzad als basis voor trips naar de Gobi-woestijn. De gemiddelde reistijd voor bovenstaande buslijnen is ongeveer 10 uur. Voor kortere afstanden kun je vaak een minibus nemen vanaf marktplaatsen in de kleinere steden. Deze busjes vertrekken vaak pas wanneer de chauffeur vindt dat hij genoeg passagiers heeft, wat soms kan betekenen dat je met 16 personen in een busje wordt gepropt. Onderdompeling in de lokale levenswijze gegarandeerd!
➸ Meer tips van Roel: 6 x doen in Ulaanbatar
Zorg voor goede uitrusting
Of je nu dagenlang door de wildernis gaat trekken of vanuit het comfort van je hotel de omgeving gaat verkennen, zelfstandig reizen in Mongolië vraagt veel van je spullen. Stof, hete zon en onweersbuien wisselen elkaar af in de zomer, en in de winter zakt de gemiddelde temperatuur naar een fijne 30 tot 40 graden onder nul.
Wat je geplande avontuur ook is, je gaat er een stuk beter van genieten wanneer je de juiste spullen meeneemt. Goede wandelschoenen, een stevige rugzak, een warme slaapzak (ook in de zomer!) en geschikte seizoenskleding moeten dan ook zeker op je paklijst staan. Mocht je toch iets vergeten zijn, dan heeft Seven Summits als enige outdoorwinkel in Ulaanbaatar de meeste basisbenodigdheden in huis. Verwacht echter niet te veel van het lokale aanbod en regel de juiste spullen voordat je vertrekt.
Pak de fiets
Een steeds populairder wordende manier van reizen is om op een stevige fiets Mongolië te verkennen. Zorg voor getrainde beenspieren, laad je spullen op je stalen ros en gaan! Koop een fiets waarmee je makkelijk ‘offroad’ gaat, aangezien de wegen niet altijd even veilig (of aanwezig!) zullen zijn. Maar de grootste uitdaging van fietsen door Mongolië is je aandacht op de weg te houden met al die uitgestrekte natuurpracht om je heen! Een goede mountainbike kost je tussen de 100 tot 200 euro in Ulaanbaatar. En wanneer je je fiets goed verzorgt, kun je hem vaak makkelijk ook weer verkopen aan het einde van je reis!
Bezoek een nationaal park
Na uren- of dagenlang door open vlaktes gereisd te hebben wil je misschien wel even iets anders zien dan heuvels en gras. Dit kan moeilijk zijn; het land is groot en interessante bestemmingen liggen vaak ver uit elkaar. En zelfstandig reizen in Mongolië betekent dat je waarschijnlijk ook geen gids hebt ingehuurd om je van dagelijks reisadvies te voorzien. Een goede manier om toch gegarandeerd te zijn van unieke natuur en adembenemende uitzichten is om een van de vele nationale parken te bezoeken.
Deze min of meer beschermde natuurgebieden bestaan om een reden; meestal zijn ze opgericht om een uniek stuk natuur of belangrijk historisch gebied te behouden, dus er is altijd iets speciaals te zien en te beleven! Je mag hier overigens gewoon doorheen wandelen, fietsen, paardrijden en kamperen. Neem een bus naar een nabijgelegen dorp, slinger je rugzak op je rug en geniet een paar dagen van weidse valleien, ruige bossen of wilde berggebieden waar de lokale bevolking slechts uit nomaden, adelaars en wolven bestaat.
Volg een rivier
Met een overheersend droog klimaat kan het vinden van geschikte waterbronnen een probleem zijn. Een makkelijke en veilige manier om zelfstandig door Mongolië te reizen is om in de buurt van rivieren te blijven. Met name in de natte zomermaanden worden deze waterwegen gevoed door talloze stroompjes en beekjes waaruit je meestal geschikt drinkwater kunt halen. Neem in ieder geval een waterfilter mee wanneer je een trektocht gaat maken!
Nog een reden om voornamelijk rivieren te volgen is dat nomaden vaak ook in de buurt van water te vinden zijn. Misschien word je wel uitgenodigd om een kop Tsüütei Tsai (melkthee) te drinken!
Maak vrienden
Misschien heeft die gezellige restauranteigenaar in Ulaanbaatar wel familie op het platteland die jou voor een leuke prijs een trektocht te paard kunnen aanbieden? Of misschien ontmoet je een aantal andere reizigers die naar dezelfde bestemming reizen, en kun je de kosten voor het vervoer delen door samen een busje te huren? Of het nu lokale herders of medereizigers zijn, hoe meer mensen je kent des te meer opties heb je om Mongolië te verkennen. Dat is namelijk waar het in dit land vaak om draait: persoonlijke contacten helpen je verder dan je zou denken.
Zelfstandig reizen in Mongolië betekent gegarandeerd avontuur
Mongolen leven in het moment; plannen staan nooit vast, maar kunnen altijd veranderen. Deze houding is noodzakelijk in een land waar de soms extreme omstandigheden je planning overhoop gooien. Stel je verwachtingen bij en sta open voor het aanpassen van je plannen. Een auto kan zomaar besluiten kapot te gaan middenin de wildernis, de bus kan flinke vertraging hebben of zware onweersbuien kunnen je geplande trektocht serieus in problemen brengen. Go with the flow en probeer altijd een plan B te hebben. Zelfstandig reizen in Mongolië kan uitdagend zijn, maar naar mijn ervaring leiden kleine tegenslagen vaak tot mooie spontane avonturen!