stranden in Nederland

5 X mooie én rustige stranden in Nederland

Nooit meer filerijden en hutje mutje

Terwijl er om je heen massaal reisjes worden geboekt naar Zakynthos, Mallorca en de Côte d’Azur, vindt jouw zomervakantie misschien wel gewoon in Nederland plaats. Wees niet getreurd, want ook in Nederland zit je goed voor een dosis Vitamin Sea. En dat hoeft echt niet hutje mutje tussen de Duitsers in Scheveningen of filerijdend naar Zandvoort. We noemen 5 van onze favoriete stranden in Nederland waar het wél genieten is!

Texel

Texel, hoe kan ook anders. Met ruim 30 kilometer aan brede zandstranden heb je het hier voor het uitkiezen. Lonely Planet zette Texel dit jaar in het lijstje met topbestemmingen in Europa, maar dat het een fijne plek is wisten wij natuurlijk al lang. We kunnen dan ook onmogelijk 1 favoriet strand aanwijzen op dit eiland. Het strand van De Koog is fijn qua ligging, nabij het gezellige centrum. Wordt het je tijdens het hoogseizoen toch iets te druk? Kies dan voor een fijn hotel of vakantiehuis bij de Mokbaai. Hier vind je de rustigste stranden van het eiland!

stranden in Nederland

Duindamse en Langevelderslag, Noordwijk

Met een levendige boulevard en enorme keus aan strandtenten is er voor het strand van Noordwijk best wat te zeggen. Maar wie zoekt naar een beetje rust kan hier in de zomer beter uit de buurt blijven. Gelukkig zijn er alternatieven, namelijk de Duindamse- en Langevelderslag, ook behorend tot Noordwijk.

De stranden liggen wat geïsoleerder en hebben een kleine toegangsweg. Bij het strand van de Duindamseslag kan je zelfs alleen komen door een kleine wandeling of fietstocht in de duinen. Hou er rekening mee dat de Duindamseslag tussen paal 78,0 en 79,5 een naaktstrand is, voor de Langevelderslag geldt dat voor paal 74 en 73. Alles daarbuiten (inclusief het strandpaviljoen) is een regulier strand. De sfeer is hier totaal anders dan op het populaire strand van Noordwijk. Ideaal voor een dagje rustig genieten!

Vrouwenpolder, Zeeland

Het is met 24 kilometer alles behalve klein te noemen, maar toch behoort het strand bij Vrouwenpolder tot de rustigste stranden van Nederland. Er zijn strandtenten en watersportfaciliteiten, maar ook genoeg kilometers waar je niets dan zand aantreft. Ook een pluspunt: het strand is de trotse bezitten van een blauwe vlag, wat inhoudt dat het een van de schoonste stranden van Nederland is!

stranden in Nederland

Zomer in Nederland
Wij houden van Nederland en zijn constant op zoek naar de leukste plekjes voor een dagje, weekendje of vakantie in eigen land. Behalve mooie stranden hebben we natuurlijk nog veel meer moois in huis, zoals prachtige natuurgebieden en historische steden. Nog wat inspiratie nodig? Check onze landenpagina Nederland voor alle tips. Onze favorieten:
Een dagje Amersfoort
Paalkamperen
Een weekendje Rotterdam
Roadtrippen door West-Friesland
Een weekendje Texel

Hollum, Ameland

Nog een Waddeneiland dat niet mag ontbreken als het om de rustigste stranden van Nederland gaat. Ameland trekt al jaren rustzoekers en natuurliefhebbers. De stranden zijn hier allemaal mooi en druk is het hier eigenlijk nooit, maar Hollum is bij ons favoriet. Mocht het op een zonnige dag toch wat druk zijn met dagjesmensen, loop dan 100 meter naar links of rechts, want dan heb je gegarandeerd genoeg ruimte. Er is een gezellige strandtent bij Hollum en het uitzicht is altijd speciaal: je kan vanaf je handdoekje namelijk Terschelling zien liggen!

Schoorl, Noord-Holland

Iets ten noorden van het populaire Bergen aan Zee ligt het stadje Schoorl. Het bijbehorende strand is niet met de auto te bereiken, waardoor het hier nooit hutje mutje liggen is. Een ander groot voordeel aan dit strand is de ligging aan het Nationaal Park de Schoorlse Duinen. In deze hoogste duinen van Nederland is het heerlijk om na een dagje strand nog even een wandeling te maken!

Reistips Nederland

Beeld: Christian Reimer (Zeeland), Victor van Werkhoven (Ameland)
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

3 thoughts on “5 X mooie én rustige stranden in Nederland”

    1. Niet het gehele strand bij de Duindamseslag is naakstrand. Dat is alleen het geval tussen strandopgang 23 en 24 (paal 78,0 tot 79,5). Daarbuiten kan je genieten van het ‘gewone’ strand en het strandpaviljoen! We zullen dat ook in het artikel er even bij vermelden 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!