tips voor Zhangjiajie

De Chinese natuur op haar mooist: Tips voor Zhangjiajie National Forest Park

Op pad in het mystieke karstgebergte

Bij het plannen van je volgende verre reis denk je waarschijnlijk niet meteen aan China als mogelijke bestemming. Het gigantische land is nog niet enorm in trek bij de gemiddelde Westerse backpacker, terwijl het zo veel te bieden heeft! Voor wie houdt van indrukwekkende natuurgebieden is China de place-to-be. Een van de meest unieke Chinese berglandschappen vind je in het Zhangjiajie National Forest Park. Ik ontdekte dit gebied tijdens een rondreis door China en deel mijn tips voor Zhangjiajie!

Avatar Mountains

Als je Zhangjiajie intikt op Google, zou het kunnen dat de afbeeldingen van het nationaal park je bekend voorkomen. Het maanlandschap Pandora uit sciencefictionfilm Avatar (2009) met de zogenaamde ‘floating mountains’ is geïnspireerd op het karstgebergte in Zhangjiajie National Forest Park. Sinds de film verscheen trekt het nationaal park dan ook veel toeristen die de Avatar Mountains in het echt willen bewonderen. Filmkenner of niet, het sprookjesachtige park is een bezoek meer dan waard, want nergens ter wereld vind je een gebied als dit.

nergens ter wereld vind je een gebied als dit

Zhangjiajie is een stadsprefectuur in het noordwesten van de zuidelijke provincie Hunan. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen het nationaal park van Zhangjiajie, dat gelegen is in het Wuling-gebergte. Het karstgebergte bestaat uit duizenden zandstenen zuilen, waarvan sommigen meer dan 200 meter hoog zijn. De pilaarachtige rotsstructuur ontstond als gevolg van eeuwenlange erosie. De zuilen worden omringd door diepgroene bossen en verhullen zich in het laagseizoen regelmatig in dichte mist, wat een mysterieus en spannend zicht oplevert.

tips voor Zhangjiajie

Tips voor Zhangjiajie: waar te verblijven?

Als je het Zhangjiajie National Forest Park bezoekt kun je ervoor kiezen om eerst kort in Zhangjiajie stad te verblijven. In de stad ligt een klein vliegveld dat je vanuit verschillende andere steden in China kunt bereiken. Zo vloog ik hier bijvoorbeeld heen vanuit Beijing. In Zhangjiajie stad vind je het startpunt van de kabelbaan naar Tianmen Mountain, waar je onder andere kunt wandelen over spannende klifpaden en de Tianmen Cave kunt bekijken. Het is verstandig om tickets voor de kabelbaan een dag van te voren te kopen. Na een of twee dagen in Zhangjiajie stad kun je de bus pakken naar Wulingyuan, de échte uitvalsbasis van het national park.

Voor zo’n twee euro brengt de bus je binnen een uur van Zhangjiajie naar Wulingyuan, wat grenst aan de toegangspoort van het Zhangjiajie National Forest Park (Wulingyuan Scenic Area). Bij die poort kun je een 4-daagse toegangspas voor het park kopen, waarmee je toegang krijgt tot verschillende eco-bussen die je naar allerlei plekken binnen het park kunnen brengen. Let op: voor attracties zoals de Bailonglift of kabelbanen betaal je extra. Zoek je nog budget tips voor Zhangjiajie? In Wulingyuan ligt het Destination Youth Hostel, op 5 minuten lopen van de toegangspoort!

tips voor Zhangjiajie
Opgepast voor de vele Makaken; ze zien er schattig uit maar voordat je het weet ben je je eten kwijt…

Visum voor China
Voor China heb je een visum nodig en wil je dit zelf regelen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC) in Den Haag, dan is dit een tijdrovende procedure. De kosten van het visum zijn €126,55. Makkelijker, sneller en níet duurder is om het e-visum China bij het Nederlandse visumbureau Evisumservice.nl aan te vragen. Hier heb je je aanvraag binnen 5 minuten gedaan, kan je betalen via iDeal en krijg je het visum binnen 10 werkdagen toegestuurd. Lees bij de aanvraag goed de vereisten voor het visum door, zo dien je bijvoorbeeld een bevestiging van je vluchten en overnachtingen te kunnen laten zien. Tip: check ook hun lijstje met alle Chinese bezienswaardigheden!

➸ Check ook onze andere praktische informatie voor je reis naar China

Glazen attracties

In 2016 werd een hangbrug van 385 meter lang met een deels glazen bodem geopend voor publiek. De glazen brug bevindt zich op 300 meter boven de grond in een kloof tussen twee bergen. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees dus! In het hoogseizoen trekt de brug dagelijks zo’n 8000 bezoekers en kun je soms best lang wachten op je beurt, er mogen namelijk maximaal 800 bezoekers tegelijkertijd op de brug staan.

Nog zo’n populaire attractie in het nationaal park is de Bailonglift, door het Guiness Book of Records erkend als hoogste openluchtlift ter wereld, van maar liefst 330 meter hoog. Met een beetje geluk heb je vanuit de glazen lift een prachtig uitzicht over omliggende bergen terwijl je langs een rotswand omhoog zoeft naar de top van zo’n berg. Dat beetje geluk heb je wel nodig, want ook de lift trekt duizenden bezoekers per dag in het hoogseizoen en met pech sta je ergens achterin op het liftplateau, tussen tientallen dringende Chinezen, zonder uitzicht. Ach, het gaat om de ervaring!

tips voor Zhangjiajie
Met of zonder zon: Zhangjiajie maakt hoe dan ook indruk!

Tips voor Zhangjiajie ’s mooiste wandelingen

Wandelfanaten kunnen hun hart ophalen in het Zhangjiajie National Park. Zo kun je bijvoorbeeld een eco-bus nemen naar het startpunt van de Tianzi Mountain Cable Car, voor een verbluffende tocht door de bergen, naar de top van Tianzi Mountain. Daar stap je vervolgens weer in de bus voor een korte rit naar Helong Park, waar je begint aan een flinke wandeling naar beneden langs allerlei uitzichtpunten, waaronder Three Sisters Peaks en de Ten Mile Natural Gallery.

Liever wat dichter bij de grond blijven? Dat kan ook, met een prachtige wandeling langs de Golden Whip Stream. Tijdens die wandeling bewonder je het indrukwekkende karstgebergte met beide voeten veilig op de grond. Neem een eco-bus naar het startpunt van de wandeling, de halte Water Winding Four Gates, en wandel vervolgens tot je de bushalte National Forest Bus Station bereikt.

tips voor Zhangjiajie

In het hoog- of laagseizoen naar Zhangjiajie National Forest Park?

Het is lastig te zeggen wanneer de beste tijd is om Zhangjiajie National Forest Park te bezoeken. Zo ging ik zelf in het laagseizoen (februari) en was het gebied relatief rustig, vooral ‘s ochtends. Daardoor hoefde ik niet in de rij te staan voor de Bailonglift, bijvoorbeeld, terwijl je in het hoogseizoen soms uren staat te wachten op een ritje naar boven dat zo’n 20 seconden duurt. Echter is het park wel op z’n mooist als het weer een beetje meezit, anders komt het al snel voor dat je uitzicht belemmerd wordt door regen en mist, wat tijdens mijn bezoek helaas vaak het geval was. Het verstandigst lijkt mij dus om aan het begin of eind van het hoogseizoen te gaan.

Vast een voorproefje van je bezoek aan Zhangjiajie? Check dit filmpje!

Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

One thought on “De Chinese natuur op haar mooist: Tips voor Zhangjiajie National Forest Park”

Wat vind jij? Laat van je horen!