Top 10 beste reisboeken voor in je backpack
Vanuit je hangmat of voor onderweg: van deze boeken worden wij blij!
Wat is er fijner dan na een uitputtende hike, te ontspannen met een kokosnoot in je ene hand en een steengoed reisboek in de andere? Chillen in je hangmat of op het strand, of zelfs, in het geval van redacteur Liv, met uitzicht over de Himalaya. Dit zijn de favoriete reisboeken van de redactie!
1. Into the wild – Jon Krakauer
Misschien wel de bekendste reisfilm van de afgelopen jaren. Niet iedereen weet dat Into the wild gebaseerd is op een boek dat het waargebeurde verhaal vertelt van Chris McCandless. Een rechtenstudent die zijn leven achterlaat en er met een rugzak in een oude bus vandoor gaat. Favoriet van Naline: “Wat mij betreft dé klassieker onder de reisboeken. Ik las hem in één dag ademloos uit, liggend in een hangmat van mijn homestay in het binnenland van Laos. Het verhaal en de lading van de woorden ‘into the wild’ zijn me nog de hele reis bijgebleven.” En ook redacteur Liv is fan: “Ik heb Into the wild voor het eerst gelezen in Nepal, hoog in de Himalaya. Het boek had ik al die tijd al bij me, maar ik wilde het bewaren voor daar. Het bleek de perfecte tijd en plaats te zijn.”
2. Tune in Tokyo: the gaijin diaries – Tim Anderson
Als buitenstaander je weg vinden in de Japanse cultuur is nog niet zo makkelijk. Dit ondervond Tim Anderson (Tim-san in Tokyo) aan den lijve toen hij als lange Amerikaan naar Tokyo verhuisde om daar Engelse les te gaan geven op een talenschool. Maartje: “Het boek bestaat uit zestien hilarische verhalen die Tim’s reis door de wondere wereld die Japan heet, beschrijven. Hij vertelt over de culturele verschillen, Japanglish, en zijn carrière als violist en drummer in een experimentele Japanse noiseband. Grappig en zeer herkenbaar voor iedereen die ooit in Japan is geweest.”
Lees ook: De 10 beste reisfilms
3. Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema
Miss yellow hair, hello! beschrijft de rauwe en absurde avonturen van reisjournalist Iris Hannema. Het is het favoriete boek van Janneke en Berber. Janneke: “Ik vond Miss yellow hair, hello! echt heerlijk om te lezen. Ik kon mijn boek bijna niet wegleggen en had hem dus ook zo uit! Iris schrijft lekker straight to the point en ik zag bepaalde situaties gewoon helemaal voor me. Reizen is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Begin je net met backpacken? Wacht dan even met het lezen van dit (anti)reisboek tot na je eerste reis.”
4. De paardenjongen – Rupert Isaacson
In 2009 kwam de documentaire The horse boy uit. De film werd talloze keren bekroond en het boek staat niet voor niets al jaren in de Amerikaanse bestseller-lijsten. Het is het favoriete reisboek van Daisy: “De paardenjongen is een prachtig boek over een vader die samen met zijn zwaar autistische zoontje en vrouw naar Mongolië afreist. Zijn zoontje maakt slecht contact net de buitenwereld maar reageert heel goed op paarden. Daarom reist het gezin naar de nomadenstammen in Mongolië, die nog volgens oude rituelen samenleven met paarden. Vader (die het boek ook schreef) en zoon beleven een bijzondere reis waarbij ze de therapeutische kracht van paarden ontdekken. Echt een heel mooi boek over een bijzondere reis.”
5. Down under – Bill Bryson
Bill Bryson is de meester van de reisboeken en één van de populairste schrijvers in de UK. Verguisd door recensenten, maar lezers zijn dol op hem. Marije: “Bill Bryson heeft briljante reisboeken geschreven over onder andere Australië (Down Under), Amerika (A Walk into the Woods) en Groot-Brittannië (Notes from a Small Island). Niet altijd geschikt om in openbare ruimtes of te lezen, want de kans is groot dat je regelmatig in lachen uitbarst…”
6. Robinson Crusoë – Daniel Defoe
Deze klassieker mag niet ontbreken in onze top tien beste reisboeken. Éen van de favorieten van Maartje: “Dit avontuurlijke boek is al bijna driehonderd jaar oud maar leest als een trein. Iedereen kent het verhaal van Robinson Crusoe, die schipbreuk lijdt en op een onbewoond eiland terecht komt. Maar weinig mensen hebben het boek ook echt gelezen. Doen! Zeker als je zelf op vakantie bent op een afgelegen tropisch eiland. Het is niet voor niets een van de meest gelezen én vertaalde boeken ooit!”
7. The art of travel – Alain de Botton
De reis- en toeristenindustrie is één van de grootste industrieën ter wereld, er gaan triljoenen in om. De moderne mens, die telkens op andere plaatsen wil zijn, heeft de middelen om zijn reisverlangens direct te bevredigen. Maar vallen de meest exotische droombestemmingen dan nooit tegen? Maartje: “Dit boek is een filosofische benadering van reizen. Aan de hand van oude dichters, filosofen en kunstenaars wijdt de Botton ons in, in de ware kunst van het reizen. Wat zijn de motieven van een reiziger? Waarom zijn half lege cafés en treinreizen zo geweldig? En waarom moet je je camera soms in je tas laten en een tekening maken van het landschap dat je voor je ziet, zelfs als je niet goed kunt tekenen?”
8. 365 dagen onderweg – Floortje Dessing
Reis een jaar met Floortje Dessing mee de wereld over. Elodie: “365 dagen onderweg is een soort reisdagboek, opgedeeld in bestemmingen per maand. Iedere maand komt er een lange reis, een korte reis, een festival, een hotel en een reistip aan bod. De bestemmingen variëren van Belgrado tot Panama en van Tsjernobyl tot Iran. Alles is vanuit Floortjes ervaring beschreven, mét mooie foto’s. Voor iedere reisfanaat een aanrader, want Floortje is een inspirerend mens. Maar het is ook een leuk boek om even door te bladeren, of juist gericht te zoeken naar bestemmingen in gebieden waar jij heen wilt.”
9. Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius
Hjalmar: “Een fantastisch boek, en even een keer wat anders, is de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Met tips voor het beleefd wegkauwen van smerige delicatessen tot hoe je het allerbeste kunt afdingen. En hoe ga je om met de typische ‘mannetjes’ die je direct ‘my friend’ noemen, maar overduidelijk op je geld uit zijn? Nu ik het boek opnieuw bekijk, wil ik hem meteen weer lezen!”
10. De schaduw van Tambora – Philip Dröge
Maartje: “Onbetwist mijn favoriete (reis)boek van 2015! Vulkanen zijn mijn grootste fascinatie. Tambora was een relatief onbekende vulkaan op het eiland Soembawa in Indonesië. Onder Tambora ligt een kruispunt van vier aardplaten die over elkaar heen schuiven, waardoor er een enorme uitbarsting plaats kon vinden. De uitbarsting in 1815 heeft mondiaal enorm veel impact gehad. Niet alleen op het klimaat (een daling in temperatuur van ruim 1,5 graad en rupsen die uit de lucht vielen) maar ook op ontwikkelingen in de wetenschap, kunst en bijvoorbeeld de uitvinding van de fiets! Het boek is spannend geschreven en verbindt de uitbarsting knap aan de heersende tijdgeest begin negentiende eeuw. Ik kon het niet wegleggen.”
WIN: De schaduw van Tambora
Heb je een mooie reis voor de boeg waarvoor je nog wel een van de beste reisboeken kan gebruiken? We mogen een exemplaar weggeven van De schaduw van Tambora van Philip Dröge! Meedoen? Like Stop and Stare op Facebook en laat in onderstaand formulier je gegevens achter. Meedoen kan tot 4 januari en de winnaar krijgt van ons automatisch bericht.
Deze winactie is verlopen. Sjoerd Madou: gefeliciteerd!