Titanic in Belfast

Een reis langs het erfgoed van de Titanic in Belfast

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland, de stad van The Troubles, van zo’n 25.000 studenten en de altijd vriendelijke Ieren. Maar wist je ook dat het Belfast is waar de legendarische Titanic werd gebouwd? De bouw van dit enorme gevaarte bracht werkgelegenheid en welvaart naar de Ierse stad. De inwoners gloeiden van trots om het schip dat tijdens de bouw aan hun skyline prijkte. Maar het tragische einde van de Titanic liet ook haar thuishaven niet ongeroerd. De stad van de scheepsbouw verloor haar status en de beroemde scheepshelling werd verlaten. Maar de tijden zijn veranderd. Belfast heeft haar geschiedenis omarmt en als bezoeker kan je niet meer om dit stukje iconische historie heen.

Belfast en de Titanic

Het is bijna niet voor te stellen dat Belfast decennia lang de Titanic diep heeft weggestopt. Wie nu de stad bezoekt struikelt over de geschiedenis van het iconische schip. Met een heus Titanic Quarter, een award winning museum en tours die je mee terug nemen in de tijd, is de Titanic nu een van de grootste trekpleisters van Belfast. En terecht, want dit stukje geschiedenis brengt nog altijd de meest bijzondere verhalen met zich mee. Tijdens een bezoek aan de stad kun je de vele musea, monumenten en historische locaties bezoeken die open zijn voor het publiek. Wij noemen hieronder onze favorieten tijdens een stedentrip Belfast. Meer weten? Voor wie echt diep in de Titanic geschiedenis wil duiken, is er in Belfast nog veel meer te zien en doen. Op de website van Visit Belfast vind je alle opties op een rijtje, plus heel veel extra informatie over een bezoek aan deze leuke stad!

Bezoek Titanic Belfast

Het is een museum zoals je ze niet vaak tegenkomt. De Titanic Belfast, een reusachtig gebouw vlakbij het stadscentrum, is onmogelijk te missen. Van buiten is het een architectonisch hoogstandje, van binnen een museum van wereldformaat. Geen wonder dat het in 2016 uitgeroepen werd tot ‘World’s leading tourist attraction’. Binnen word je op interactieve wijze meegenomen door de hele geschiedenis van de Titanic; van de bouw in Belfast tot het vertrek en de ondergang. Je kunt luisteren naar verhalen van de passagiers – kippenvel gegarandeerd – en met name het eerste gedeelte geeft je een goed beeld van de impact die de bouw van de Titanic had op het leven van de inwoners in Belfast. En of je nu fan van de filmklassier bent of niet; in dit museum krijg je bij vlagen het idee dat je zelf aan boord van het schip bent, en dat is toch wel heel indrukwekkend.

Aan boord van de SS Nomadic

Vanaf het museum wandel je zo door naar de SS Nomadic; op het eerste gezicht een miniatuur versie van de Titanic. Maar het is geen replica die je hier ziet. De SS Nomadic werd gebouwd om passagiers van en naar de Titanic te varen. Wandelend over het dek en door de verschillende vertrekken krijg je een idee hoe het destijds voor passagiers moet zijn geweest om aan het begin te staan van een legendarische overtocht.

Titanic in Belfast

Vaar door de haven

Een unieke kant van het verhaal ervaar je door aan boord te stappen van een boot in de haven van Belfast. Met de Titanic Boat Tours leer je niet alleen meer over scheepswerf Harland & Wolff, waar de Titanic vorm kreeg, maar ontdek je ook de stad van een totaal andere kant. Een gids vertelt je over de haven waar destijds 3000 locals werkten aan de bouw van het schip. Daarnaast vaar je door het Titanic Quarter én richting Musgrave Channel, waar je een goede kans hebt om zeehonden te zien!

Een stedentrip Belfast
Hoewel de Titanic inmiddels een hele hoop toeristen naar Belfast trekt, is er natuurlijk nog veel meer reden om naar deze Ierse stad af te reizen. De stad is wat ons betreft dan ook echt een aanrader voor een stedentripje. Vliegen naar Belfast kan je vanaf Amsterdam in 1 uur en 40 minuten. Ben je eenmaal daar, zet dan in ieder geval de volgende plekken op je to do lijstje:
➸ Ulster Museum: voor een goede indruk van de Noord-Ierse geschiedenis
➸ Botanical Gardens: heerlijk wandelen op een zonnige dag!
➸ Belfast Cathedral: Niet te missen tijdens een stadswandeling
➸ Muurschilderingen: een bijzonder kijkje in het ingrijpende verhaal van The Troubles. TIP: Doe een Black Taxi Tour!
➸ Belfast Castle: een stapje terug in de tijd op een prachtige plek
➸ Stadhuis: Een plaatje van een gebouw in Neo-Barok stijl. Vlakbij vind je ook het Titanic gedenkteken.

Titanic in Belfast

Ga op je eigen maritieme art tour

Een bijzondere manier om de stad te ontdekken is door je te verplaatsen tussen de verschillende Titanic kunstwerken die verspreid door Belfast zijn geplaatst. Van een reusachtige scheepsromp in Titanic Quarter tot masten in het stadscentrum en sculpturen van havenwerkers in Oost-Belfast; elk kunstwerk vertelt je een verhaal over de maritieme geschiedenis van Belfast én laat je bijzondere plekken in de stad zien.

Ontdek de stad en geschiedenis per fiets

De Titanic locaties behoren tot de highlights van Belfast, maar er is natuurlijk meer. Tijdens een fietstour met gids ontdek je op een leuke manier al deze plekken. In zo’n 3 uur fiets je niet alleen langs Titanic Quarter maar bezoek je bijvoorbeeld ook de historische kathedraal van Belfast en de altijd levendige St. Georges Market. Ga je liever zelf op pad? Je kunt op verschillende plekken in de stad fietsen huren. Een ander leuk alternatief is het volgen van de Titanic Trail (te voet) die begint in hartje centrum en eindigt in het Titanic Quarter, waar je bijvoorbeeld aansluitend een bezoek aan het museum kunt brengen.

Titanic in Belfast

Sta stil bij Titanic Memorial Garden

Heb je van het museum nog geen rillingen gekregen, dan hier wel. Tussen al het spektakel rondom de bouw van dit baanbrekende schip zou je namelijk haast vergeten dat 1512 passagiers en medewerkers nooit meer levend aan land zijn gekomen. In de Titanic Memorial Garden, gelegen bij het gemeentehuis van Belfast, vind je een mooie tuin en gedenksteen waarop alle namen van de overledenen zijn geschreven.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!